Monday, June 20, 2011

Aroma Ikan Bakar - Pantai Jeram

Sampai sini ngan2 time orang azan Asar..
Air surut jauh...
Kami pilih tempat kat atas jeti ni..


view dari atas jeti..


di sebabkan masih kenyang pas makan kenduri..
kami just nak jadi pengkritik makanan pada hari ni...

nasi sepinggan share berdua..
orang juice - air i tak abis separuh gelas...rugi2...gara2 lalat/langau hinggap tepi gelas belah dalam..i nak kuis bagi dia terbang but instead..dia jatuh terlentang kat tengah2 air oren i..sedapla kau buat kuak lentang dalam jus...ppfffftttt....
starfruit juice


menu dipilih...
udang kertas 5 ekor - butter prawn

review tekak I : tak sure dia letak susu ke apa..ada cecair putih..owh..maybe tu kesan daripada butter kot..tapi buatkan rasa dia off sebab letak serai...better la makan butter prawn kat Restoren Cheng Ho lagi ok...


Ketam bunga 2 ekor - masak cili

review : erm...kuah dia tu ok la..but i rasa terlebih sos tiram sebab rasa ada pahit sket masam terlebih seasoning...kuah pekat sebab taruk tepung jagung/ubi kot..i cari ketam yang betul2 masak bersalut cili..bukan berkuah pekat macam sos ni...ketam bercili mak Amzatul masak lagi sedap berganda2...ehh..Am..minta sket kalau mak hang masak ;p


sotong panjang setengah kaki kot.. - goreng tepung

review: ok la...tapi berminyak ler...memang serap minyak...tak leh lawan sotong goreng tepung kat Bagan Lalang..tu memang terbaik..tepung putih jer cam kaler keropok sayur...tapi ranggup..tak berminyak..rasa pun sedap...


ikan pari seketul - bakar

review : dia bakar perap kunyit garam jer kot...dah macam percik lak..bakar pun lite2 gitu jer..isi pari tu basah...lembut...ada 2 jenis sambal...satu kicap..satu air asam kot..
but both aku tak berapa sangat...pari pun aku tak suka bakar lite2 camtu..suka yang bakar bersambal..biar hitam2 terbakaq sket...kering...ikan pari aku buat ritu sedap lagi...ikan bakaq kat restoren Cahaya Gembira, Kulim tu jauh lebih sedap..air asam dia pun sedap... 


so...maybe ni pilihan ketiga familly aku kalau nak mai sini...

1st - semestinya Bagan Lalang , tapi jauh...huhu
2nd - restoren Din Tomyam - kami suka makan siakap 3 rasa kalau makan kat sini, dekat pun dekat..
3rd - Aroma, Jeram.. - if rasa jauh nak gi Bagan Lalang..sini pun jadi la..kena pilih menu betul2 la kot..



owh...lupa lak..total makanan di atas RM52..

5 comments:

  1. keja ang mkn ja k.aida...baik ang tukaq blog ang jd jln2 cri mkn...

    ReplyDelete
  2. aku tau la hg dengki tak dapat join makan free ;p

    ReplyDelete
  3. Hello Harnidah, wow, I lovethe dishes, and ;udang kertas'? First time I read that name. Must be new invention? Ha ha.
    I love the last pic of that ikan goreng. My weakness is ikan goreng, and love tu ikan chincharu sumbat sambal.
    That ikan pari bakar, I can practically get the lovely smells here....you take good pics, macham 3D! Very clear.

    Have fun, Harnidah....keep a song in your heart.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. Hello Uncle Lee..
    I love to eat ;)
    owhh..the udang also like fish..has a lot of types and names...selalu dekat kedai jual udang kertas atau udang minyak...i prefer udang minyak but that day ada udang kertas only...

    we (maybe apply to my family only) call ikan cencaru sumbat sambal as cencaru belah belakang ;p

    hahaha...i took the pics using my cellphone camera only...too lazy to bring my camera..

    ReplyDelete