Thursday, July 21, 2011

Hong Kong Trip - Day 3

                          Day 3 : 1 July 2011 / Friday

                           Itenarary:
                    -         IFC mall
                    -         iSquare mall
                    -         Sogo
                    -         Clock Tower
                    -         Habour City & Ocean Terminal
                    -         1881 Heritage
                    -         Canton Road & Nathan Road

Hari ni dah cakap kat adik2 aku..hari shopping..yey!

Tapi semua takdak la excited sangat…
Sebab sakit kaki dan pinggang..hahaha..


agaknya..ni tempat turun dan naik bas dari airport tu yer..


Patutnya pagi2 konon nak pi tengok flag raising ceremony than begambar kat golden bauhinia square…tapi gila nak keluar awal sebab nak naikkan bendera kol 7.50am!

So, selepas bincang..cakap..kita dah penat ni..tak kuasa bangun awal nak tengok org HK naikkan bendera…
Jalur gemilang pun kita tak tengok..Cuma time perhimpunan sekolah jer dulu biasa pasangkan bendera…ni kes nak sedapkan hati ok…

subway mtr..jauhkan?


Kiranya lepas tengok bendera dan golden bauhinia tu..nak jalan2  kat pulau HK sekitar Johnston road dan Causeway Bay la..

Tu pun tak jadi..sebab ubah plan semalam..hahaha…

info diorang mantap...walaupun kat dalam subway..


Gila dari day 1 dah mendaki ke Peak tram..menapak lagi kat Nathan road..pastu day 2 dah tawaf satu DL…tak ke pancit?

Central post office..masa nak ke ifc mall


So, at last kami plan ke Central mtr..jalan2 kat IFC mall yg nampak masa nak pi Peak tram hari tu..


belum bukak lagi kedai ni..

Mall baru nak bukak…kami sampai awal..around 10am…
Rupanya mall hih class..hahaha..
Banyak butik dalam tu…
Cer tengok Zara ni..belum bukak..tapi cer tengok bila time nak bukak..grill separuh bukak…berapa ramai tunggu nak masuk?
Ada sale…tapi aku tak beli pun…



Ada Brook Brothers..ada butik Vertu..Prada..
Ada Lane Crowford juga kat sini…

Disebabkan memang sakit pinggang…kaki dan sewaktu dengannya…
Nak carila tempat duduk..
Serius ko…tak ada kerusi langsung kat mall depa ni…
Yang ada tempat duduk…nah..kat starbucks sana…ada sanggup?

So far..beberapa mall aku masuk…memang susah gila nak cari kerusi..
Melainkan kerusi sofa dalam butik…

Agaknya..diorang ni tak menggalakkan orang melepak kat mall kot..
Suruh datang beli dan belah la..ahaha..

Tapi mujur kat tingkat atas..lupa lak level berapa..dekat2 dgn Lane Crowford tu ada kerusi..tu pun dekat luar..ala2 sky garden…balcony..maybe utk sesapa yg nak amek angin..smoking maybe…


Ni view from ifc facing Victoria Habour..


stesen bas kot..dekat dengan star ferry


Pastu..aku aku pun ajak blah la..dah tak dak apa nak shopping kat situ..
Menapak la kami ikut footbridge tu ke mtr Central..

Kat laluan tu..cer tengok betapa ramainya umah manusia…


And do u believe if I say that most of them here are Filipinos?
U heard me right…Filipinos!

I don’t have any idea what are they doing here…
Maybe sebab kat bawah tu ada stesen bas…
Perkhidmatan feri ke Macau maybe..
Or working…
Jual2 kat bawah tu ker..


From Central to Tsim Sha Tsui..

nak ke iSquare..tinggi gila escalator..higher than the one in Ampang Park lrt i think..


Sempat singgah iSquare mall..tapi masuk kedai MNG Outlet dan Mark & Spenser jer..
This mall just opposite of our hotel..
M&S here I think cheaper than the one in KLCC..ok..aku beli seluar sehelai kat sini…
Kalau kat KLCC belum tentu aku beli..hahahaha


Sebelum lintas jalan nak balik hotel…
See…this is their taxi..aku rasa design taxi ni classic..

Well..bukan taxi aku nak tunjuk sebenarnya…
Tapi please read the words on the road yang aku underlined in red…

Cool…hihi
Memula aku ingat tu arah jalan for the vehicles…
Rupanya lebih kepada road sign for pedestrian...hahaha

Ok..sampai hotel terus aku panaskan brahim nasi briayani for our lunch…
Rest kejap before keluar balik around 3pm…


Next block from our hotel is the Sheraton hotel..see the pillar…
Tiub2 air ko!



And our hotel located nearby the Salisbury road…
Walking distance to the Sogo..hah? sini pun ada SOGO ok…
But not like our Sogo in KL…

Amek ko..kat sini la adik2 aku berpeluang beli selipar!
Tu la..ikut cakap mama sangat soh pakai kasut bertutup konon nak jalan banyak...
Your feet mana sama with mom’s feet…
Siap ber sport shoes bagai.. last sekali…selipar jugak yang paling sedap…hahahaha

Actually..dari kat DL langi diorang nak cari selipar..tapi DL punya kureng...
Yang pasar malam punya taknak pulak..berlagak..nak yang ala2 Roxy jugak…ala2 ipanema..pergh…


Dari SOGO (underground mall ) ni leh keluar ikut Salisbury Garden


Lalu la Museum of Art ni..

Kawasan sekitar ni adalah waterfront kat Victoria Harbour…ada Avenue of Stars..tapi tak singgah sini lagi..

Kami teruskan perjalanan ke Clock Tower…


Lalu balik tempat Star Ferry…terus menuju ker Habour City..

waterfront

Kat dalam ni ada Ocean Terminal jugak..dan Lane Crowford jugak…
Semuanya tempat shopping..branded ok…round kejap2 jer dalam ni…
Tak beli apa pun…


star cruise kah?


star ferry



Terus kita ker 1881 Heritage..
Ingatkan ada mall kat sini..hehehe…
Rupanya amek jer la gambar sekitar kawasan…cantik la architecture tempat ni…





Next destination…
Jalan la sekitar Canton road ni…

Mak aih…peghak sekejap…
Sepanjang jalan adalah designers boutique kay…
Ramai gila orang…pakat beratur…kalahkan orang beratur time SOGO sale kat KL lak…
Ingat murah ker? No..no..no…


Adik aku bengang jer time aku q kat Salvatore Ferragamo..tapi q dia pendek jer..sebab tu aku q..ahaha…konon nak try kasut la…mahal…tak berkenan…blah…wakakaka…
Bengang adik aku..beratur macam orang nak beli...tapi keluar tangan kosong jer…
Abih tu…bila lagi akak nak nerai pakai kasut mahai?
Kalau kat KLCC mampus nak soh aku masuk designers butik semua tu..
Sure SA dia pandang aku sebelah mata jer…


Korang tengok kat LV ni...bukan main panjang lagi q nya...


Adik aku siap cakap…
“bodoh jugak kan orang kaya ni…ni sanggup beratuq semata2 nak masuk kedai”

Ahahah..no komen..
but aku rasa maksud adik aku ni diorang jadi macam hamba fesyen la..sanggup beratuq panjang tunggu lama kat luar..

yer la..being us..who are never taught to appreciate high fashion..pakai baju pun biasa2 jer…mana ada designer’s brand kan

kekadang terpikir gak..banyaknyer duit diorang shopping...
maybe before this diorang berjudi kat Macau kot..then menang banyak datang shopping terus...make sense take? hihi




mentang2 la butik sesaja sepanjang jalan ni..terus ada tanaman hiasan yang cantik…
tiba2 I love orchids la…cantikkan…

q at Gucci



pastu kami meneruskan jalan sampai la ke Esprit Outlet ni…
dah penat gila…adik aku dah bebal…
well..kat HK ni bersepah Esprit outlet..and much cheaper than in our country!
Sepanjang 3 hari ni..dah beberapa kali masuk different Esprit outlet sekitar HK and setiap kali masuk mesti beli…hahaha

Then try tanya cab leh ke Nathan road tak…nope..tak…
Frust gila..maybe macam dekat sangat kot tu yg cab tak layan…hampeh…

Terpaksala menapak lagi…
Siap berhenti duduk tepi tembok kat Kowloon park…rehat 5-10 minit…jalan balik..

Jalan ke
Haiphong Road
menuju ke Nathan road balik…


Nathan Road


Sempat lagi discuss time jalan tu…
Kita dinner kat Chungkin Mansion la malam ni…
Pastu hampa nak pi tengok Symphony of Lights tak kat Avenue of stars…tu kol 8pm…
Now dah 7++ macam tak sempat kalau setakat nak dinner balik hotel rest..

Adik2 semua dah tak heran nak tengok symphony of lights tu…
Semua nak rehat…
So, makanla kami briyani lagi malam ni..set dgn coke HKD 45..

Adik aku siap tapau roti canai…dgn air kotak ni…


Well…hanya Jauhari mengenal manikam…tu aku cakap…
Adik aku  kata..hanya adik beradik kenal adik beradik…hahaha
Mesti korang tak paham kan?

Masa dinner tu..tokei kedai tanya kami..are u from Malaysia? I am from Pakistan
Yes..
Hanya golongan mamak, India..pakistan jer kot yang teka betul kami Malaysian..

The rest..asal tanya mesti are u Indonesians?

Sentap adik aku dengar..
terus blame aku pakai tudung yg awning tu style indon sebab tu semua kata kami Indon..hahaha..tak logic betul punya alasan…

one more thing..because of adik aku yg sorang tu kulit gelap ala2 hintustan jugak…
terus dapat diskaun HKD 10 masa dia gi bayar makan..hahah

terus adik sorang lagi cakap…kalau bapak ada ni..sure lagi banyak diskaun dia bagi…  ;)
well..our dad memang keturunan mamak…ada la kot susur galur dari belah Pakistan sana kot..i am not so sure…tapi kulit gelap..hidung mancung, bulu mata lentik…sama species…

lepas dah settled makan..dok lama kat kedai tu..dah release sket..

aku cakap kat adik2..aku nak singgah Sasa kat tepi tu ker..hotel pun tepi tu jer..
if depa nak balik hotel..go on..sebab aku tak sanggup balik hotel then nak keluar balik..
one shot..keluar terus..then balik terus rehat..so, no avenue of stars tonite..

luckily..both of them agree…
lama gila aku merayau dalam SaSa tu…and the salesguy sangat baik ok…
sasa murah gila…

korang tengok Green Tea Elizabeth Arden ni…aku beli dalam RM 43 jer…
memang banyak aku beli untuk diri sendiri dan family aku…puas hati la..
ada satu lagi kedai seangkatan Sasa namanya Bonjour..harga boleh tahan jugak…tapi tak berkesempatan nak ushar lama2…

some of the shopping item...

abis membeli belah kat Sasa..rehat kat hotel..
korang tau tak penangan makan briyani Pakistan ni…
all of us tak boleh tido!
Maybe rempat ratus dia banyak…memanaskan badan sungguh..but mata tak ngantuk..tak boleh nak lelap…sekadar baring dan sembang2 la kami…akhirnya terlelap…zzzzzz


8 comments:

  1. eh...nampak perfume kat situ...ferragamo ngan miracle....murah ke? convert jadi bape RM? ni sambar kat SASA tu ke? hehe...

    ReplyDelete
  2. cik anon: miracle tu dalam rm 140 kot..tak ingat..ferragamo tu botol besar kalau kat kl harga rm299 kat sasa tu dapatla dalam rm220 camtu kot...ni main agak2 jer..tak kuasa nak tengok receipt...

    ReplyDelete
  3. laaaa... 2 org tu adik gebadik ker.... kaktek ingat sorang tu jer... udahler gambar blurr (ekeke...)

    makan angin ni bila dah penat tak enjoy dah... ingat nak balik je..

    ReplyDelete
  4. Hi Harnidah, wow, can see you all having a gala time exploring HK.
    Tu credit cards belum keluar asap? Ha ha.
    Yes, HK boleh jadi gila tengok the stores.....
    I really enjoyed looking thru your pics. Very nice.
    Have fun, keep well.
    Lee.

    ReplyDelete
  5. kak tek: haha..memang adik beradik..cuma orang jer selalu kata kami kawan2 jer..semua rupa lelain...
    eleh..nak kata dia nyer camera baru tu gambar sharp giler la tu...mencii...

    penat2 gak..tapi semangat berjalan tu lagi tinggi dari penat...

    ReplyDelete
  6. Uncle Lee:
    most of the time use cash la..kena budget la nak beli apa..
    only selected items jer use credit cards...boleh bankrupt la ini macam kalau mau pakai card saja...

    ReplyDelete
  7. sasa kat sana mmg murah dan best..green tea EA kita beli tak sampai RM 30...maybe ko punye ada shower gel bagai..CKone 100ml tak sampai RM 70..gile kita shopping perfume...hikhikhik

    ReplyDelete
  8. tu la.murah..EA green tea tu kalau yang botol 30ml dalam rm23 jer...tergoda beb...cam nyesal tak beli...

    ReplyDelete