Wednesday, July 20, 2011

Hong Kong Trip - Day 2 Part 1

                 Day 2 : 30 June 2011 / Thursday

                   Itenarary:
             -         Disneyland (DL)
             -         Ladies Market, Mongkok

mtr

Hari ni awal2 aku dah pesan guna Tourist Day pass yer..
Eh..macam tak banyak naik mtr arini…tak rugi ker?
Tak…akak dah kira u…jarak nyer jauh..tambang mahal..
Tsim Sha Tsui ke DL HK 16.60..kalau balik turun kat Mongkok pun HK 16.60..tambah kalau balik hotel naik mtr dari Mongkok ke Tsim Sha Tsui HK 4.50..
total HK 37.70..
Jimat Octopus kita tak tolak kalau pakai tourist day pass ni..nanti leh refund balik octopus..

Tapi kan..kan bayar tourist day pass ni HK 55? Guna HK 37.70 jer..rugi pa?
Tak...kata nak beli tiket DL dapat diskaun HK 30...
kan dah untung HK 12.70…kirala sendiri…

pagi2 kami breakfast 6 keping roti gardenia dengan tuna spread..HEAVY breakfast sungguh..milo sejuk seperti biasa hari2 bancuh dalam botol sendiri yer..
pastu bawa bekal air dan coklat sket…hopefully dapat bawa masuk DL..

nak ke DL senang jer..mtr Tsim Sha sui ke Lai King…exchange ke Tung Chung line turun kat Sunny Bay..then naik la mtr Disneyland Resort..sukaaaa…mtr dia cute sangat…


DL resort mtr



comel kan mtr DL ni..




kan dah cakap mtr kat HK ni sangat senang..takkan sesat..
ada jer sign next station kat mana..macam kita naik putra atau star lrt ler...kalau dah biasa lrt kat mesia..konpem kome tau nak naik mtr kat sini...


gerbang masuk DL



ramai orang..ingat weekdays tak ramai..


mujur tak ramai org q kat ticket counter….beli tiket kejap jer..maybe diorang semua dah beli siap2 kat booth atau online..


kena check bag
tapi pastu korang beraturla nak masuk tu diorang check bag sorang2..kena depan kami tu ada couple tu bawa sebotol arak..tak lepas ko…tak tau la diorang kena gi simpan kat locker ke kat mana…

ingat tak ramai on weekdays…ramai gila orang…kalau weekend aku tak tau la macam mana..


entrance

elok2 bergambar kat sini..tiba2 ujan lebat..berlari semua org cari tempat berteduh…bawah jambatan..
adik aku dah bengang dah..tak penyabar sungguh adik2 ku ini…
sbb dari semalam dia cakap beli la payung…
aku tak nak beli sbb ingat beli tiket DL ni dapat free payung..rupanya kalau beli kat booth dekat Madam Tussaud tu jer yg dapat...kalau beli kat DL tak dapat...ces...

akhirnya..tak pasal masing2 beli souvenier sorang satu..adik2 aku beli baju hujan jer..tu yg murah sket..aku beli payung gambaq mickey mouse..gila mahal HK 160!
Nasib baik payung lipat aku dulu hilang..so, now dah ada yg baru walaupun mahal nak mampos..


baju hujan HKD 45

ujan kejap2 jer..berhenti..pastu renyai2 balik...petang2 dah tak ujan dah..

DL train
ok..1stly..kami tuju tempat train ni..nak amek overall view..kol 10.40am  kot 1st train gerak...
opposite tempat tunggu train ni..ramai gila orang q nak bergambar dgn mickey & Minnie mouse…ok..tak kuasa aku..sib baik kami semua dah besar..jadi..takdak la heran sangat nak bergambar dgn Disney character ni…

oh ya..DL ni ada 4 theme park..Main Street USA,Adventureland, Fantasyland dan Tomorrowland..


depan City Hall

lepas 1 round dgn train..kat Mainstreet USA tu..kami gi amek DL map dan show schedule dekat CityHall..


pastu aku gi snap anak sapa tah tgh bergambaq dgn mickey  Minnie mouse ni..nak beratur panjang..so, snap jer gambaq depa tu…



Mickey waffle

kat Mainstreet USA tu aku gi beli Mickey waffle..makan kat situ…
mahal memang mahal..tapi nak merasa jugak..kedai lain semua tinggalkan dulu..walaupun perut masing kenyang dgn roti 6 keping tadi…pulun jugak..barula tengahari nanti tak lapar..


sambil makan mengadap bunga...sejuk mata memandang...




along Main Street USA..ada jer band lalu...


dekat roundabout tengah2 DL


main entrance ke Fantasyland is the Sleeping beauty castle..

pastu moh kita terus ke adventureland..


naik raft ke tarzan treehouse…


raft to tarzan treehouse


rumah tarzan


jumpa tuan rumah..

then terus tunggu show Festival of The lion King kol 12.15 start…jgn lambat…ramai orang..nanti terlepas..korang tunggu la petang pulak..please note that show time untuk weekdays dan weekend ada sedikit berbeza…

the lion king festival show

better be there as early as 30mins or at least 20 mins
it is a must see! Best..sedap gila suara minah negro tu…sangat puas hati…


sedap suara dia nyanyi..




jungle river cruise view from tarzan treehouse

then...cepat..jom kita beratur nak naik bot utk Jungle River Cruise..
make sure u r at the right lane sebab satu q utk English guide..satu untuk Chinese…
tengah q..ujan lebat balik..adik2 aku siap pakai balik baju ujan depa tu..aku relaks jer la..takkan nak soh bukak payung kan?
Mampos org gelak beratur bawah bumbung ko pegang payung…


in the boat..our guide..








Jungle river cruise ni pun ok…siap ada api2 bagai…


good bye from baby elle..eheh..elephant...


bersambung..


No comments:

Post a Comment