Tuesday, August 30, 2011

Nolstagia Raya


Selamat Hari Raya Aidilfitri semua...


Teringat zaman kecik2 dulu...

Masa tu aku dengan kakak la...adik kecik lagi kot...

bila anak perempuan dah 2 orang...masuk tiga....
mak aku pun amek kelas belajar menjahit...

masa tu upah jahit baju dah mahal...
gila ko kalau anak pompuan ramai....

time raya la paling seksa...
berapa banyak nak bayar taylor?

kurang2 dapat bantu tambah pendapatan...
kami bukan la kaya...
walaupun mak bapak kerja..
kerja biasa2 jer...


masa kecik..
aku memang suka bergaya...
bila ingat2 balik...
ntah apa2 fesyen aku....hihi

siap design soh mak aku jahit baju camni..camni...

mesti kurung moden la...
ingat aku suka sangat baju kurung bodo tu?
tak dak maknanya...



tapi tak boleh blah...
baju tidoq raya pun mesti ada...wakakakaka

pijama...
kalau dah besaq sket...
baju kelawaq jer la kot...hahaha



baju kurung mesti sehelai dua jer...
the rest...

jeans..tshirt...



masa kecik dulu...
mesti nak ada dress....

budget macam princess konon...haktui...

ni ingat nak wat fesyen show ka apa...
tapi takat sekolah rendah jer la aku pakai dress camni lagi...
peh tu dah malu nak pakai dah...
panas pun yer..gatal2 pun yer...
kain murah2 jer...
bukan kain chiffon french lace ka....


tapi paling tak tahan...

kasut raya...

budget nak high heels ok..tak main kasut takdak tumit...


pastu siap shining2..merelip merelap...macam anak 'kaf lam ya nga'  dah aku tengok..



bila hari raya...

lawan dgn jiran2 kasut sapa paling cantik...baju sapa paling cantik...ntah apa2...


pastu kan...
selalu lawan kad raya sapa paling banyak...
gagah beli dan hantar pada kawan2...
dengan harapan setiap yg dihantar mesti dapat balasan...
kalau tak...tak mau kawan dah...coi..

ayat tak boleh blah...dalam kad mesti ada

pecah kaca pecah gelas
lepas baca harap balas


nanti malam raya mula2 gantung semua kad2 tu..
kalah pokok krismas...





malam raya paling best....

sebab main bunga api..
kadang2 main dgn kawan2...
kadang2 main sendiri2 jer... 
beli kat pasar malam jer...
kami tak main mercun..
budak2 lelaki jer main mercun ni...
kami tumpang tengok jer..

ada sekali tu...
adik aku yg last tu sebok time kami main....
ntah macam mana...
dia terpijak besi bara bunga api rimau ni..


erkkk....melecur kaki...melalak macam hapa...
tak pasal kami yang kakak2 ni semua kena marah...
peh ni dah..hg dok dendiam kat umah jangan sebok orang besar2 nak main...

time ada adik kecik ni memang..rasa leceh jer...
org nak main dia nak ikut...
tapi tak reti jaga diri..
kita lak kena tolong tengok...buang karan ja...

orang wat barbeku malam raya nak panggang ayam boleh dia yang masukkan tangan dia dalam kuali...
melecur tangan...apa daaaa...


selalu pagi raya...
menu wajib mesti la ketupat palas...
orang Penang makan pulut..
kami tak buat ketupat nasi



gu dia mestilah dengan rendang tok...

dulu time arwah nenek ada...
memang terbaik la rendang tok dia...
nenek memang pandai masak...





antara menu wajib 1st day raya...
aku pun tak tau la kenapa orang penang suka wat nasi tomato?



tahun ni kami tak wat nasi tomato...wakakakaka
nasi briyani lak..tapi makan kat umah makcik...hehehehe...


Happy day u all!



ps: all pictures googled..

Monday, August 29, 2011

Aidilfitri


Selamat Hari Raya Aidilfitri untuk semua...

Maaf Zahir Batin dari kami sekeluarga..


Untuk kawan2...

kalau nak mai beraya kat Kulim sila lah roger2...


Minggu ni belum tentu I leh update blog..

bz masak2 yuolls!  :)

 


Friday, August 26, 2011

Mandom..

Aku rasa dah over exhausted la...

dekat seminggu aku cuti...

penat buat keja rumah..

penat bakar kuih raya..

i pushed myself to the limit...


sampai hari isnin...
masuk kerja...

kalahkan org jet lag...
di awang-awangan..
kepala tak betul..

rasa macam bengkak2 badan...numb..
sendi2 rasa ketat...
sampai minta en.somi tolong2 urut...


aku over sangat ker wat preparation raya ni?



hari ni...
aku cuti...
sebab nak bakar kek utk tinggalkan pada MIL...

dia mesti sedih kami tak dak...huhu...

so, bakar kan kek sebiji utk raya...
minta dia frozenkan jer la dalam freezer tu...

tengah malam nanti kami bertolak ke kampung...


Thursday, August 25, 2011

Last cookies



Sebenarnya...ni resepi untuk tart nanas...

tapi aku malas nak wat jam nanas...
kebetulan adik aku ada bagi kurma paste 1 kg...
kita wat tart kurma jer la...

walaupun MIL cuba nak bodek aku soh wat tart nanas...dia suka la masam2 sket nanas....
tapi mak....i dah set schedule wat cookies...
barang2 semua cukup2 jer...
tart nanas soh jer kak long yang bawa kay...dia kan jual tart nanas...hiks...

assistant aku ni bekerja utk satu jenis cookies jer...sabor jer la...




semperit bluberry ni aku buat sorang2....assistant dah hilang...



beberapa hari wat kuih raya...
MIL asyik nak soh aku wat mazola...dia nak ajaq...hubs suka makan kononnya...
but...well...masa tak mengizinkan...next time la yer...

ni pun gagah aku terus masak utk berbuka..


sotong celup tepung resepi Kasih Filla...
baru la tak tertanggal tepung aku dari sotong tu..hiks...


ayam masak madu...resepi Chef Hanieliza...tapi aku wat terpedas sket..


Selamat menjamu selera.....



Wednesday, August 24, 2011

Cookies

Eh...aku lupa cakap yer masa cleaner nak balik ptg rabu lepas tu...
time dia salam aku sempat tegur...
dia suka tengok aku..putih...cantik...
hahahaha.... mujur tak cakap cuma gemok sket jer..kalau kurus lagi cun

akak ni nak cuci umah ke nak tenung muka aku daaa...

ok dah...buat i perasan lebih jer....hiks..


oh ya...
khamis lepas time bukak posa jiran depan umah i umah dia terbakar....
memang bomba datang..tapi tak pasang siren...
anak jiran tepi cakap nampak asap keluar...kat dapur..

tuan umah tak ada...makan kat luar kot...

tapikan..
masih manjadi misteri la punca kebakaran...
wiring ok...
dapur gas mujur kat luar...
ntah la apa yg menyebab terbakar tu...
ada orang baling mercun termasuk dalam cabinet dapur ka?


hari jumaat lepas nyer kuih...
i malas nak buat banyak adunan..


before bakar...
biskut cornflakes


selepas bakar



sepatutnya ni crispy cookies..
tapi i malas nak beli buble rice...

terus i wat jadi chocolate chip hazelnut cookies jer...



so..dah ada 3 jenis cookies dah....
two more to go tomorrow...
hopefully sempat buat 2 jenis sekali....dah ada assistant ;)



Tuesday, August 23, 2011

Apa cerita?

Memang nasib badan tak sihat..
Selasa lepas terus mc..
tapi sempat lak aku cuci 2 bilik tidur...
flat terus malam tu...

esoknya cleaner dah sampai..cuci bawah jer...
aku lak sambung cuci lagi satu bilik tidur..
siap bukak sarung kusyen, basuh mesin, jemur..ptg kering terus pasang balik..
siap pasangkan langsir..basuh langsir yg dah dibukak tu jer belum lagi...

khamis baru aku start buat kuih raya..
eh...pagi tu sempat cuci cadar bilik kecik tu..cuci baju sekali..

then berkobar buat biskut ni 2 adunan...
nama cookies memang serammm jer dengar...



relaks....







biskut buah pinggang...

ada gerun?




cool beb...
ni selain tepung gula butter..
ada biskut marrie dan cornflakes yer...


tiada sesiapa nyer buang pinggang perlu menjadi korban di sini..


sebelum bakar..sempat beri tugasan pada MIL utk sapu telur dan tabur cornflakes hancur tu


siap satu jenis...esok rajin leh wat lagi 2 jenis...
cepat2la assistant i sampai....

 



Monday, August 22, 2011

Aduh....dugaan..


Walaupun selalu berbuka ala kadar jer ramadhan ni...
tapi..last week..meriah sket..
dah ada sesi berbuka ramai2...ni adik beradik belah encek somi..

lokasi..umah ku jua.
sebab musabab...
PIL tinggal sini...
hahaha..

pagi Sabtu yang rajin...
aku sapu dan mop segala lantai atas dan bawah...
posa beb...sabaq...gigih..
basuh kain tu..biasalah..

pastu gagah wat puding caramel dan manggo pudding instant siap2..

tapi dari semalam ada ura2 nak sakit tekak...sket jer...

petang dah sebok ramai2 nanti kang..

tapi itulah...manusia cepat lupa diri...
mula2 beriya minum teh o panas...
lepas tu..berteguk2 minum sirap laici ais...

walaupun minum air kosong banyak...tapi keesokkannya...parah jugak...

terus rasa bengkak tekak haku...sakit sampai telinga...sampai kepala belah kanan...hamek...

malam dah tak leh tido..sakit satu hal...kerap gi toilet satu hal..dah pulun minum air nak turunkan suhu badan...
tu tara telan panadol siap2..telan painkiller siap2...


meleleh sorang2...

Isnin pagi ritu terus gi klinik...
bengkak kat dalam tekak..
dapat antibiotik....

tapi lupa minta mc la..
nanti haku try ptg kang gi mintak...tak larat nak keja...
ingat sakit main2?



 

Friday, August 19, 2011

Cuti-Cuci-Cookies

Aku cuti ni...
mode sengaja nak bagi jeles...hiks
yup...
Cuti dari Rabu-Ahad...yabedabeduuuuu!

Rabu = cuti nuzul quran..
alang2 menyeluk pekasam...meh ler cuti direct terus...


Plan 1:
Dah book cleaner utk cuci umah pada 17hb...

Plan 2:
Khamis-Ahad
BUAT KUIH RAYA!

well..that is why I jarang order cookies...
memang tetiap tahun bakar kuih sendiri dek non....jimat.....ikut selera tekak...boleh buat untuk mama kat Penang sekali...heh


kalau menjadi apa yg di plan kan ni...
nanti I amek gambar cookies tepek sini yer...
Selamat bercuti semua...muahahahahaha!



ehh..kepada encik suami...
i tak masak untuk berbuka rasanya..tengoklah cookies semua abis di bakar kol berapa..
mama jer kot yg masak nanti...nanti u balik keje...singgahler beli apa2 kat param yer...kalau singgahla...  ;)

Thursday, August 18, 2011

Coklat raya





SIL I terima tempahan coklat ni kalau korang berminat...
atas tu kaler hijau..bawah dia kaler coklat la...hihi..

1 box ni ada 16 biji harga RM 11.

Wednesday, August 17, 2011

Tuesday, August 16, 2011

Berbuka



Rajin lak nak try puding caramel @ puding gula hangus ni...

loooong time tak buat..




1st time try butter prawn..

the taste dah ada..just teknik masak jer kena improve baru bersarang elok....
one more thing..kena bagi lagi garing.....

boleh try lagi ni...




Monday, August 15, 2011

Macam Artis

 Seminggu I UAT kat tempat user..

sekali tu..lepas solat zohor...

time masuk bilik UAT tu..

si H yg kebetulan dok dekat meja tiba2 cakap..
"kak nida.....macam artisla"

sambil tengok arah lappy I...


I pelik...??

ehh...takkan wallpaper i macam artis?


ke sebab screensaver I yg balloon cute ni cam artis?


rupanya dia maksudkan ni...kat bawah ni...




profile picture I...hahahaha




owhh....tu gambar 3 thn lepas...

"tapi nampak muka kak nida panjang..."

time tu kurus.....hehe..skarang.....hahahaha...
lagi pun time tu belum kawen...  ;)
(banyak la alasan ko ni...)



i ingat lagi..time tu balik Penang...cuti Hari kebangsaan..
kebetulan jalan kat Queensbay...

Estee Lauder tengah wat promotion...

beli set make up...dapat make over free dari professional make up artist...
then top up rm30 untuk photoshoot...

ala..korang mesti tau nyer Estee Lauder Model Search tu...

cakap kat mama..nakla try photoshoot..tak pernah ada gambar senonoh dari photographer pro lagi..

tapi I tak nakler masuk model search contest tu...sure kalahnyer..hahahaha


dahler aritu pakai baju buruk gilerrrrr...!!!!!!!

tudung bawal ala kadar...

baju tu lusuh..dah faded..tak sekata lak tu..
berapa tahun pun tak tau la usia baju tu...
pakai skirt bodo jer..
skirt cotton mahai mama beli habuan I jahit untuk kelas Kemahiran Hidup time form 2 kot...
giler berapa lama usia skirt tu!!

eh...I muat rupanya skirt tu lagi ekk...time tu la....skarang? mau ghelah...hiks..
yer la..bukan ada getah kat pinggang pun..I malas jahit..wat pinggang tali jerut jer... 

sib baik ada jaket pinjam ni ha...


gila wa tebal muka posing tengah orang ramai lalu lalang kat mall....malu....malu...
mujur buka spec..so, i tak nampak apa2 dgn clear...hahahahah...


ada a few photos taken...pose semua photographer yg ajar..
nak aku pose?
kaku macam kayu...
tara orang ajar pun still kayu jugak...
i kan pemalu ;)

among all photos..here are some yang ok la..
i tak photogenic...
posing dgn mata rabun ok...










but among all...
i love this picture so muchhhhhhhh!

the best picture that i have ever had...






asal letak gambar ni...
banyak pulak friend request kat fb dari jejaka2 tak dikenali ekk..

cer tengok gambar skarang..?

agak2 ada orang nak add tak?

hahahaha...

dah..
tak kuasa nak letak gambaq gemok kat sini...
nanti i sentap tau....menciiiiiiiii....


Friday, August 12, 2011

Buffet Lunch for farewell

 One of the manager is resigning...

The big boss request a farewell lunch for him..

here we go...


kat lobi





yang diraikan


hadiah kenangan



ucapan terakhir..panjang gak ucapannya..hahaha




including me..5 ladies only...the rest..guys...hahaha



from the guys....



the hotel washroom...what?!!

ni nak bagi duduk sambil tengok rg basuh tangan kat sinki ker?



sinki...wow!


owh...gambar makanan aku lupa snap...wakakakakak...
selamat masuk perut...
sekian.