Friday, July 29, 2011

Ketagihan.... ;p

Ehh…ni sambungan dari cerita kenduri aritu…

Alkisah kerana nak menunggu pengantin berarak masuk semata2 nak tengok baju dia tu kan…

Sempatla aku observe orang...
Siap dengan kanak2 buat main wayang kulit guna tangan masing2 kat projektor yang papar ucapan selamat datang ke majlis tersebut...
Sampaila mendengar pelbagai alasan yang tetamu beri semasa nak mengundurkan diri dari majlis…
Akak kan dok meja belakang..dekat dengan pintu...hihi..

Selalu standard orang bila salam dengan tuan umah nak balik jer mesti cakap ada hal lain ni…ada kenduri lagi satu la…

Tuan umah lak mesti cakap..tunggu la dulu…pekena la seround lagi…

Ada sorang bos kat tempat hubs keje tu..bagi alasan nak servis keta…hahahaha
Tapi dia cakap tu macam real jer…
Padahal hari Sabtu petang dalam kol 2 lebih camtu...sempat ker servis? ;p

Tapi kan..
Dalam banyak2 alasan...
Ada sorang tetamu ni paling creative....
Tergelak aku sorang2 bila dengan alasan yang dia bagi...

bini tuan umah yang suara kuat gila kalau time excited tu pun boleh terdiam...tutup mulut...speechless....

pakcik tu badan besar2..wife dia pun lebih kurang macam dia..agak big size..
tapi pakcik tu gila kelakar…suara kuat lak tu…konpen suara aku tak leh lawan dengan suara dia.wakakaka....

masa salam dengan tuan umah…diorang soh tunggu la kejap…tengok pengantin..

tapi jawapan dia….tak terjangkau dek akal..hahaha

dia cakap…

“saya memang pi mana2 kenduri tak boleh tunggu lama2..kena balik cepat….”

Semua orang macam curious dah kat situ..menunggu ayat seterusnya…

“pasal takut nanti KETAGIH”

Yang ni mula2 aku pikiaq dia ketagih nak makan nasi banyak round..tengokla size dia kan…tapi jawapan selanjutnya menbuatkan aku tergelak…berseloroh jer dia jawab…

“KETAGIH nak kenduri lagi…tambah2 kalau tengok pengantin..lagi tak tahan..takut KETAGIH nak kawin lagi”

Hahahahahaha…I liiikeeeee…




Thursday, July 28, 2011

Masak pukul 5am-Big Breakfast-Midvalley-Kenduri

Diari bergambar hari ini...
by the time korang baca ni..dah sebulan dah berlalu..hahahaha

disebabkan opis hubs anjurkan karnival apa tah..
diorang nak wat rekod buku Malaysia tu...
konon2 ada pameran makanan terpanjang..
maka semua staf di kerah bawa sorang satu masakan..
yes...diorang dah provide list..dah bahagia siap2...

ada around 1003 jenis masakan...akhirnya di lelong dalam rm1 atau rm2 utk didermakan kepada mangsa bencana kot..
untungla sapa yg beli lauk ketam tu kalau bayar rm2 jer...tskk..tskk..

ingat tak dulu aku pernah wat entry pasal masakan India tu?
ni la dia...Sothi > South India curry...

macam masal lemak sayur lodeh...tapi takder la tempe segala...
kena hantar kat tempat pameran before 7.30am!

gila kau...tak pasal Jumaat malam tu aku prepare bahan2 sesiap..potong dan simpan dalam bekas masuk peti ais..
Sabtu pagi kol 5am dah aku bangun kalahkan nak  bersahur jer...
just blender kelapa nak amek santan...dan defrost udang..
pastu campak jer semua bahan rebus naik...
before 6am dah siap masak..barula nak mandi dan bersiap...


pastu tak tau arah tujuan...malas nak lepak tempat karnival..
terus hubs memberi saranan bernas...
kita breakfast McD nak?
hehehe...
pagi2 buta takkan nak serbu McD kat Midvalley kan...
yg aku terfikir..tempat paling dekat yang aku tau hanyalah kat Bangsar...

gila berpusing2 aku dalam tu..konon nak ikut shortcut masuk ikut jalan Bukit Pantai tu..
hampir berputus asa nak tukar breakfast ke Mahbub jer..mujur keluar di jalan yang benar...
sampaila sana...
makanlah set Big Breakfast for 2 ni..
ala2 nak lepak lama sket..aku bawa majalah Rapi..tapi hubs yang baca..
takkan aku nak tengok jer dia baca..
terpaksalah aku merajinkan diri baca bahan bacaan yang ilmiah sket..
ala...buku yg aku baru beli tu > "Taking Minutes of Meeting"
tsk..tssk..gila bosan tak pagi2 baca buku macam nak amek exam jer...

bila dah makin ramai org turut nak breakfast kat mcd gak..hubs ajak gerak..

Sampaila kami seawal jam 9.10am kat Midvalley!
hahaha...parking boleh pilih mana suka...

tapi kedai2 baru nak bukak around 10am...mostly bukak 10.30am...
ko dudukla melangut tengok orang lalu lalang kat situ..
aku malas nak lepak mcd lagi...

tapi pagi2 tu ramai orang Q kat centre court ada Samsung Galaxy tab nyer event...
then ramai orang Q kat Apple Machine nyer kedai..
tapi aku malas nak amek tau what's going on there...

sebab mission aku ke Midval adalah utk shopping seluar...
gila sedih nak cari seluar size giant ni...
mujur ada..tapi mahal ler sket...errkkk..pejam mata bayaq...


bila dah happy dapat seluar..jom kita lepak makan dessert..


selalu nak beli durian asyik tak kesampaian...
so kali ni aku dah aim nak makan durian pancake ni...
pastu menyesal makan...sebabnya aku cerita kat bawah..huhu


hubs order cendol 


aku order Red Ruby ni..walaupun nangka tu angin...demi kerana red ruby ni aku sanggup...
red ruby ni actually sengkuang cina tu dia salut tepung pulut kot dgn pewarna merah..tambah air gula dan santan juga...taste and the smell very nice when blend in with the nangka


around 12 o'clock..bergerak la kami menuju ke dewan kenduri..
dewan kat maktab latihan polis...

sebab tu aku nyesal makan durian pancake..bau durian kuat gila beb!
berlahak jer bau durian..terus berat mulut aku malas nak cakap sangat dgn org sebab takut berbau durian...
dah la mouth spray pun tak bawa...tsk..tsk..

ni kenduri anak opismate hubs...
dah alang2 hantar sothi kat area loke yew..kenduri kat Cheras..
malas nak patah balik umah..tu yg gagah lepak midval tu..takderla nak membazir minyak dan tol..



meja beradap ni lambat diorang hias..time amek gambaq ni..atas meja tu kosong jer tak berhias..
bila pengantin dah dekat nak masuk..baru ada bunga2an semua..


kami gagah tunggu pengantin walaupun terlambat disebabkan ada masalah sket pada baju..
tunggu pun sebab nak tengok baju..kata designer yg agak glemer yg buat..haruslah kita tengok yer.. 




gifts for guest..



ada home made chocolate


close up sket tapi blurr la pulak..


sampai umah around 3pm...terus mandi dan tido...bengang wei kepala tak tido dari kol 5am!
ehh..malam tu terus bersemangat alter labuh seluar sendiri :)
yer..saya tahu saya tak cukup ketinggian...pffttttt..
Sekian...




Wednesday, July 27, 2011

Sup

Bila rasa badan macam tak sedap...
mula nak makan sup..
bukan sup yang masam...
sup yang betul2 rempah..
kat sini glamer sup tulang dia..
tapi kami memikirkan kolestrol yang bakal di sedut...no tulang2 kay..padahal samer jer...hiks..

aku makan sup daging dgn nasi putih jer
owwhh.. dan order sate ayam sorang 5 cucuk jer..


daging dia lembut sangat..sup dia aku makan licin tinggal mangkuk dan sudu jer..  :)


buuurrrrpppp...alhamdulillah...
esok terus tak jadi selsema...yey!





Tuesday, July 26, 2011

Suami softspoken vs isteri brutal

Suatu petang dalam keta nak balik umah si suami cerita pasal pelaburan emas...

Esoknya, kebetulan opis si isteri dekat dengan bank rakyat...dah alang2 lunch dekat area tu..terusla menyinggah ke bank untuk dapatkan info...

On da way berjalan pulang ke opis...sambil menelefon si suami nak explain info yang baru dapat tadi...

W: abg..tadi dah tanya bank…bla..bla..bla..gila panjang explain berkobar2..
H: takper..takper..abg discuss dgn Mat dulu…nak pi makan ni..dalam kete..
W: abg ni…dengar la dulu...ikut org paham camni...camni..camni..blah...bla..
H: ha..haa..ok…

Perbualan tamat…

Sesampai si isteri kat opis..terus dapat sms dari suaminya…

“hny..naper tadi cakap bunyi macam tengking jer...malu abang...dalam kete dengan kawan2 nak gi makan..”


Errkkk.....baru si isteri terperasan....

“syg..sorryla..tak berniat pun..tadi tu kat tengah jalan..keta lalu lalang..sebab tu cakap kuat..tak dengar...sorry yer...hny janji tak buat lagi...diorang tanya ker?”

Suami balas: “takderla..tapi kuat sangat..orang tepi, orang belakang semua leh dengar...mana kita tahu nanti diorang fikir camner kan..”

Si isteri  : “alamak...malunya hny...kalahkan bukak loud speaker ler pulak..”

Suami: “ takper..abg dah tolong cover”

Petang itu..dalam perjalanan pulang bersama suami…

W: abg..sorry yer tadi..abg cover camner tadi?
H: abg cakap…patutla kuat…kat luar rupanya….
W: diorang tak cakap pa pe ker?
H: tak..diorang diam jer..abg takut diorang pikir lain..ingat abg ni takut bini jer...nanti hny lak yg malu..
W: aiseyman…nak wat camner…hny kalau dah excited..ker..tengah nak explain apa2 bagi org paham ker..sure volume up sket..nak tak hny cover balik?
Esok hny call abg time lunch hny cakap kuat2 ‘yayaaang, I love uuuuuuuuuuu’  ;)  >sila cakap dgn nada manja budak2 kecik yer…
H: ehh..tak payah..tak payah…
W: abish tu camner nak tau abg dengan kawan2?
Abg nak cakap abg skarang dgn si fulan dan fulanah ker?
H: tak yah..kalau abg cakap abg keluar lunch tu..pepaham la..abg dgn kawan2…
W: ok..set…


Malam itu..si isteri tepon ibunya….

W: mama tau tak arini chek dah kena tegoq..
M: pasai apa?
W: pasai cakap kuat sangat....
M: hahahaha..
W: yer la..bla..bla..bla...story pasal kejadian siang tadi
M: hang ni pun satu…dia tu kan jenis cakap lembut..kena jaga air muka dia…
W: ala maa....standard la..anak keling..memang cakap kuat..tambah2 kalau tengah excited..tak pun tengah nak terang something kat orang..macam la tak biasa...hehehe.. kalau hubs soft spoken..bini brutal standard la ....hahahaha...tapi kan ma..dia sebok dok kata org cakap kuat...ma tau tak..la ni time chek dok cakap dgn mama kat atas ni..dia cakap tepon kat bawah KUAT gila sampai chek leh dengaq apa dia cakap kat bawah tu...
Kata kat orang pandai...dia pun sama jer...
M: hahahaha...dia takpa...la..lelaki..hang tu POMPUAN..kat luaq lak tu..dalam umah takpa la jugak...
W: Apa lak..kadang2 kat luaq pun dia cakap kuat bila excited pasai apa tah..asyik kita ni dok ssshhh...ssshhh..pelan sket..kuat sangat abg cakap...
yer la..tau..ok la..menantu ma dah naik dah tu ;)


ps: korang jangan ingat aku queen control pulak hek...lepuk kang..haaaiiippp!!







Monday, July 25, 2011

Dah sebulan baru nak update Father's day!


Aktiviti hari ini..

perap ayam dgn hasil tumbukan lesung batu mengandungi bahan2 berikut :

bawang putih
bawang merah
halia
serai
lada hitam

gaul bersama garam sket
madu
sos tiram


last sekali...kita bako jer...
eh...hari ni malas...
kita goreng jer...



sementara mesin baju.. dan masak ayam...

mari kita buat kek black forest bukan seperti yang beli kat kedai...

inti black cherry yg dimasak dulu dgn tepung jagung sket..gula sket..grape juice sket..apple cider sket...memandai jer aku modify resepi...


sebenarnya...step2 lain adalah malas nak tangkap gambaq dan malas nak menceceh kat sini...

dah siap...ohhh cepatnyer?

kata malas nak terangkan..tengok hasil sudah yer...

topping chocolate ganache..dust sket icing sugar...letak sket whipping cream n cherry...

sebelum letak choc ganache tu..sapu dulu whipping cream kasi smooth...


tapi malang..bekalan cooking choc tak cukup...
campur dgn cocoa powder...
jadi hasil choc ganache adalah kureng...agak menggerutu...errrkkk...
patut cocoa powder tu bancuh dgn air panas dulu..tapi aku kalut..tak sempat fikir..
mana tak kalut? bos tepon soh pi keje on Saturday!

kalau tak pastu smooth and silky jer ;)


jadi...choc ganache adalah likat sangat dan jadi tebal sket lapisannya...maaf..gambaq blurrr...



senget pulak kek ni...nak terbahagi dua lak..hiksss..


next time hope to do better la yek...tak terkejar2...



Saturday, July 23, 2011

Kenapa rahsia-rahsia ni?

Korang tau tak..sebenarnya…
Aku gi HK tak ramai yang tau…

Bukannya apa…
Kita gi jalan2..budget kecik jer…
Kang ramai2 tau..segan lak tak beli ole2..
Kang nak bagi pun jadi tak ikhlas kan..
Bila tak ikhlas..adalah lebih afdhal jangan bagi kankan..kan..?  ;p

kalau dah balik baru orang tau..it is ok...benda dah lepas...hahaha

Hehehe..nampak sangat tak mau beli ole2…hahahaha
Malas nak beratkan beg pun satu hal jugak..acik kan lutut dah out…pepahamla..
Budget pi sana shopping untuk diri sendiri jer….keji siot…
Well..that’s the truth what…
Kalau ada rezeki lebih..baru boleh spend on others…

yer la..asal aku nak beli kat orang..aku pun mesti teringin nak ada jugak..
so, kena beli double..satu untuk aku..satu utk kau..satu utk aku..satu utk kau..
abis..tak bankrupt aku?


dulu aku rajin beli kat orang..end up..terlebih budget beli barang kat orang jer..
sedangkan patut dahulukan diri sendiri..baru puas hati makan angin..

Yang aku informed hanyalah family aku jer…yer la..mak pak aku yg nak kena beli tiket utk adik2 aku ni..
Dan a few close friends…
Sedangkan PIL pun aku tak bagi tau..
apatah lagi adik beradik belah hubs..diorang lagi ramai..mampos nak beli buah tangan…huhu

tara family aku jer yg tau ni pun satu hal…
bapak aku ni..kalau dia tau..
macam satu Pulau Pinang akan dapat tau..
kecoh betul...

belum pi lagi..dah macam2 pesanan dia bagi..
kawan dia cakap tiket disneyland beli kat mana murah..bla..bla..
eh…camner lak kawan pak tau?

Eh ma…macam mana si Christina tau?
Tengah ma wat facial leh pulak cerita..
Pastu ex-jiran sebelah pun dah tau..ni sapa yang cerita?

Iskk..pak oii...kalau asyik nak heboh kat semua org..kang org rompak umah sebab tau kita takdak kat umah...

Aku kat sini..yang dok serumah pun depa tak tau aku nak pi HK..hehehehe

Sama kes la dgn PIL...
Salah satu sebab aku tak cakap sebab tak nak heboh…
Nanti semua adik beradik hubs tau..hahaha
Dahler aku tak budget nak beli ole2 kan..
Takkan nak bagi keychain jer?
Budak2 lainla ko nak bagi keychain..
Ni orang dewasa…kurang2 kena la bagi benda yg elok sket kan..
Lagi pun MIL aku tu jenis yang suka pikiaq banyak..suka risau..
Sama la time aku n hubs gi Korea dulu pun…
Kami cakap balik kampung jer..errrkkk....terpaksa bohong sunat mak...
taknak dia pikiaq keselamatan kami kat sana...pikiaq yang bukan2..
hari2 dok kira berapa hari lagi kami nak balik...dah pukul berapa..satgi sampai kol berapa..tak haru?

Kali ni pun aku cakap nak ikut adik2 balik cuti...diorang kan cuti sem...

Kena time aku habaq tu..
Tiba2 MIL cakap..mak nak ikut balik kampung boleh?
Tapi mak nak dok umah makcik…

Erkkk…

Mak..chek balik naik kapal terbang la mak..
Kalau last minute nak beli tiket mahal…pastu kalau mak balik..ayah camner?

Laa..ingat ka hg balik naik bas…

Pheww….seb baik….

Tapi kan..ada satu lagi masalah problemnya..

Kan aku pesan karipap kat adik aku...
Camner aku nak cakap mana mai karipap tu?
Sah2 dia tau karipap tu yg selalu aku beli kat Penang tu..dia pun suka makan..
Lagi pun kan aku cakap adik aku kan baru nak balik cuti..bukan depa mai dari Penang..tapi nak balik Penang…isk…

Idea..idea..please…please….


Ting!
Ilham sudah mari…
Aku dah set jawapan sesuai..
Kalau dia tanya mana mai karipap tu..
Aku jawab jer..pesan kat kawan adik aku...hahaha..

Aku pesan tu pun ada sebab..
SIL aku  macam nak buat makan2 sempena birthday MIL..
Elok2 time aku balik sini...Sabtu malam baru aku sampai umah...
Ahad tu maybe nak wat makan2 family...errrkkk...
So, maybe aku tak sempat nak buat kek ker…goreng karipap pun jadila…
Pagi dah bz nak prepare masak utk tengahari..sure penat gila..
Isnin nak cuti ke tak ek?

Sekian...ehh..tetiba terus ending camni jer?
fedulik....

Friday, July 22, 2011

Hong Kong Trip - Day 4

                  Day 4 : 2 July 2011 / Saturday

                  Itenarary:
            -         Avenue of Stars
            -         Check out Imperial Hotel, Tsim Sha Tsui
            -         Citygate Outlets
            -         Departure, HK Airport



Semalam kan kami dah letih sangat…sampai tak pergi tengok symphony of lights tu…
So, I told my sisters…this morning..better kita gi avenue of stars walaupun  tak dak ler symphony of lights…

Pagi2 habiskan remaining roti gardenia yang ada dengan tuna spread dan chicken curry brahim….then buang semua bekas…
Perasan tak kami makan kat luar 2 kali jer? Kat DL dan kat Chungkin Mansion…jimat..

Around 8am kami dah menapak lenggang…wallet dan passport pun tak bawak..aku bawak kunci bilik dan camera saja…heaven nyer lenggang kangkung…ringan bahu…

kanan nampak matahari dok  naik..kiri berkabus..jerebu ka apa...

Well…kata pagi2…sangat beruntung sebab tak ramai orang..jadi..agak bebas la nak amek gambar…di samping melihat brother macho jogging tak pakai baju..pakai short saja..auuuwwww..


Kat olympic torch ni…memang port Wajib bergambar kot…masa patah balik nak ke hotel lalu sini balik..by that time..ada satu tour group tengah bergambar..from Indonesia…see..kan dah cakap..kat sini pun ramai Indon datang….


maaf..chek tak kenai artis HK melainkan si Jackie Chan...hahaha



Sengaja tunggu both boats lalu baru snap..


star ferry tengah seberang


sky terrace, The Peak circled in blue

Dari waterfront ni..dapat la korang tengok sky terrace kat The Peak yg kami pi naik bukit hari pertama tu…betul…ada orang menapak..macam daki bukit bendera jer gayanya…wa tak sanggup!


 
Banyak kat sini bas 2 tingkat kan…hhmmmm..

Pastu balik ke hotel amek beg semua..check out..dapat balik HKD 500 yg kena bagi as deposit masa check in…yey! Leh shopping pas ni…


Jom..terus ke Citygate Outlet..kol 10am sampai..kedai baru nak bukak…
So kami rushing terus cari tempat locker…kat B2 kot tak silap…

Rupanya kena pakai syiling HK10 ikut size locker la..bt for us with 3 bags..we need 2 lockers…so, need 2 * HKD 10 coins..mesin tukar duit tu rosak lak konon…

Kena la aku gi supermarket beli barang…
Amek..aku beli mineral water bayar guna duit HKD 50..siap request minta coins balik…

Kami tak masuk all shops…sebab I told my sis..we have around 2 hrs here..by 12.30 kena blah…

Sila direct to the shop yg nak dimasuk dan beli…

Mula masuk Esprit outlet again..then Giordano…pastu apa yer…lupa dah..
Then..bertapa korang dalam Coach outlet dalam 30 min…that day ada additional 10% discount on top of current discount!

Bila tengok jam…alamak..dekat 12.30 dah…
Nak turun nampak brook brothers..kat hubs tak beli apa2 lagi ni..ehh..perfume dah..tapi macam kesian lak bagi perfume jer...

Adik2 cakap diorang gi sasa..ok fine..aku cari barang kat hubs jap..jumpa kat locker ok...

Sebelah brook brothers ada burberry...ok...takder berkenan...
Tiba2 opposite kedai tu nampak ramai orang kat RL..terus masuk jalan laju2 main sambar baju sehelai mengikut congakan berapa keping duit HK yang tinggal…terus zaasss…beratur bayar…ni habuan buat baju raya ok..


Almost 12.45 noon!

Sampai kat locker..adik2 bengang sebab locker tu utk 2 jam jer..so dah lebih beberapa minit…sila ko bayar balik HKD 10 for each locker utk buka dan amek beg…

Ok fine..duit syiling tak der..ada money changer kat situ..minta dia tukar duit..then dia bagi kat aku sekeping HKD 20 (padahal aku bagi dia 2 keping HKD 10)..rupanya dia soh tukar sendiri kat mesin tukar coins kat sebelah locker tu…
Aik..tadi tulis rosak…ni dah boleh..seb baik..tak der la aku nak kena lari gi kedai lagi…

Tak pasal bayar 2 locker jer HKD 40 for 2 hrs and 15 mins!

Terus amek beg dan masukkan terus barang yg boleh di masukkan dalam beg..
Cakap kat adik..kita naik cab…memang dah spare duit utk cab pun..hahaha

Tapi kan..tak tau nak tunggu cab kat mana…

Isk…

Elok kita seret bag lalu dekat tempat bus stop tu..memang kebetulan bas S1 tu ada…
Hahaha..terus cakap kat adik..jomla naik bas terus..dah alang2 ada ni..jimat…Octopus kan ada…10 min jer..bas gerak around 12.50 noon!

Hati berdebar2…terus bagi arahan…meh sini octopus hampa semua…aku gi refund..hampa pi check in terus…

Terus macam lipas kudung semua gagah heret beg berat…

Korang tau berapa kami setiap sorang dapat balik refund Octopus setelah tolak HKD 7 kos servis?

HKD 79.20

Tapi semua refund dapat kat aku..wakakakaka..tu la..sapa soh minta aku advancekan duit utk korang nyer barang tadi…
duit diorang dah abis…bersih…bagus betul..


Adik aku sms cakap kat kaunter mana…terus aku cari..both of them check in terus sampai Penang.. (Pen-KL-HK-KL-Pen)

Aku baru hegeh2 check in sampai KL jer…terus cepat2 gi Immigration..

Adik aku sorang tu..hangin jer…sebab bila bertudung..automatik diorang akan scan kita guna metal detector tu..kat kepala tengkuk siap selak tudung sebab detect rantai rasanya..

I said..yer la..jangan fikir negative..sebab kita cover kepala n neck..tak nampak kot2 sorok apa2 bawah tudung…the rest..free hair..memang nampak diorang pakai rantai ker..cucuk sanggul ker…bukannya diskriminasi..

Adik sorang lagi tu..aku pelik…
Kami q lama ni kat immigration….dia tak muncul2 lagi dari tempat scanning tu…

Ramai gila orang beratur nak cop passport!

Pastu bila nampak dia terus lambai2..sesampai jer terus dia cakap beg dia kena bukak check..maybe sebab diorang nampak macam besi banyak kot..dia letak keychain yg nak bagi kat kawan2 dalam beg tu...

not our flight
airport HK sgt besar..ada 100+ gates!


Nasib baik kami sempat...flight boarding at 2.05 pm...
Aku siap nak terkenc dari outlets tadi..gagah tahan sampai check in tau..

jauh gila nak ke gate..mujur ada kedai kat kiri kanan walaupun tak banyak.. ;)



Terus pesan kat adik2 korang gi tunggu kat gate dulu..aku gi toilet..
But all of us agak lapar..adik aku nampak ada sign board snack bar..dia pesan soh beli snack…alrite..

Lepas beli gajus dan ferrerro rocher for all of us..terus aku pi gate…yang lain tak berani beli..jenh aku nak baca ingredient satu2…pastu yang ada Exxxx code tu nak check lagi apa dia..mampus..better find something simple dan dah biasa..kang dalam flight kita lunch…

Ok…masih menunggu..ada masa lagi…terus letak beg…bukak camera…
Korang tolong jaga…I pergi snap gambar..hahaha..

our flight...

Tapi kan…sebenarnya..aku tengah dok fikir nak singgah kedai tu ker tak?
Ada balance duit ni lagi..kena abis kan..

Terus aku pusing kedai fikir nak beli apa dgn duit yang tinggal…
Tadaaaaa…sempat lagi…

beli kat airport..patut beli bedak la..tapi takut lambat lak...


Then terus cepat2 ke gate sbb org dah q…adik aku bengang jer…why can’t u just wait here quietly?
Hello…bukan semua masuk lagi sampai kena tinggal…I know when I should come la…heehehehe

Babai HK…aku ada balance HKD 40 and some coins…
Yes..i keep the coins from the countries that I’ve been..saja suka2…


Oh well..here some tips for u:

         -         kalau boleh..sila pergi Sasa awal2 baru korang boleh linger around lama2..kalau harap nak pi
               kat Citygate outlet masa last day…forget it…nanti korang tak sempat nak round tempat lain..

        -         kat Citygate tu..please list down kedai yang nak masuk…jangan bantai semua kedai ko
              masuk..nanti tak dan…tu pun kalau korang macam aku..pi sana last day…adidas dan nike
              outlet tak sempat masuk..huhu  :(

       -         Esprit, M&S adalah much cheaper that Mesia..

       -         Coach?
             Before gi sana aku check kat KLIA pun ada promo 30% discount..and at KLIA memang         
             harga murah 7% dari butik kat sekitar KL sebab tolak tax 7% siap2…kirstin leather bag kat
             KLIA will cost u around RM900++  lepas diskaun (less than 1k)..kat citygate outlet tak ada
             Kristin collection..but roughly, aku rasa coach outlet kat HK tak der la murah sangat..unless
             korang dapat yang 50% discount..baik korang beli coach kat blog yang jual secara online..i
             think..that is much cheaper…sebab order dari US.ahahahaha

       -         Same with S.Ferragamo..kat KLIA aku sempat check juga..harga lepas discount ok
             gak..berbanding beli kat butik HK…hahahaha..maybe design tak sama kot..sebab yg diskaun
             selalunya stock lama…

       -         LV aku tak check kat airport..tak perasan butik dia…but kat HK..aku rasa mahal jugak kot…
             tapi tu kalau aku compare currency conversion dari harga kat web using GBpound to Rm.. and
            dari HKD to RM..aku rasa harga lagi mahal kat HK..but kat Msia aku tak sure berapa harga kat
            butik KLCC etc..tak pernah masuk LV sini…

      -         If u are shopping using credit cards…please charge using HKD currency to your cc coz it is
            much cheaper when your bank convert it to ringgit compare bila charge kat cc tu guna RM kat
            kedai di HK…the rate is higher!

      -         Korang tau tak mineral water kat HK mahal! Kat mesia murah jer kan kalau drinking water
            pun..sila rajinkan diri masak air dan isi botol ok..

     -     DL...sila naik tren dulu..kasi nampak sekitar DL..please watch the lion king festival, the golden
           mickey award, mickey philarlagic! kalau boleh pergi tengok masa 1st show scheduled...jangan
           tunggu time petang nyer show..takut terlepas je..boleh refer aku nyer day 2..at least almost all we
           have covered..oh ya..naik la the jungle river cruise...
           makan heavy breakfast!
           barula korang ada peluang tengok show tengahari tak rebut tempat makan dan tempat duduk!