Monday, July 18, 2011

Hong Kong Trip - Preparation

Sebenarnya..I tak berniat nak pi Hong Kong this year...
Tapi....
around Mac aritu..hubs ada cakap..dia try apply nak attend seminar kat HK...
apply jer  baru..tak sure dapat ke tak..depends department dia nyer budget..

aku?
terus excited nak menepek sekali...
yer la..kurang2 budget utk hotel dah settle...

tapi....
ada tapi lagi...hehehe
terpikir gak..
eh...hubs sebok dengan seminar..takkan aku nak gi Disneyland main sorang2?
bosannya...sedih tau!
sebenarnya..malu nak gi Disneyland kalau takdak budak kecik ikut..nanti nampak sangat aku yg over ;p
kurang2..bawa adik2 pun jadila walaupun depa tak ler kecik sangat(besar dan tinggi dari aku lagi adalah)...hahahaha..kasi cover sket...

apa lagi...
roger si adik...kalau jadi pi hang nak ikut tak?
tapi budget sendiri la...
takat makan dgn hotel boleh la aku tolong2 sket ja..

pucuk di cita..ulam mendatang..
adik aku sorang tu ok jer..dia cuti time yg hubs apply tu..

bermula saat itu...aku dah mula buat preparation..
siap back up plan...
back up plannya..if hubs tak dapat pi camner?
kita kasi dateline utk dia bagi jawapan..kalau tak..aku proceed jer booking tiket dan hotel..

pendek cerita..
dia tak dapat pi...kita gi sendiri la..
tukar tarikh..
kena set time both of my younger sisters are available at that time...
diorang takper...tiket flight dapat murah...student..leh guna bapaknyer family ticket..
aku nyer jer la yg tak murah sangat...tiket depa dua orang murah sket dari harga tiket aku sorang..sob..sob..
tapi nasib baik dah tau bila MAS buat best deal tu..so, standby utk  online booking 12 tengah malam!

konsep holiday ni senang jer...
konsep jimat cermat dengan berhemat baru leh shopping ligat ;)
ada duit, jalan..takdak duit, tinggal! babai hubs
tu yg akhirnya kami bertiga jer pergi...hehehehe

berminggu2 aku buat preparation..gather info segala..
maka..terhasil lah itenarary yang tak seberapa ni...
siap kos, estimate time dari satu tempat ke satu tempat..
baru leh decide bila nak guna Octopus card..bila nak pakai Tourist day pass :)
dah boleh bukak tour agency camni ;)


bila dah settle dgn flight ticket...
aku booking hotel siap2...
kami bertiga jer..amek satu bilik with extra bed..
aku booked melalui Agoda..
main agak2 jer la..yang aku tau..hotel kat HK ni agak mahal dengan size bilik yang kecik..
nak cari umah tumpangan yang murah2 aku lak risau...takut tak secure...dah ler pompuan kan..
lagi pun..kriteria bilik yang aku cari mesti la ada coffee/tea making facility..atau lain cakap..kena ada tempat masak air panas...

pastu fungsi air panas tu sebab nak rendam makanan kami ni..
bawa siap2 dari Malaysia...hahaha


kata nak jimat...kat HK aku tak tau nak budget makan kat sana range harga berapa..
lagi pun malas nak buang masa cari halal food..
lagi pun kami 3 org jer..so, walaupun pak 'Brahim' agal mahal sket...still ok la utk 3 org...
nasi goreng kampung 2 packets, nasi briyani 2 packets and kari daging pun 2 packets..
tuna spread pun 2 tin...just nak beli roti gardenia besar 2 bungkus dan seorang sebungkus twiggies buat bekal...
owh...tu milo sejuk akibat terpengaruh iklan tv...sedap jer dapat minum milo sejuk...yumm..
sorang 5 sachets...sebab satu box ada 15 sachets...
lagi satu..aku siap2 bawa bekas plastik yg boleh masuk microwave tu dalam 6 buah..termasuk sudu garfu. knife plastik (sudu garfu free dapat masa masuk wad dulu, garfu free masa tapau kenny rogers) as well some plastic for isi sandwiches, plastik bertangkai nak letak bekas dan getah..


milo,tuna brahim semua rm 64.45
roti gardenia size besar 2 bungkus,twiggies 3 bungkus,crispy sebungkus kecik,snickers 3 bars rm 21.30..
total 85.75 bahagi la 3 org..
roughly sorang nyer bekal makan dalam rm28.60 jer untuk 4 hari 3 malam nyer trip ni...
tu tak termasuk makan yang beli kat sana lah yer..
masuk Disneyland mana leh bawa bekal kan?


ingat tak trip aku gi Korea dulu?
yes...macam ni la aku bawa Brahim with the containers jugak..
habis pakai hari terakhir...boleh buang semua bekas termasuk sudu garfu plastik segala...


plannya...
every morning masak air panas, rendamkan nasi yg beli 2 packets tu dalam 2 bekas plastik...
bila siap, divide into 3 bekas plastic..itulah bekal kami sorang satu utk lunch...
sementara rendam packets nasi tu..ko sapu jer la tuna spread tu atas roti sorang 3 set...masuk dalam plastik bungkus makanan...kalau nak pakai getah..sila ikat...tu la breakfast and brunch kami sorang satu...
sila makan dalam perjalanan ok...ni baru plan..kang kita tengok keadaan bila dah sampai sana yek..
milo tu..ikut suka korang la nak bancuh bila..pakai air sejuk jer boleh..



ni ha...botol air kecik ni pun aku bawa bagi sorang 3 botol...bawa botol kosong jer..kang international flight mana leh bawa cecair banyak2 kan..ni sumbat luggage jer..
jenuh aku simpan bekas ni setiap kali dapat air time meeting kat opis..heheh..air free...
botol tu kandungan air mineral dalam 375ml jer..comel jer botol leh sumbat dalam bag galas..sling bag...handbag..etc...sangat praktikal ok..

motip?
satu botol tu aku reserve utk guna kat toilet..
almaklum..tandas obersi selalu takder paip air..
so, setiap kali masuk toilet...tadah air sesiap dalam botol kat sinki...
baru la membuat urusan sepatutnya ;)

the balance bottle...habuan isi bekal air..takderler nak membuang duit asyik beli air mineral jer keje...
ni pun..last day kat airport wajib buang semua botol ni..

travel in light and jimatkan space takat yang mampu...
waaaa...panjang giler cerita preparation saja...hahahahaha

tu belum lagi aku cerita siap bawa disposible toilet seat cover, paper soap segala...hal benda kecik remeh temeh...hihihi


5 comments:

  1. hang ni selalu buat laporan audit kaa.... sakan detail!

    ReplyDelete
  2. haloooo.. ai neh jiran ahkak batik, kat hk mahei nk mampuih, jgn lupa makanan jer pastikan satu beg beso, restoran pakistan banyak tp semua kat tingkat atas,syusah nk carik, kat dlm disneyland takleh bwk makanan nnt depa cek beg suh buang, air bole bawak, depa provide water cooler dlm disneyland tu.

    sekian tips dari jiran ahkak batiks yg lebey vogeh dari ahkak batik...

    ReplyDelete
  3. kak tek:
    hahaha..lebih kurang la kak tek oii...ni utk diri sendiri..esok2 ni senang wat rujukan..dulu rajin tulis tangan...bawa travel journal la konon..la ni..tulis kat blog jer..kang nanti copy paste and save jer..

    anon:
    hahhaa..mahai jugak la tang bab makan tu..tapi kedai pakistan kat Chungkin mansion tu ground floor jer...masuk2 terus nampak..depa panggil kita mai siap2..tak dan nak survey kedai lain..tengah lapaq..terus terpa ja..

    ReplyDelete
  4. hm...nak komen apa pun taktau...hahaha...gile detail...sampai botol kosong pun ada...tp mmg tak dinafikan la..mineral water RM 15 utk 1.5L...

    ReplyDelete
  5. haha...saja buat detail..esok2 senang nak refer balik...wakakaka..tu kalau pi lagi sekali la...

    ReplyDelete