Tuesday, July 19, 2011

Hong Kong Trip - Day 1 part 2


sambungan dari pagi tadi...

Ok..kita mulakan aktiviti ikut itenarary….

Around 5pm start jalan ke Tsim Sha Tsui Star Ferry tier…takler jauh sangat dari hotel..okla menapak…tak jauh dari Clock Tower..


papan iklan kat Star Ferry... hihi

Kami tak naik Star Ferry Tour yer..kami naik ferry cikai..macam naik ferry dari Butterworth pi Penang….tak mahal..HK2.50 jer..guna octopus..tu harga untuk upper deck tau…kalau nak murah lagi..dok la lower deck…


sebelum masuk ke tempat menunggu feri..

Tapi serius..kerusi dia sejibik macam feri penang tu..tempat sandar boleh tolak ke depan atau kebelakang ikut arah feri nak tuju…just bentuk feri tak sama…Star Ferry ni macam bentuk kapal…bermuncung at both ends…kalau feri kita kan macam empat segi jer…


inside star ferry upper deck..



view from the ferry facing the HK island..
tengah hujan renyai2..sebab tu kelabu berkabus jer..


pintu masuk pada bahagian tengah sisi feri..
tak macam feri Penang..masuk kot muncung depan atau belakang....patutla empat segi ja feri Penang tu...

Oh ya..naik ferry ni nak ke Central…
Asalnya nak jalan2 sekitar
Des Voeux Road
and Western Market..tapi sebab timing lari…sampai lambat..so, cancel tempat tu..kita terus ke The Peak…



at the Central ferry pier
Yang ni part hazab aku nak cerita..
Dari Central ferry pier tu..dia ada laluan khas macam jejantas direct jer ke a few buildings sekitar situ..takderla orang lalu lalang kat atas jalan raya bawah tu…


ni dia foot bridge tu..menapakla korang..


mula2 senyum lagi...tengokla nanti...
Tapi jauhnya ya amat…..moralnya..kalau nak ke The Peak tu..better la korang naik mtr turun Central terus…dah ler dari Central tu nak menapak lagi ke Peak Tram terminus…naik bukit  beb!


foot bridge dekat Central..here ada dua foot bridges!



tadi gambar sisi..ni dari dalam foot bridge kat Central ni..

Cer bayang aku ni dah bertahun tak bersenam…
Mau terkejut otot2 aku…sakit kaki..sakit pinggang segala…


masuk balik dalam subway mtr...semata2 nak cari exit yg ke peak tram tu..

Ada bas dari Central ke Peak Tram terminus tu..tapi aku tak kuasa nak check…


keluar kat sini..belah kiri tu Bank of China

tadi dah letak kan gambaq ni?
Ni tourist day pass...dalam ni dia bagi sekali peta kecik mtr system diorang..sekali dengan kupon2 diskaun..so aku dah pesan kat adik2 koyak siap2 yang diskaun utk disneyland dan peak tram sesiap..kang senang nak beli tiket terus kat sana...


mari lintas jalan lalu tepi bank tadi..membukit di situ..

Kat peak tram terminus tu..kupon tu takleh pakai...sebab..dia kata package peak tram+sky terrace+madam tussaud = HK210 tu dah promotion..kalau tak HK 230...ok fine..tak dapatla guna kupon 10% diskaun tu..


dah sampai...phewww

Tapi kan..kami memang bengang gila dengan satu golongan ni..kang aku cakap kata aku racist lak...tapi malam tu memang hangin gila...


beratur tunggu tram..

Nak naik peak tram tu semua kena beratur la kan...
Tapi kan..ada satu family I***A ni beratur belakang kami..buat hingaq satu hal la...
Bila tram dah nak sampai..macam nak tolak2 orang..macam nak berebut potong q lak…
Kalau kat negara depa lain la semua naik bas berebut2..naik keretapi berebut2..
Ni kat tempat orang pun tak reti beratur dan ikut turn ke?
Tak nampak ke orang lain senyap2..sopan2 jer beratur?
Terus cakap kat adik..kita naik coach yg sini..taknak satu coach dengan depa…annoying gila…


nampak tak orang semua beratur elok2?

Peak tram ni ala2 cable car kat Bukit Bendera….tapi..bukit dia mak aih…gila curam..aku rasa around 45 degree..ko duduk rasa sakit tulang belakang semata2 kerana ko nak tegakkan posisi…time ni baru ko tau hukum gravity…hahahaha


inside tram



nampak tak betapa sengetnya tram ni...



cer pandang luar tingkap..nampak tak senget?



sampai2 terus lalu kedai..tapi tak singgah..

Lepas turun tram..kami terus ke sky terrace..naik escalator bertingkat2…
Almaklum skarang musim hujan…time sampai tu dah lepas hujan renyai2..basah la semua lantai…tak dapek la akak nak duduk bersila kendurkan otot2 yg tegang tu…


dari HK island mengadap Victoria Harbour, Kowloon


sapa la kaya ada umah atas bukit ni?


gambar around 7.15pm...

Amekla gambaq pemandangan lebih kurang…tunggu sampai kol 7.15pm..ala2 maghrib la..tapi tak totally dark..kalau tunggu sampai gelap pun nak buat apa..bukannya bawa tripod..konpem gambaq bergegar…moh kita ke madam tussaud la…

Ingat nak singgah beli tiket Disneyland kat booth level P2 kot…ni ha boothnya..


Ceh..dah bawa keluar kupon diskaun…tapi tak jadi beli…
Adik kaunter tiket tu cakap diskaun HK30 ni dapat kalau beli tiket kat kaunter Disneyland (DL) jer..
aku cakap kat dia takut ramai org esok…dia kata tak ramai kot..hujan…
Ok la..kita beli esok jer..

ehh..pas keluar MT pun boleh terus beli tiket DL..takyah susah2 ko turun gi beli then naik balik nak masuk MT tu..


Jom masuk Madam Tussaud (MT)…


Ni satu aku lemah ni..adik2 aku boleh tak bawa camera..dulu aku dah pesan soh pinjam kat akak2 depa ni..nak harap camera aku jugak..backup bawa camera hubs..tapi beteri dah out..isk…


Pastu..bila dah aku yg pegang camera…gambaq diorang la yg banyak..asal soh amek gambaq aku..dan dan dapat penyakit Parkinson…gambaq aku semua bergegar jer…sabo jer la…


Korang tengok gambaq ni..
Time ni memang hangin lagi sekali…tu senyum tak ikhlas tu..
Korang kena la peka dengan persekitaran…
Dalam ni..ramai orang..semua pun nak amek gambaq dengan patung2 tu…
Jadinya..bila kita tengok orang amek gambaq..kita pun beraturla..tunggu turn masing2..1st come 1st serve ok….

Elok aku dan adik2 aku tunggu giliran kami setelah ada amoi 2 orang tu..
Tiba2 datang satu family I***A yang lain…bukan yg kat tram tadi..
Kecoh jugak..cer bayangkan la amoi tu lepas snap gambaq dia dah pass kat aku robe merah tu dan crown..
Tetiba bapak family ni terus pi duduk kat kerusi tu…
Pasti bising2 soh anak dia bagi kat dia robe merah tu..
Anak dia pi amek satu lagi kat tiang penyangkut kat sebelah tu…
Aku dan adik2 aku pun pandang sesama sendiri..adik aku dah start bengang…
Aku boleh consider la lagi sebab ingat dia tu older than aku kan..pastu ingat dia tu sama ada tak berapa waras atau tak berapa sihat..so, kasi chance la..
Tapi perangai macam gamngster kampung dusun..

Elok lepas apak dia bergambaq..tetiba anak lelaki dia terus nak pi take over kerusi tu lak..ni dah melampau..ko nak soh aku tunggu satu family ko selesai ker? Ada la dalam 6-8 orang camtu...
Terus adik aku sound..  “can’t u please line up..it’s our turn!”

Terus tersentak ko…
Tu pun tak paham2 lagi ker?

Kena lak patung lain pun tetiba jer diorang main serbu nak bergambaq…macam la patung tu nak lari…adik aku cakap wat perangai macam P***A..shh..aku pesan jgn sebut kuat2..nanti kang diorang paham..marah lak…tak pasal gaduh lak kang..

Cian aku nengok mamat cina/korea ke sewaktu dengan kulit dan mata nya…dia pun terbantut nak amek gambar…dia pandang aku..aku pun pandang dia sambil wat sign language…gesture angkat bahu sambil  cebik mulut…angkat kening sebelah..hahaha

Pas pada tu..adik aku cepat2 ajak gi tangkap kat patung2 lain sebelum family tu datang..buat turn off orang nyer mood jer..

tula..kalau bapak dah perangai camtu...camner anak2 nak ikut perangai sopan?
pengajaran betul supaya anak2 aku esok ni tak berperangai buruk..memalukan mak bapak jer nanti...




gambar gedik di abad ini..wakakaka..
tu la..sapa soh letak kipas bawah kaki dia tu..saja2 nak buat kain terangkat..meh aku tolong selak terus...

gambar aku malas letak sebab tengah gentel dan gulungkan rambut kapten jack sparrow ni..malu i..auuwww...



madonna..ada props utk korang pakai jugak sama macam dia..bertopi dan bertongkat..tak kuasa...di konker oleh golongan I**** lain lak..


aku dah agak dah deme mesti nak bergambar dgn minah ni...


tapi bawah ni la gambaq paling mahal...
HKD 100 rasanya...diorang amekkan terus print..huhu..



Settle MT..turun balik dgn tram..menapak ler ke Central station balik…
Turun kat Yau Ma Tei exit C. HK 9.70 .sebab nak gi
Temple Street
night market…




menapak ke mtr Central balik..

Tapi aku pelik..dah berada di jalan yang betul…mana pasar malam nya? Ada gerai2 makan jer? Baru kol 9 pm ++ takkan tutup kot? Ke aku salah tempat? Lantakla..jom blah..


Abistu..terus tanya adik aku nak menapak sepanjang
Nathan Road
balik ke hotel ker nak naik mtr...tapi no respon jer..diorang pun keep on walking..so jalan jer la…

Akibatnya…

Jauh gila!


Nathan Road
ni panjang…macam ko nak jalan sepanjang
Ampang Road
..sanggup?


bersepah kedai Rolex..ni kat Nathan road la ni..

Terus bebal adik2 aku…nak naik mtr pun dah tak boleh..sbb dah sampai kat tsim sha sui…memang kena jalan..aku just cakap..tak jauh dah..kita kat sini dah..depan tu jer hotel…kena phsyco betul2…terus semua jalan dengan sunyi sepi..letih nak bercakap..perut lapar pun dah masuk angin..nak bising pun tak guna..jalan atau kena tinggal jer..

Tapi sepanjang jalan tu dapatla lalu kedai2 yang ada..nampakla seberang jalan ada Kowloon Mosque & Islamic Centre..
nampakla Park Lane Shopper Boulevard
, Marimar etc..


Kowloon Mosque & Islamic Centre..dari seberang jalan..tak singgah..

Sampai hotel terus aku prepare nasi goreng kampung brahim…itula dinner kami…
Pastu semua pengsan..


4 comments:

  1. hehehe besh baca perjalanan korang... sampai teringat2 tarap keletihan masa jalan kat Nathan Road tu...

    jiran ahkak batiks

    ReplyDelete
  2. hhaha..memang letih...tapi now..macam best jer experience tu...

    ReplyDelete
  3. eleh.. bananas nak mention dia dah sampai sana la... menchik kat ko!!



    waaa... beshnya HK.. bangunan kalah KL naaa... family sepek satu tu memang stye depa mentingkan diri sendiri baru berjaya.... korang sopan2 dapat apa? dapat sakit ati jekan.... betui dak?

    ReplyDelete
  4. hahaha..family sepek ok..just pamily mata bulat tu yg tak ok...hahaha..kami sopan sebab jaga nama mak bapak...hihi...

    ReplyDelete