Wednesday, July 20, 2011

Hong Kong Trip - Day 2 Part 2



sambungan..lepas naik bot..


Liki Tikis
Lepas tu terus kami rushing nak cover next show…
Sempat lagi bergambaq di Liki Tikis on the way tu..


tinker bell garden..
Kita ke Fantasyland..sempat snap gambaq kat Tinker bell Fairy garden..lepas tu zaasss…




The Golden Mickey Show at 1.45 pm…seb baik sempat..panjang gila org beratur nak masuk…

Show ni pun sangat best..wajib tengok ok…





The Gloden Mickey Awards show..

Lepas tu terus ke it’s a small world…




boat kat it's a small world


patung kecik2 jer..



kurang2 dapat rehat kan kaki duduk jer dalam bot tu..


Terus beratur nak main Mad Hatter Tea cups..alahai chomelnyer…


Tapi kan
Ada sesuatu berlaku kat sini…



sila lihat arrow in red...

Masa nak masuk cawan tu..tag keychain bag aku sangkut..terputus…
Ada 3 tag…yg leather tu masuk bawah pintu bahagian dalam cawan tu..
Kalau ada pembaris dah lama aku kuis bagi keluar…
Tapi..cawan ni pusing kejap jer…
Pasrah jer la…terpaksala aku meninggalkan kenangan bag aku tu kat dalam cawan DL ni..
Kalau sesapa pi sana dan dapat korek..ingat la..“I was here”  hahahaha…


cawan tengah pusing..



Pastu gagah gi q nak naik Dumbo the flying elephant…
Itula..DL ni tak ler besar mana…
Tapi bila dah ramai orang...ko nak main satu2 game tu kenala beratur panjang....


i hate u Dumbo...
gambar lentok tak hingat...

Akhirnya...kami terlepas nak tengok Flights of Fantasy Parade kol 3.30pm..

Budget konon 3.50 pm ada lagi la…dah khatam dah rupanya…
So kengkawan..lenkali..korang gi jer la tengok parade tu dulu..then baru la nak naik Dumbo tu..
Cinderella carousel kami tak main…


Cinderella carousel
Terus ke Mickey’s Philhar Magic!

Ni 3 D ke 4D show..pakai spec mata khas..siap ada bau..air,angin  siap…
Ni pun best gak ler…adik aku suka jer..



pooh ride..

Peh tu..q lagi nak ride kat The Many Adventures of Winnie the Pooh..
Time ni memang terasa keletihan berdiri teramat…
Macam nak patah pinggang..sakit kaki…panjangnyer barisan…kan best kalau boleh beratur sambil duduk….




Kata semalam menapak banyak..siap naik bukit ke peak tram..harusla otot terkejut..
Tambah lak arini menapak lagi banyak dalam DL…double trouble la effect dia…nanges…

Tapi semua masih bertahan…duit masuk DL bayar HK 350 tu pun nasib tolak kupon HK 30…dapatla HK 320…biar round semua…baru puas hati…

Lepas keluar Sleeping Beauty castle tu..terus tengok jap Snow White Grotto…


snow white grotto

Tahun ni  5 thn sambutan DL di HK..so ada special sket…
Ada banyak Cars nyer photo set up sekitar DL..
Just ptg tu memang ada Lightning McQueen live!
Aku malas nak q amek gambaq..so, kita amek gambaq dari tepi jer la…


lightning macqueen


Sebab petang tu dah nak menuju Tomorrowland pulak…
Ride Orbitron..

boleh amek gambar dari atas kapal..hahaha
Lalu UFO Zone..


Nak naik Space Mountain tgk q panjang gila..so, cancel…
Nak masuk Stitch Encounter tengok English nyer time kol 7.15pm…
Kata dah penat..lapar..
Buzz lightyear Astro blasters pun tak singgah…


mesti budak tu dok tunggu bila la dia dapat duduk dalam kete tu...



Terus ke Tahitian Terrace makan Indian vege rice set with roti at 6pm!
That’s our lunch and dinner….
Satu set HK65 tambah air botol ice lemon tea HK22




sempat bergambar sebelum makan...sexy kan kete ni...

Pas makan cakap kat adik2..korang nak sambung main kat Tomorrowland ka?
Sbb kita tak shopping lagi kat Mainstreet USA..by 7.30 pm kena ready dekat castle nak tengok fireworks…


bakery...tergoda keimanan...


utk tayangan saja..bukan utk makan..


So, moh kita menuju main street USA…sepanjang jalan adalah kedai2 souvenirs..
Ada la kedai makan jugak…mostly semua kedai jual benda yg sama..
Harga memang mencekik…tapi beli la jugak untuk diri sendiri..yang penting bagi aku mestila fridge magnet…tshirt tak heran sangat…mostly short sleeve..takkan aku nak pakai kat umah kan?  Pakai inner? Sorry..malas…


inside a shop...umah kekcik ni utk dijual ka?


see..banyak tshirt!

Pastu kami pun sempatla round sekitar situ..terus menuju roundabout tengah2 tu..ramai orang dah start duduk…
Aku pun melepak rehatkan kaki dok atas bendul tepi bulatan tu..


dah senja..cantik jer lampu dia pasang kat castle tu..
kat atas jalan dah ramai dok bersila..

Kol 8mlm start Tinker Bell Castle Illumination…
Ni best gila…memang magical!
Macam dalam cartoon kat tv…tak percaya they can portray it in real..
suka gila castle dia bila diterangi cahaya lampu…


dah gelap..lagi cantik...macam mimpi jer..

Terus rindu kat hubs…kalau dia ada kat sebelah ni mau aku lentok2 kepala kat bahu dia…tsk..tsk..ceh..baru ingat suami?

Kol 8.30mlm lak Disney in the stars fireworks…


Ni pun best…
Memang rugi la sapa yg tak tunggu tengok both acara kemuncak ni…siap ada api..


SUPERB!



Ok..habis jer fireworks…kami adik beradik terus pecut cepat2 nak keluar DL..
Org ramai gila..kat sinila ko kena pandai menyelit..jalan laju2..
Mujur time sampai mtr terus ada tren..naik cepat…elok tren sampai sunny bay..
terus cepat2 keluar naik tung chung line ke Lai King…dari Lai King terus ke Mongkok…


i'm gonna miss this train...comelnya..
as my sis said, there is only 5 DL in this world..she has gone one..another 4 to go...

dalam tren toksah kata la..masing2 bau peluh masham…kena lak sebelah aku nyonya tu pakai sleeveless…sekali tangan bergayut pegang handrail ka apa kat atas tu…bercacak bulus..eeiii..walaupun tak la banyak macam belukar, jarang2 jer rumputnya..tapi panjang seinci..dan bau?  Pengsan…

 mtr pun bagus jer…elok2 sampai…trend dah ada..masuk..gerak..tukar tren pun camtu gak..kira takderla kami terstop tunggu train lama..ni memang bagus..sangat efficient...

tapi utk yg bawa stroller anak2…bawa org tua2..kena la agak2 yer..


Mongkok


sampai Mongkok terus cari jalan ke Ladies Market..tersilap jalan opposite direction…
patah balik…tapi sempat la sambil2 masuk keluar kedai..
kat Mongkok ni pun bersepah shoplots kiri kanan...


levi's kat sana tak berapa murah rasanya...sbb tu tak beli..wakakaka


Ladies Street night market

sampai ladies market..dalam 9.30pm
beli la sikit sebanyak ole2..adik aku beli tshirt utk kawan2 dia..mampusla hg nak usung…
siap kena marah dengan nyonya gerai opposite gerai yg adik aku dok tengah pilih tshirt..
marah sebab kami tunggu depan gerai dia..blocking la..nanti orang tak nampak gerai dia..tak masuk..dia soh kami kasi line clear la ni…apa2 saja la aunty...


lepas settle..terus cari mtr balik ke hotel….

2 comments:

  1. apasal model 2 org tu tiap kali tangkap gambar, tegakkkk...je... macam kena paksa..haha..

    ReplyDelete
  2. sebab model2 tu penat berjalan..mood out terus....janji ada gambar..tegak macam guard jaga istana pun belasah...owh..kat signage mad hatter tea cup tu memang dipaksa soh berdiri situ..wakakaka

    ReplyDelete