Tuesday, August 30, 2011

Nolstagia Raya


Selamat Hari Raya Aidilfitri semua...


Teringat zaman kecik2 dulu...

Masa tu aku dengan kakak la...adik kecik lagi kot...

bila anak perempuan dah 2 orang...masuk tiga....
mak aku pun amek kelas belajar menjahit...

masa tu upah jahit baju dah mahal...
gila ko kalau anak pompuan ramai....

time raya la paling seksa...
berapa banyak nak bayar taylor?

kurang2 dapat bantu tambah pendapatan...
kami bukan la kaya...
walaupun mak bapak kerja..
kerja biasa2 jer...


masa kecik..
aku memang suka bergaya...
bila ingat2 balik...
ntah apa2 fesyen aku....hihi

siap design soh mak aku jahit baju camni..camni...

mesti kurung moden la...
ingat aku suka sangat baju kurung bodo tu?
tak dak maknanya...



tapi tak boleh blah...
baju tidoq raya pun mesti ada...wakakakaka

pijama...
kalau dah besaq sket...
baju kelawaq jer la kot...hahaha



baju kurung mesti sehelai dua jer...
the rest...

jeans..tshirt...



masa kecik dulu...
mesti nak ada dress....

budget macam princess konon...haktui...

ni ingat nak wat fesyen show ka apa...
tapi takat sekolah rendah jer la aku pakai dress camni lagi...
peh tu dah malu nak pakai dah...
panas pun yer..gatal2 pun yer...
kain murah2 jer...
bukan kain chiffon french lace ka....


tapi paling tak tahan...

kasut raya...

budget nak high heels ok..tak main kasut takdak tumit...


pastu siap shining2..merelip merelap...macam anak 'kaf lam ya nga'  dah aku tengok..



bila hari raya...

lawan dgn jiran2 kasut sapa paling cantik...baju sapa paling cantik...ntah apa2...


pastu kan...
selalu lawan kad raya sapa paling banyak...
gagah beli dan hantar pada kawan2...
dengan harapan setiap yg dihantar mesti dapat balasan...
kalau tak...tak mau kawan dah...coi..

ayat tak boleh blah...dalam kad mesti ada

pecah kaca pecah gelas
lepas baca harap balas


nanti malam raya mula2 gantung semua kad2 tu..
kalah pokok krismas...





malam raya paling best....

sebab main bunga api..
kadang2 main dgn kawan2...
kadang2 main sendiri2 jer... 
beli kat pasar malam jer...
kami tak main mercun..
budak2 lelaki jer main mercun ni...
kami tumpang tengok jer..

ada sekali tu...
adik aku yg last tu sebok time kami main....
ntah macam mana...
dia terpijak besi bara bunga api rimau ni..


erkkk....melecur kaki...melalak macam hapa...
tak pasal kami yang kakak2 ni semua kena marah...
peh ni dah..hg dok dendiam kat umah jangan sebok orang besar2 nak main...

time ada adik kecik ni memang..rasa leceh jer...
org nak main dia nak ikut...
tapi tak reti jaga diri..
kita lak kena tolong tengok...buang karan ja...

orang wat barbeku malam raya nak panggang ayam boleh dia yang masukkan tangan dia dalam kuali...
melecur tangan...apa daaaa...


selalu pagi raya...
menu wajib mesti la ketupat palas...
orang Penang makan pulut..
kami tak buat ketupat nasi



gu dia mestilah dengan rendang tok...

dulu time arwah nenek ada...
memang terbaik la rendang tok dia...
nenek memang pandai masak...





antara menu wajib 1st day raya...
aku pun tak tau la kenapa orang penang suka wat nasi tomato?



tahun ni kami tak wat nasi tomato...wakakakaka
nasi briyani lak..tapi makan kat umah makcik...hehehehe...


Happy day u all!



ps: all pictures googled..

2 comments:

  1. Hi Harnidah, wow, love your good tastes in clothing. And I sure love that beautiful shoes. Very stylish and classy! Bet you'll turn heads wearing that.
    And the food dishes looks fantastic!
    Outstanding! Looks so tempting!

    Here's wishing you and family all the very best of hari raya.
    Di susun sepuluh jari, meminta maaf zahir dan batin.
    Happy holidays!
    Selamat hari raya, Harnidah.
    You Canadian friend,
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Uncle Lee..thank u so much..hehe..children fashion at that time not like nowadays...baju cantik2..mahal pulak tu..

    i bet u surely miss the rendang and ketupat..hihi..

    ReplyDelete