Thursday, August 4, 2011

Liverpool VS Malaysia - 16 July 2011

dah basi..tapi nak cerita jugak...

I am not a football fan..but my hubs is...
Thanks a lot to a friend who sold me the tickets...at lower price..ahahaha


This is the first time Liverpool team ever come to Malaysia..
Believe me, there are a lot of EPL fan here..that is why the the crowd…huge!


Even though it is just a friendly match…see…around 80 000 people in the stadium!
Kalah tengok World cup..

And…this is my first experience watching football match live in the stadium!

The game started at 5.45pm…
Some arrived at 12 o’clock!

Well..i was there around 3 pm..using public transport > lrt..nak mampos jam nak parking kalau bawa kereta..


it just around 3++pm and there are already a lot of people here..
and the stalls...selling foods..drinks...as well as the tshirt..jersey.etc..



meet my friend somewhere to get my tickets..4 tickets..
hubs , me, my sis and her friend..



most wearing red jersey!
gila support liverpool...
but us?
hubs, wearing red jersey but it is Korea team jersey..
me?
wearing dark blue with red line..England jersey...
my sis?
wearing black German jersey..hahahahah
betrayal gila...






Liverpool die hard fan...
unfortunately..he has to wear the korea jersey when i disapproved his cream color old Liverpool jersey...






checking your bag..no mineral water bottle allowed..
i almost have to throw away my water from the bottle..
konon botol kosong jer boleh bawa masuk..ada air tak boleh..
aku tak paham guard ni..patut botol kosong la lagi tak boleh..macam tak boleh isi air dari toilet or surau kat situ..

apalah makcik guard ni..orang bawa botol air sendiri cantik dan mahal la..takkan nak di buat baling ke padang kot botol tu...lain la beli air botol mineral seringgit..yang tu la selalu org buat balik ke padang kalau tak puas hati...
mujur guard sorang lagi inform kata botol air mineral jer tak leh bawa masuk..botol sendiri boleh...


this time still early..the players baru nak training...warming up...
korang tau tak player liverpool teruja gila tengok stadium ramai...sampai diorang yang bawa camera masing2 amek gambar penonton kat stadium tu dari tengah padang utk kenangan..hihi..well..diorang pun macam kita..orang biasa jugak...


press amek gambaq liverpool fan..gila semangat diorang ni..



u know what?
Malaysians really know how to joke!
tengok semua pakai baju merah...tapi kan...
sebelum game mula..masa player kat bilik persalinan...
mula2 coach Liverpool keluar..angkat tangan dari tengah padang..greet penonton...semua sorak...ok fine...
then...
Rajagobal keluar..tawaf padang jugak...angkat tangan utk audience...
dan dan penonton bawa keluar bendera Malaysia macam sepanduk liverpool kat gambar atas ni...pastu sorak...kalau tidak susah nak nampak bendera Malaysia tu..
memang dua alam...hahahah

well...Malaysians..
by default they will support their country..however..
liverpool is their favourite team..and it is their 1st time to watch the team here...
of coz la diorang akan sorak untuk liverpool jugak...
chillex la Rajagobal....

giant liverpool jersey...
mostly semua penyokong pakai baju merah!


game just started..see...mostly red..

one more thing..
boleh pulak uncle belakang seat aku tu selamba makan koci peh tu kulit dia buang kat lantai kerusi dia tu jer...
sakit mata aku memandang..tak ada kesedaran sivik langsung...
u ni kat umah pun makan koci buang kulit atas lantai kat kerusi juga ker?

ni baru sorang..kalau all 80 000 org kat stadium ni buat perangai yang sama?
lu pikir la sendiri...

like i said earlier..Malaysian sokong both although they wear red..
mula2 Lv goal...semua sorak...
bila Msia goal...semua pun sorak jugak..

macam nak tido aku dengar diorang sorak nyanyi Liiiiverpoooool...Liiiiverpoooool..

tapi kan...bila Msia dah goal..
dan dan gendang semua bunyi..dung dang dung dang..Malaysia! dung dang dung dang..Malaysia!

dalam kemeriahan tu..ada jer yang menyakitkan hati...
selepas 1st half..
aku pelik ada ramai lak budak2 muda datang kat site kami..
maybe diorang nak cari port belakang goal Malaysia kot...

helloooo...jangan menghalang pandangan orang boleh?
dudukla tempat masing2..kan dah ada seat...
ni tidak..nak dok depan palang betul2 depan aku..
yer..aku dok level atas..tapi seat paling bawah...dekat dengan palang...means that..nobody else akan ada depan aku...
ada 3 orang budak tak reti adab sopan mai duduk depan palang tu..kat laluan ...pastu bila game nak start baru diorang tau duduk atas lantai..sebab kalau diorang still mencangkung kat situ...memang nak kena sound dengan semua orang sebaris aku dan baris belakang aku kerana diorang menghalang pandangan orang lain..

dah ler main duduk kat tempat yang sepatutnya bukan tempat duduk..pastu merokok asap berkepul2 lak...
aku ni kan allergic sikit pada asap..terutama nya asap rokok...bengang jer...
dah ler aku tak berapa sihat...selsema..batuk sakit tekak..
terus aku keluarkan mask ni dari beg..aku bawak sekali sebab takut aku dok bersin kang spread the germs and viruses kat orang lain lak kan...


mamat belakang aku pun perasan yg aku tak berapa selesa dgn asap budak2 tu..terus dia panggil diorang soh stop merokok...ok..ok...terus tenyeh batang rokok diorang kat tepi tembok tu...
muda2 lagi dah merokok..apa daaa...

pastu..tengah elok2 game kedua dah start...budak tak paham bahasa ni merokok balik...isk....
tekap balik mask aku tu kat hidung dan mulut..
dia tak perasan agaknya..sebab masing2 mengadap depan...tengok padang..bukan nak pandang belakang..tengok orang belakang tengah bengang...

at last..aku panggil budak tu...bagi isyarat tangan macam iklan kat tv tu..
ala..yg letak dua jari kat mulut pastu geleng2 kepala dan goyang2 tangan tunjukkan signal no smoking...
barula la ko nak sensitip sikit tengok aku pakai mask tu dan tak suka dengan asap rokok tu..

kalau ikutkan hati..mau jer aku sound...
ko nak mati..mati la sorang2 hisap rokok tu..
tapi jangan la ajak aku mati sekali gara2 jadi sekunder nyer perokok kerana sedut asap rokok ko tu...

ni public place..mana leh merokok kat tempat crowded camni..
merokok la kat umah sendiri...
carila tempat lain yang tak ada orang kalau nak merokok sekali pun..
sila la peka dengan persekitaran anda yer...

anyway...team malaysia..not so bad la persembahan korang..
cuma kena lebih teratur passing bola...
strategy masa bawa bola tu kena mantapkan lagi..tengok cara liverpool main pun sudah...
ada jer team dia kat belakang member yang tengah bawa bola...baru senang nak pass...

Majulah sukan untuk negara!



4 comments:

  1. bila dah tua-tua ni best gak belasah org muda... depa takut dgn kita sebenarnya...
    at least org muda bangsa kita masih menghormati org tua... walopun kureng sensitip... alah.. macam kita muda2 dulu gak...

    ReplyDelete
  2. kak tek..chek muda lagi..tapi saja2 buat gangster hiks... ;)

    ReplyDelete
  3. kawanjualtiketliverfoolmurahkatNidaAugust 15, 2011 at 11:51 AM

    Org first time gi stadium, byk bebenor komennye...

    ReplyDelete
  4. yer la..sbb 1st time gi..mestila byk komen..kalau hari2 pegi..tak lalu nak komen dah aih..

    ReplyDelete