Tuesday, July 19, 2011

Hong Kong Trip - Day 1 part 1

Selingan....

2 weeks before departure to HK..
aku ada pesan kat adik2 aku soh bawa frozen karipap sorang 50 bj kat aku...
i like the karipap so much..ordered from Penang kay...bukan nak bawa pi HK yer..ni stock kat umah jer..
as expected, the youngest sis prompt reply..."alorrr...."
terus aku pintas cakap..."relaks la..hampa naik flight jer..ok per naik kapal terbang usung karipap..bukan hampa bawa dgn beg plastik bodo tu jer...letak la dalam paperbag ker..."

2  hari sebelum berangkat ke HK...
adik aku hantar sms cinta...

"weh aku and youngest sis have decided, nak kenakan surcharge + malu bawa karipap and inconvenient kami kat hang"

aku reply..
"camtu kalau aku kenakan surcharge bekal makanan hampa nak pi HK"

their reply...

"kami dah agak dah...cehh"


hehehe...got it?

aku tak paham la kenapa malu sangat nak bawa karipap frozen tu?
cer korang letak dalam paperbag carlo rino ker...ada org tau hampa bawa karipap?
bukan ada cop karipap kat dahi punn......  ;)

sajala tu nak kata aku macam makcik2..nenek2 yang suka bawa bekal macam2 pi mana2 pun..sabo jer la..

anyway..thanks sis for the karipap...sorry for the inconvenient caused...hihi

........................................


Day 1 : 29 June 2011 / Wednesday

                     Itenarary:
               -         Arrival in HK
               -         Check in Imperial Hotel, Tsim Sha Tsui
               -         Ride Star Ferry from Tsim Sha Tsui to Central
               -         The Peak
               -         Madam Tussaud
               -         Temple Street night Market


nak boarding..
*please note..from this moment on..u'll gonna see a lot of these two fellars in most of the photos..

Flight MAS departure 9.15am..
Percaya tak nama pilot tu Kapten Raja Chulan?
Serius…aku hampir terbeliak..ingat salah dengar..
Kami sampai lambat 30min sebab takleh landing awal..
banyak sangat kapal nak turun…kena q…
ok..now baru aku percaya jam kat udara pun dah ada skarang…


dari KL..hujan...

 Tapi serius..cuaca agak tak ok..dok dalam kapal masa sebelum landing tu..macam naik roller coaster…tetiba kapal turun mendadak macam air pocket..kadang stable mendatar jer..sebab kat HK tengah hujan…isk..isk..sib baik takdak orang muntah…kalau tak..mau satu kapal muntah sama sebab bau muntah org lain..yucks!



First thing first….
Sila beli Octopus card HK 150 (value HK100 dan deposit HK 50) dan Tourist Day Pass HK 55 sorang satu…



Tourist day pass : kad kaler biru..the rest is the coupons and small mtr map..

Amoi kat kaunter tu pun heran kenapala minah ni nak beli sampai 2 kad?
Ikut suka aku la…aku dah wat kira2 kalau beli both cards lagi jimat…hehehe
Nanti aku story why…

Pas tu terus jalan cari terminal bas…
Aku naik shuttle bas to Tung Chung MTR..sebab nak jimat...HK 3.50 jer scan octopus tu...around 10 mins journey..so dah tau nanti nak naik bas ni last day kat mana tempat tunggu dia..hehe
Time ni hujan..dahla bawa beg besar masing2...pandai2 la korang survive yer..
Untuk yang ada orang tua dan anak2 kecil…korang pikiaq banyak kali nak ikut MTR ker tak usung anak2…


in the shuttle bas from airport to Tung Chung mtr..(stop at Citygate Outlets)
ada tempat utk letak beg dalam shuttle bas ni..

Pastu apa lagi..naik la MTR dari Tung Chung ke Lai King..exchange MTR to Tsim Sha Tsui (Tsuen Wan Line) HK 13.80..amik exit G untuk ke hotel..kalau ko naik bas direct dari airport ke hotel kena dalam
HK 33 berbanding naik mtr hanya 13.80..



dalam mtr..ada family melayu juga..hi!



u won't get lost!
best kan dalam mtr ada direction and next stop with blinking led..as well as which door u should exit...hahaha


Mula2 tersilap direction..patah balik ikut jalan kebenaran..sampai la hotel...
Dah ler penat..dengan hujannya..seret beg besar..pastu gagah naik tangga sambil angkut beg roda tu dari exit G tu around 3 level...pengsan....

Satu yang aku tak berkenan ka HK ni kemudahan lift u agak kurang terutama untuk org OKU macam aku ni, warga emas jarang aku nampak naik mtr...lagi kesian kalau preggy mom..
Kat mesia ni kurang2 senang jer nampak ada lif bila keluar lrt..
HK? Mampus ko nak cari lif satu hal..jauh lagi ko nak jalan..
Mostly diorang kurus2…sebab jalan banyak la tu…hihi…




hotel reception
Check in hotel pun dah around kol 3pm..receptionist dia tak berapa nak friendly..but mak tak kisah noks..yang penting ada bilik untuk berehat…

See..i told ya…sempit hotelnya…tengok lobi pun sudah…mostly building kat HK ni entrance memang kecik…tapi memanjang ke belakang..ikut feng sui kot…kena bentuk macam guni..muncung kecik supaya harta tak senang keluar dari umah..hahaha…



Biliknya not bad..walaupun sempit..boleh lagi dimasukkan extra bed..dah pergi bertiga..rugi amek 2 bilik…

I kan akak yang sangat adil…disebabkan semua share sama rata bayar bilik hotel..
So, setiap malam rotate masing masing kena tido kat extra bed tetengah tu…adil kan?
Ada 3 malam..ngam ngam la sorang satu malam..


Mak ai…ni pun dah panjang…kita sambung part II  petang kang…

kena ikut itenarary keramat ni..  :)



5 comments:

  1. Hello Harnidah, very interesting narration. I always love your subtle humour, not to mention the shortcut bahasa, ha ha. But saya boleh fahan, no problemos.

    Wow! HongKong.....ini da tentu credit cards semua keluar asap, ha ha ha. Anyway, nobody goes to HK without shopping on their mind.

    ILike that Captain's name.....I remember reading a story about that name long ago.
    But out of curiosity, why the curry puffs, frozen too?
    That important, huh? Ha ha.
    Here its better known as Samosas, mention 'curry puffs' tada orang tau, might get a, "huh"?

    You stay young, have fun.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. ooo...senyap2 jalan HK upernyer...best2...

    ReplyDelete
  3. Uncle Lee,
    That curry puff meet my requirement (my taste bud)..not so many curry puff taste like that..
    nowadays, frozen foods make quite good business as normally working people not have much time nak buat kuih sendiri for tea time..frozen one is the best solution..
    so, i have to import that frozen curry puff from Penang la...hahaha..saja nak buat stock makanan kat rumah...

    Nuha: hehe...mestila kena senyap2...kalau heboh nanti i tak dak budget beli ole2...hahahaha

    ReplyDelete
  4. musykil...apa nama frozen karipap tue? sehingga diimport dari utara :)

    teringat karipap frozen yg kena dgn taste aku,tapi dah tak jumpa dah...huhuhu

    bestnya tgk holiday kat sana.... mcm aku baca travel magazines pula :D

    ReplyDelete
  5. karipap tu tak dak nama ler..order dulu then amek terus kat tempat diorang buat..kawasan kampung belah seberang...

    hehe..memang nak wat ala2 travel log gitu..

    ReplyDelete