Friday, June 10, 2011

Bukan Pencinta Kucing...

Family aku bukanla pencinta haiwan..sebab semua malas nak jaga...malas nak cuci hasil buangan dsb...

berlainan pulak dengan family hubs...they love cat....
hubs pun suka..tapi sebab malas nak jaga bagi makan urus berak kencing segala...jadi malas...

masalahnya..PIL tu suka bagi makan kucing..kucing yang tak bertuan la...
asyik dok tunggu kat luar...once dah bagi makan..of coz la hari2 datang kan...isk...

aku lak..suka main kejap2 jer..then cepat bosan...malas nak jaga makan minum berak kencing depa...
setakat kalau anak kucing kecik2 tu..serononk jer tengok..nampak kiut..anak rimau anak beruang..anak ayam anak itik semua kiut kan time kecik2....bila dah besaq...kurang kiut dah....
tambah kalau kucin jantan..lagi hangin..suka jer spray merata...macam nak sunatkan jer baru tau...

dulu ada sekor kucin ni beranak kat belakang umah..dapat 2 kittens..
PIL kesian..tu asyik bagi makan..
tapi aku dan hubs selalu bising pasal kucing2 ni berak merata...termasuk kat umah jiran..
walaupun tak berak dalam umah..tapi kat pokok pandan orang apa hal lak kan...
we have decided nak buang ler kucing2 tu...
i know..FIL sedih...dia sayang kucin2 tu...

hari kejadian...hubs and FIL gi buang kat kawasan lain..korang ni..lenkali buang ler jejauh sket...
hidung kucing ni tajam la...
malam tu mak kucing tu balik umah ko....dah macam hantu kak limah balik umah lak..hehe...
tapi anak2 dia tak balik...
kan dah agak...esoknya FIL gi cari anak2 kucin tu..tapi dia dapat tau ada orang dah amek bela..so..lega la...

mak kucin nyer dah jadik la single mingle...anak2 tak der
maka
banyakla boipren...

aku dah agak...


tak lama pastu...

pregnant



bila makin sarat...
hubs dah pesan...
kita buang jer la sebelum dia beranak..
kang lagi susah...
i know..PIL mesti tak nak nyer...

petang tu dah nampak ada kotak kosong kat luar...
hhmmm..ni mesti nak kasi kucin ni...
yer la..dah beberapa hari mak kucin tu cuba naik atas bilik..nak cari port nak beranak la tu..
ni yg aku tak berkenan ni...
dah berani nak masuk umah lak...


di suatu petang..
time balik keje tengok kucin tak ada kat depan umah...
tanya PIL...mana kucing 'kakak' > ni nama panggilan kucin tu yer...
diorang senyap jer...buat2 tak dengar..
tak berjawab ler soklan aku tu..
so aku assume kucin kat belakang...
memang asalnya kucin tu lepak belakang umah jer...
lepas anak2 takder baru pandai cari jalan ke depan umah lak...

time malam tu..tengah makan...
tetiba...


meow..meow...
bunyi anak kucin...


hubs terus..ehh..dengar tak?
aku pun kata aku dengar...

hubs tanya parent dia...dah beranak ker?



diorang senyap jer...pandang2..pastu macam dok senyum simpul...kantoi!


diorang nak berahsia dari kitaorang ni...
mesti takut hubs gi buang..


pastu hubs tanya..bila beranak...(seems nampak sangat diorang tak heran dengar bunyi anak kucing tu)

mak jawab petang tadi...

patutlaaa...memang diorang dah tau..

oo..jadi bidan la tadi?

takla..kucin beranak sendiri2..tak yah bidankan...laju jer mak jawab...hiks..

pastu hubs tanya lagi..berapa ekor?

4 ekor...  :)

hubs tanya anak 'komeng' la tu? > ni kucin jantan yg hubs suka main..

mak jawab >
anak komeng sekor, anak kentoi sekor, 2 lagi ikut kucin kakak...

aku : terus terbeliak tak percaya sambil cakap..ehh maakkk.....boleh banyak bapak ker?

terus semua gelak




ni anak kucin tu..mak dia kuar merayau jap..tu aku dapat snap ni..kalau tak..mau kena gigit..
yg MIL cakap anak komeng tu yg kaler putih kuning..anak kentoi tu yang kaler hitam..


asyik berkepit jer diorang..sejuk kot..


see..chomel sangat nyorok muka bawah kain...  :)




owhh...maknyer udah pulang...milk time!





No comments:

Post a Comment