Wednesday, June 22, 2011

Taat? Ego? Toleransi? hal ehwal rumah tangga > bukan kelab isteri taat ;p

I ada seorang sahabat ni..kerap kali advice supaya taat pada suami..
katanya, walaupun kalau kita ada PHD..depan suami kena la wat bodo sket..jangan tunjuk pandai pada suami..jangan nak lebih2...

yer..kawan i tu lelaki..
tapi i rasa i tau kenapa dia cakap camtu..
sebab dia tak suka perempuan yang berperangai camtu...
ni tak bermaksud bini dia camni la..
dia cuma nasihat jer..
lagi pun kekadang memang nature lelaki takleh perempuan melebihi mereka..


tapi pendapat i lain pulak...
panjang lebar i explain kat dia..
if dia tergolong dalam golongan tersebut..mudahan berubahla demi kebaikan..

ni apa yang i nak share apa yang i cakap...
.
.
.
.
.
.
Actually...kalau suami tunjuk contoh yg baik..baru bini senang hati taat pada suami...tak payah paksa diri nak taat walau hati meluat...
Tu pentingnya didikan agama..
Kalau suami paham agama..tahu tanggungjawab..tahu bertoleransi..senang berkomunikasi..baru keluarga aman damai..


Kebanyakkan laki ego terlampau tinggi..tu yg merosakkan diri..
Kadang2 ego kena kontrol..ada benda kita kena lower kan ego..
Actually...kalau lelaki yg pandai kontrol ego dia..bini dia sure akan jaga ego suami jugak...
Perempuan ni memahami..takkan nak jatuhkan ego laki suami dia kat orang tak
pasal2 kan...

So far..alhamdulillah..husband I tak ber ego tinggi yg boleh buat kita menyampah..syukur sangat..senang nak discuss kalau ada apa2 hal..
Dia pun tak penting kan diri..mahu terima pendapat dan cadangan bini kalau ada apa2 hal..

Tiada unsur nak tunjuk pandai kat sini...tiada perlu nak buat2 bodo...ni berkait dgn ego jugak la ni..
Suami isteri saling melengkapi antara satu sama lain...

Kalau bini dia pakar dalam sesuatu area...hormatilah pendapat isteri...
Kalau suami hebat dalam bidang yang lain..isteri respect jer apa yg suami suggest...bukannya masing2 nak jadi dominan...apa faedahnya kita dapat kalau masing2 nak berlagak?

Tu pandangan I la...
So far..husband selalu tanya pendapat I dulu before buat apa2 keputusan..

Pandangan dari seorang perempuan kadang2 dari sudut berbeza dengan lelaki..
Jadi...pentingnya kita dengar dulu..then baru fikir apa yang sesuai...
Tak semestinya pendapat kita betul...
Tapi kan bagus bila ada banyak option yang boleh membuatkan kita berfikir mana yg terbaik...


Secaraca ringkasnya..

Dekatkan diri pada agama
Ego kena kawal
Cuba jadi pendengar yg baik
Bertolak ansur
Hormat menghormati

Ni pandangan I jer..korang pikir camner?


4 comments:

  1. yup true..the keyword is respect each other..insyaAllah..

    ReplyDelete
  2. lenkali klau laki habag lagu tu.. suh depa cari bini tak pass upsr... bnyk songel!

    ReplyDelete
  3. hahahaha...betoi3x kak tek...i liiikeee :)

    ReplyDelete