Friday, July 22, 2011

Hong Kong Trip - Day 4

                  Day 4 : 2 July 2011 / Saturday

                  Itenarary:
            -         Avenue of Stars
            -         Check out Imperial Hotel, Tsim Sha Tsui
            -         Citygate Outlets
            -         Departure, HK Airport



Semalam kan kami dah letih sangat…sampai tak pergi tengok symphony of lights tu…
So, I told my sisters…this morning..better kita gi avenue of stars walaupun  tak dak ler symphony of lights…

Pagi2 habiskan remaining roti gardenia yang ada dengan tuna spread dan chicken curry brahim….then buang semua bekas…
Perasan tak kami makan kat luar 2 kali jer? Kat DL dan kat Chungkin Mansion…jimat..

Around 8am kami dah menapak lenggang…wallet dan passport pun tak bawak..aku bawak kunci bilik dan camera saja…heaven nyer lenggang kangkung…ringan bahu…

kanan nampak matahari dok  naik..kiri berkabus..jerebu ka apa...

Well…kata pagi2…sangat beruntung sebab tak ramai orang..jadi..agak bebas la nak amek gambar…di samping melihat brother macho jogging tak pakai baju..pakai short saja..auuuwwww..


Kat olympic torch ni…memang port Wajib bergambar kot…masa patah balik nak ke hotel lalu sini balik..by that time..ada satu tour group tengah bergambar..from Indonesia…see..kan dah cakap..kat sini pun ramai Indon datang….


maaf..chek tak kenai artis HK melainkan si Jackie Chan...hahaha



Sengaja tunggu both boats lalu baru snap..


star ferry tengah seberang


sky terrace, The Peak circled in blue

Dari waterfront ni..dapat la korang tengok sky terrace kat The Peak yg kami pi naik bukit hari pertama tu…betul…ada orang menapak..macam daki bukit bendera jer gayanya…wa tak sanggup!


 
Banyak kat sini bas 2 tingkat kan…hhmmmm..

Pastu balik ke hotel amek beg semua..check out..dapat balik HKD 500 yg kena bagi as deposit masa check in…yey! Leh shopping pas ni…


Jom..terus ke Citygate Outlet..kol 10am sampai..kedai baru nak bukak…
So kami rushing terus cari tempat locker…kat B2 kot tak silap…

Rupanya kena pakai syiling HK10 ikut size locker la..bt for us with 3 bags..we need 2 lockers…so, need 2 * HKD 10 coins..mesin tukar duit tu rosak lak konon…

Kena la aku gi supermarket beli barang…
Amek..aku beli mineral water bayar guna duit HKD 50..siap request minta coins balik…

Kami tak masuk all shops…sebab I told my sis..we have around 2 hrs here..by 12.30 kena blah…

Sila direct to the shop yg nak dimasuk dan beli…

Mula masuk Esprit outlet again..then Giordano…pastu apa yer…lupa dah..
Then..bertapa korang dalam Coach outlet dalam 30 min…that day ada additional 10% discount on top of current discount!

Bila tengok jam…alamak..dekat 12.30 dah…
Nak turun nampak brook brothers..kat hubs tak beli apa2 lagi ni..ehh..perfume dah..tapi macam kesian lak bagi perfume jer...

Adik2 cakap diorang gi sasa..ok fine..aku cari barang kat hubs jap..jumpa kat locker ok...

Sebelah brook brothers ada burberry...ok...takder berkenan...
Tiba2 opposite kedai tu nampak ramai orang kat RL..terus masuk jalan laju2 main sambar baju sehelai mengikut congakan berapa keping duit HK yang tinggal…terus zaasss…beratur bayar…ni habuan buat baju raya ok..


Almost 12.45 noon!

Sampai kat locker..adik2 bengang sebab locker tu utk 2 jam jer..so dah lebih beberapa minit…sila ko bayar balik HKD 10 for each locker utk buka dan amek beg…

Ok fine..duit syiling tak der..ada money changer kat situ..minta dia tukar duit..then dia bagi kat aku sekeping HKD 20 (padahal aku bagi dia 2 keping HKD 10)..rupanya dia soh tukar sendiri kat mesin tukar coins kat sebelah locker tu…
Aik..tadi tulis rosak…ni dah boleh..seb baik..tak der la aku nak kena lari gi kedai lagi…

Tak pasal bayar 2 locker jer HKD 40 for 2 hrs and 15 mins!

Terus amek beg dan masukkan terus barang yg boleh di masukkan dalam beg..
Cakap kat adik..kita naik cab…memang dah spare duit utk cab pun..hahaha

Tapi kan..tak tau nak tunggu cab kat mana…

Isk…

Elok kita seret bag lalu dekat tempat bus stop tu..memang kebetulan bas S1 tu ada…
Hahaha..terus cakap kat adik..jomla naik bas terus..dah alang2 ada ni..jimat…Octopus kan ada…10 min jer..bas gerak around 12.50 noon!

Hati berdebar2…terus bagi arahan…meh sini octopus hampa semua…aku gi refund..hampa pi check in terus…

Terus macam lipas kudung semua gagah heret beg berat…

Korang tau berapa kami setiap sorang dapat balik refund Octopus setelah tolak HKD 7 kos servis?

HKD 79.20

Tapi semua refund dapat kat aku..wakakakaka..tu la..sapa soh minta aku advancekan duit utk korang nyer barang tadi…
duit diorang dah abis…bersih…bagus betul..


Adik aku sms cakap kat kaunter mana…terus aku cari..both of them check in terus sampai Penang.. (Pen-KL-HK-KL-Pen)

Aku baru hegeh2 check in sampai KL jer…terus cepat2 gi Immigration..

Adik aku sorang tu..hangin jer…sebab bila bertudung..automatik diorang akan scan kita guna metal detector tu..kat kepala tengkuk siap selak tudung sebab detect rantai rasanya..

I said..yer la..jangan fikir negative..sebab kita cover kepala n neck..tak nampak kot2 sorok apa2 bawah tudung…the rest..free hair..memang nampak diorang pakai rantai ker..cucuk sanggul ker…bukannya diskriminasi..

Adik sorang lagi tu..aku pelik…
Kami q lama ni kat immigration….dia tak muncul2 lagi dari tempat scanning tu…

Ramai gila orang beratur nak cop passport!

Pastu bila nampak dia terus lambai2..sesampai jer terus dia cakap beg dia kena bukak check..maybe sebab diorang nampak macam besi banyak kot..dia letak keychain yg nak bagi kat kawan2 dalam beg tu...

not our flight
airport HK sgt besar..ada 100+ gates!


Nasib baik kami sempat...flight boarding at 2.05 pm...
Aku siap nak terkenc dari outlets tadi..gagah tahan sampai check in tau..

jauh gila nak ke gate..mujur ada kedai kat kiri kanan walaupun tak banyak.. ;)



Terus pesan kat adik2 korang gi tunggu kat gate dulu..aku gi toilet..
But all of us agak lapar..adik aku nampak ada sign board snack bar..dia pesan soh beli snack…alrite..

Lepas beli gajus dan ferrerro rocher for all of us..terus aku pi gate…yang lain tak berani beli..jenh aku nak baca ingredient satu2…pastu yang ada Exxxx code tu nak check lagi apa dia..mampus..better find something simple dan dah biasa..kang dalam flight kita lunch…

Ok…masih menunggu..ada masa lagi…terus letak beg…bukak camera…
Korang tolong jaga…I pergi snap gambar..hahaha..

our flight...

Tapi kan…sebenarnya..aku tengah dok fikir nak singgah kedai tu ker tak?
Ada balance duit ni lagi..kena abis kan..

Terus aku pusing kedai fikir nak beli apa dgn duit yang tinggal…
Tadaaaaa…sempat lagi…

beli kat airport..patut beli bedak la..tapi takut lambat lak...


Then terus cepat2 ke gate sbb org dah q…adik aku bengang jer…why can’t u just wait here quietly?
Hello…bukan semua masuk lagi sampai kena tinggal…I know when I should come la…heehehehe

Babai HK…aku ada balance HKD 40 and some coins…
Yes..i keep the coins from the countries that I’ve been..saja suka2…


Oh well..here some tips for u:

         -         kalau boleh..sila pergi Sasa awal2 baru korang boleh linger around lama2..kalau harap nak pi
               kat Citygate outlet masa last day…forget it…nanti korang tak sempat nak round tempat lain..

        -         kat Citygate tu..please list down kedai yang nak masuk…jangan bantai semua kedai ko
              masuk..nanti tak dan…tu pun kalau korang macam aku..pi sana last day…adidas dan nike
              outlet tak sempat masuk..huhu  :(

       -         Esprit, M&S adalah much cheaper that Mesia..

       -         Coach?
             Before gi sana aku check kat KLIA pun ada promo 30% discount..and at KLIA memang         
             harga murah 7% dari butik kat sekitar KL sebab tolak tax 7% siap2…kirstin leather bag kat
             KLIA will cost u around RM900++  lepas diskaun (less than 1k)..kat citygate outlet tak ada
             Kristin collection..but roughly, aku rasa coach outlet kat HK tak der la murah sangat..unless
             korang dapat yang 50% discount..baik korang beli coach kat blog yang jual secara online..i
             think..that is much cheaper…sebab order dari US.ahahahaha

       -         Same with S.Ferragamo..kat KLIA aku sempat check juga..harga lepas discount ok
             gak..berbanding beli kat butik HK…hahahaha..maybe design tak sama kot..sebab yg diskaun
             selalunya stock lama…

       -         LV aku tak check kat airport..tak perasan butik dia…but kat HK..aku rasa mahal jugak kot…
             tapi tu kalau aku compare currency conversion dari harga kat web using GBpound to Rm.. and
            dari HKD to RM..aku rasa harga lagi mahal kat HK..but kat Msia aku tak sure berapa harga kat
            butik KLCC etc..tak pernah masuk LV sini…

      -         If u are shopping using credit cards…please charge using HKD currency to your cc coz it is
            much cheaper when your bank convert it to ringgit compare bila charge kat cc tu guna RM kat
            kedai di HK…the rate is higher!

      -         Korang tau tak mineral water kat HK mahal! Kat mesia murah jer kan kalau drinking water
            pun..sila rajinkan diri masak air dan isi botol ok..

     -     DL...sila naik tren dulu..kasi nampak sekitar DL..please watch the lion king festival, the golden
           mickey award, mickey philarlagic! kalau boleh pergi tengok masa 1st show scheduled...jangan
           tunggu time petang nyer show..takut terlepas je..boleh refer aku nyer day 2..at least almost all we
           have covered..oh ya..naik la the jungle river cruise...
           makan heavy breakfast!
           barula korang ada peluang tengok show tengahari tak rebut tempat makan dan tempat duduk!





2 comments:

  1. hang ni dah boleh buat manual elok2 pass kt org msia kt epot yg nak pi HK..... cas singgit pun dah boleh kayo...

    jgn terpedaya dgn coach online konon dr US. kalau harga lebih kurang tu oklah.. kalau jauh murah tu, org sini pun pakai yg china mari tau..

    ReplyDelete
  2. hehe..tu la..dah boleh buka tour agency ni..

    kaktek dah dekat dgn outlet tu..cer kirim dua tiga buah beg mai sini...konpem ori ;)

    ReplyDelete