Friday, July 8, 2011

Bertuah punya bini - part 2

Sambungan entry Bertuah Punyer Bini…

H = Husband
W = Wife


Di suatu malam lepas dinner, mandi etc..
W keluarkan baju nak pakai ke tempat kerja esok, letak kat tepi H yg tengah meniarap main online game…

W:  ada org janji nak ironkan baju I semalam....  J

H:  ehh...bukan i janji nak iron semalam ker? Tapi u dah iron dah baju u tu semalam...

W: yes...u memang janji nak iron semalam..tapi lepas i dah iron tu..u cakap tak per..esok u ironkan...

H: aloooorrrr....i tak larat laaaa...i dah ngantuk ni......    >>> ni memang alasan nak mengelat ni..mencii!

W:  u ni memang tau..asik nak ngelat jer...i tak suka laaa...
(sambil nyanyi lagu R. Azmi >> beginila nasib....mendapat suami pemalas....<<i tukar lirik asal “menjadi seorang penyanyi”)

Ehh...korang tau tak R. Azmi tu sapa?
Penyanyi zaman dulu2...kalau tak silap yg nyanyi lagu “pakai baju kancing lah suasa..pakai mari baba lah melaka...”

H pun turut nyanyi tapi lagu P Ramlee kot... “beginila nasib ku yang malang…reput tulang….”


Kalau korang nak tau..kadang2 tu H sengaja bagi alasan macam cerita P Ramlee yang penyamun dengan pintu gua nak bukak pintu kena nyanyi “yang insonnnn mata kajiiii sumaaarenyiiisengggg!”  

kan dalam cerita tu laki yg miskin tu cakap kat bini dia  bukan malas nak pergi bekerja…tapi tengok ni…sambil pusing2 tangan macam Usop Wilcha…
tapi abang reput tulanggg….kkrukk krak..kruk krak..  bunyi tulang dia bila pusing tangan lagu tu…


Alasan dia seperti lagu dia atas…  >> “beginila nasib ku yang malangreput tulang….”

Terus lah W gi bilik sebelah iron baju sendiri sambil nyanyi lagu KRU >>  janji tinggal janji….”

H: aik..? dah pandai nyanyi lagu rap?

Lol…hahahahaha

.........................................................................................................................

At the end…the W make sure her H understand that she can’t tolerate with broken promises

Never make a promise that u cannot afford to fulfill…
Don’t put to much hope for other people, unless u intent to hurt them.

It is like promise to buy an ice cream for a little girl..
She will keep on remind u about the ice cream when she didn’t get it as soon as possible…and she will cry when she did not get it and she hardly forget about it..
Understand?


Please bear in your mind, I will forgive…but seldom forget..



2 comments:

  1. Hi Harnidah, ha ha, I really enjoyed reading this posting. Even though bahasa saya out of tune I can understand 86%....waaa, P. Ramli pun da keluar, old songs too,.
    Love your stylish humour.

    Ya la, a promise is a promise....But surprisingly, how come the hubby has to iron her clothes?
    My wife does the laundry....does the ironing, cooking.
    I help clean up the house, drive her where she wants to go....she doesn't drive. And ahemm, manjah her, itu la dia, ha ha.

    You have a nice weekend, and simpan satu lagu dalam hati.
    Lee.

    ReplyDelete
  2. Hi Uncle Lee :)
    my hubs jaga parents dia..both are old..that is why dia sudah biasa basuh baju sendiri dan iron baju sendiri. he did not want his mother to do all that for him...

    after married to me...his job still remains ;)
    basuh baju sendiri hari2 dan iron baju sendiri..

    nanti i iron dia cakap tak cukup syarat..dia iron baju sangat kemas..dulu dia join army training..sure u know how army particular about dressing smart and neat rite?

    i tak sanggup nak iron macam tu..hahaha

    ReplyDelete