Thursday, June 30, 2011

Moh kite gerak...

Asyik dengar org cerita pasal nasi Arab ni..
mohler kita try..walaupun dah emo...
bila bertolak lambat..
pepahamla PLUS highway ke selatan ni...cuti sekolah..plus weekend...homaigod...jammmm...

bayangkan kita lunch at around 3 o'clock!!
konpem angin dah masuk perut dulu kan...dengan panas teriknya...

tak banyak pilihan makanan..
ada nasi leh pilih ayam, lamb or both..tu jer..no roti2 semua..

i pilih ayam la..

hubs amik lamb.. 

ni pencicah nyer ...tomato tu sedap ..tambah bila campur yang putih tu.. 

tapi nasik dia berminyak..tak macam kedai arab yang lain..tak berminyak..
chicken dia well marinated..not bad..but not impress us much la..
kami order air green tea...ingatkan dia guna teh uncang...rupanya bancuh serbuk ala2 bubble tea tu...bersusu..
so, ada sedikit kureng...rasa pahit..tak lite ala2 Mr. tepanyaki teh-o jer..


amek dari dalam kete..malu nak tangkap depan2..heheh


next...kena try kat Saba' Cyber lak...


Wednesday, June 29, 2011

Wish I could shop this in US...

Did I ever tell u about last year warehouse sale? hummpp...?

didn't I? ops... :D

well...this year they have another warehose sale for Corelle..corningware,pyrex..vision..etc..

again..tempted to go..no...not just looking around one..
go and buy some...


i've tried to order from someone, online..much cheeper..but unfortunately the design i want unavailable..

what u can expect from warehouse sale huh?
of coz not so many choices of design..

i've bought 2 boxes of this set..
not my targeted design anyway..but acceptable..


adding some of the loose one  ;)
to make sure i have 12 pieces of each plates and bowls..except mug...


i've called my mom if she interested..at 1st...she hesitate as it will cost her too much..
then..while queuing to the cashier..mom told me to get her 6 pieces of dinner plates only..
luckily my friend could help me queuing..

i did some express calculation..buy 1 box much cheaper than buy the 6 pieces plates only..
i've call mom and told her i bought 1 box for her...

after payment made..
i read the sms froom my mom...
"hadiah ma sempena umah baru ke?"

hah? bila masa aku cakap nak hadiah ni? kopak la..dah ler beli banyak untuk diri sendiri...isk...
but i think for a while...why not?

so i reply back..
"ma,tu hadiah sempena ma pencen, sempena masuk umah baru, sempena birthday ma Nov ni and sempena no baju raya from hk nanti.." ;p

then, the reply made me pissed off...

"ni aku la..xxx guna tepon ma..tapi aku cakap kat ma hang tulis tu dia senyum ja"

hampeh nyer adik...suka suki jer soh orang hadiahkan..memang naturally kaki paw betulla budak ni..

again..i asked mom..do u want another box so that u would have 12 plates?
but if u want..tomorrow i have to come back here..and of coz..u have to pay for the additional box..hehehe..

tapi please..let me goda, pujuk rayu hubs dulu supaya dia tak membebel..coz tomorrow we are going to Melaka..so imagine u want to ask him to drop by somewhere else and buy those thing angkut pi sampai sana...  ;p


esoknya...instead of buying another box for my mom..
end up i bought a box of corningware caseroles matching design with the corelle for myself...erkkk...


actually..i've bought 1 box of 3 corningware caseroles during last year warehouse sale..and additional 1 box of  1 caserole..different design..and a pyrex wok..so now..i have 7 caseroles already with different sizes..enuff for cooking and serving...phewww...

i told hubs..i only buy these things once..and use lifetime..these are for our own house later..
so..bila dah ada umah nanti, tak dak la nak abis duit banyak beli benda2 dapur dah..
boleh focus on furniture lak at that time..
i don't mind kalau design not up to date..
pinggan makan jer..
so next year what is my target?

hope i can buy cutlery set..set lengkap dengan senduk dalam box 2 tingkat tu....hehehehe..takder ker warehouse sale for that? mampus nak abis ribu riban ni...

hope ada rezeki lebih ok...aminnn...



Tuesday, June 28, 2011

Chinese Muslim Food

Actually wanna have lunch at a restaurant nearby..
it seems that no vacant table for both of us..my officemate & I..
so, we have decided to try this chinese muslim restaurant beside..

mine.szechuan chicken noodle..home made mee...
quite good..


my friend's seafood noodle...


chicken dumpling..
i think the outer part is too big or either the chicken fill is not enuff..heheh

Monday, June 27, 2011

Hujung minggu yang rajin

Kawan hubs order cuppies...

tapi bekalan mascarpone yg kecil tak ada masa beli tu..
terpaksa beli yg besar..
dahler tak leh simpan lama..nanti cepat rosak..
terpaksala i wat tiramisu malam tu yang measurement dia dikurangkan separuh...



pagi ahad bangun lambat...gara2 tido lambat..

akibatnya..dalam kol 10pg baru nak start wat red velvet cuppies..
hubs gi beli barang dapur sorang2 sebab MIL dah berapa sihat..

tiba2 terus feeling superwoman sebab tengah sebok bakar cuppies tu
sempat i masak ikan siakap 3 rasa dengan sayur sawi pendek tu..



lepas lunch terus boh topping kat cuppies lak...
then kemas dapur..sapu sampah dan mop dapur terus!

nak lagi dasat...lepas mop dapur i terus berus dinding toilet!
akibat tak tahan tengok..hubs leh cuci lantai toilet jer..dinding dia tak cuci...pppffffttttt!!!!

peluh menitik2..tak perlu dah gi jogging hari ni...  :)
patutla..dah agak kenapa rajin semacam....*wink..wink*



Friday, June 24, 2011

Bedsheet

Actually dah beberapa kali dah hubs komplen..
cadar ni dah berbulu la..dia takleh tido..tak selesa..
buang jer la cadar tu..

ater..sapa soh tido tak berbaju?

pehtu..yang berbulu tu semua kat belah dia jer..
tak kiraler ko pusing mana cadar tu tu mesti kat tempat dia jugak yang berbulu..kalau yang berpeta kuning yang masam peluh jugak tempat dia..
hahaha..salah saper tu?

sayang gila nak buang..cadar aku beli cotton tu..
bolehlah tahan harga dia...
bukannya koyak ker haper...

sekali tu aku cakap tak per la..kita bukak cadar baru...

yer la..yang selalu aku rotate pakai 3 set jer..tetiap minggu basuh rotete 3 set tu jer..

padahal cadar ada banyaaaaakkkkk!
hadiah kawen...
pernah terpikir kalau gi kenduri takder hadiah kita bagi jer la yg kita punya tu....eeerrrkk...
no..no..no...tu org hadiahkan kat kite..tak baik tau nak bagi kat orang lain lak...
maka...adalah stok simpanan untuk 10 thn lagi cadar2 tu semua...  :)

mood i baik aritu..
terus pasang satu cadar baru...

wowwwwww!!
i like...
base kaler putih...tapi design dia memang eyecatching betulla..bright colors!
kain dia pun best...lupa nak tengok berapa threadcomb..i think around 350 kot..

sekali hubs masuk bilik tengok...waaahhhh....bestnyer cadar baru!!!!

haaaiiippp!!!!  tunggu yang....jangan rasmi dulu!! i pun tak landing lagi...
biar rasmi sama2 ;)

We both like it very much! :)

To the sender...> thank u so much...

i've forgotten who gave us that bedsheet..
sebab semua dah buka dari pembalut dan kad dah simpan mana tah...erkkk...
yang penting..kami akan guna hadiah yang korang beri sebaik mungkin...  :)
wwahh..giler ucapan setelah hampir 2 thn dapat hadiah..hahahaha..




Thursday, June 23, 2011

Hibernation is over! :)

Ramai kawan2 I dah/akan melangkah ke alam motherhood..

I bila lagi?

heheh..

maluuuu...aritu ada org tegur ingat i pregnant..huhu...
tu la dah gemok..perut kalahkan 5 months preggie mom...
padahal lemak semata2...  :(


well..dulu kalau orang tanya i relaks lagi...
yer la..kata planning...
yes..i plan..setahun lebih sket kot..

now?
 i dah tak plan...
but!



i tak pulun jugak...

waddehel it's mean?

hahahaha
.
.
.
.
.

hibernation is over bebeh!


let's start planting the seeds...  :)

tak yah stress2 yer..ikut suka hati..kalau Allah bagi rezeki, alhamdulillah..

kalau belum sampai masa..kita usaha lagi...


dah..dah..pasni korang tak yah dah sebok tanya lagi sampai bila aku nak plan atau nak beranak...

kang ada rezeki..adalah...

bak kata mama I..
don't push yourself kay..
kalau nak jadi..sat jer..tu kuasa Allah..
kekadang tu..orang yg kena rogol sekali pun leh 'lekat'..
who knows...
perkara yang halal kekadang lagi susah dari yang haram kan...


doakan untuk i kay...amin....




Wednesday, June 22, 2011

Taat? Ego? Toleransi? hal ehwal rumah tangga > bukan kelab isteri taat ;p

I ada seorang sahabat ni..kerap kali advice supaya taat pada suami..
katanya, walaupun kalau kita ada PHD..depan suami kena la wat bodo sket..jangan tunjuk pandai pada suami..jangan nak lebih2...

yer..kawan i tu lelaki..
tapi i rasa i tau kenapa dia cakap camtu..
sebab dia tak suka perempuan yang berperangai camtu...
ni tak bermaksud bini dia camni la..
dia cuma nasihat jer..
lagi pun kekadang memang nature lelaki takleh perempuan melebihi mereka..


tapi pendapat i lain pulak...
panjang lebar i explain kat dia..
if dia tergolong dalam golongan tersebut..mudahan berubahla demi kebaikan..

ni apa yang i nak share apa yang i cakap...
.
.
.
.
.
.
Actually...kalau suami tunjuk contoh yg baik..baru bini senang hati taat pada suami...tak payah paksa diri nak taat walau hati meluat...
Tu pentingnya didikan agama..
Kalau suami paham agama..tahu tanggungjawab..tahu bertoleransi..senang berkomunikasi..baru keluarga aman damai..


Kebanyakkan laki ego terlampau tinggi..tu yg merosakkan diri..
Kadang2 ego kena kontrol..ada benda kita kena lower kan ego..
Actually...kalau lelaki yg pandai kontrol ego dia..bini dia sure akan jaga ego suami jugak...
Perempuan ni memahami..takkan nak jatuhkan ego laki suami dia kat orang tak
pasal2 kan...

So far..alhamdulillah..husband I tak ber ego tinggi yg boleh buat kita menyampah..syukur sangat..senang nak discuss kalau ada apa2 hal..
Dia pun tak penting kan diri..mahu terima pendapat dan cadangan bini kalau ada apa2 hal..

Tiada unsur nak tunjuk pandai kat sini...tiada perlu nak buat2 bodo...ni berkait dgn ego jugak la ni..
Suami isteri saling melengkapi antara satu sama lain...

Kalau bini dia pakar dalam sesuatu area...hormatilah pendapat isteri...
Kalau suami hebat dalam bidang yang lain..isteri respect jer apa yg suami suggest...bukannya masing2 nak jadi dominan...apa faedahnya kita dapat kalau masing2 nak berlagak?

Tu pandangan I la...
So far..husband selalu tanya pendapat I dulu before buat apa2 keputusan..

Pandangan dari seorang perempuan kadang2 dari sudut berbeza dengan lelaki..
Jadi...pentingnya kita dengar dulu..then baru fikir apa yang sesuai...
Tak semestinya pendapat kita betul...
Tapi kan bagus bila ada banyak option yang boleh membuatkan kita berfikir mana yg terbaik...


Secaraca ringkasnya..

Dekatkan diri pada agama
Ego kena kawal
Cuba jadi pendengar yg baik
Bertolak ansur
Hormat menghormati

Ni pandangan I jer..korang pikir camner?


Tuesday, June 21, 2011

Tutti Fruitti

Hari ni semangat nak gi cobler tampal tumit kasut..

tapi..cobler tepi speedmart 99 tu tetiba takdak lak...
kena ambush ka?
ker tukar port?

terus macam takder tujuan dah ke situ...

tetiba...
ehh..kedai Tutti Fruitti yg baru bukak tu aku lom try la...

akak memang peghak la dik...

masuk2 tengok ..lawanya kedai..tapi cakap dalam hati jer la...

abis cakap kat adik (bro) kiut kat tempat cashier tu..

dik..akak nak bungkus...

oo...terus dia datang bagi servis tip top ko...
kak..kat sini kita self servis...
mula2 akak kena pilih cup...sambil guide aku ke tempat cup...
mentang2la time tu aku sorang jer customer dia..ehehe

yang kecik sekali udahla yer dik...

kat sini kita kira 100g rm 5.30 ...(ehh..betul la kot...terlupa aku)

then akak boleh pilih flavour apa yg akak nak...
sambil guide ke tempat flavour ala2 slurpee kat 7 -eleven tu...

dik..yang mana sedap?

yang red velvet ni campur vanilla dan coklat..ni pun ramai amek..
cookies and cream ni pun manis gak...

aku pelik naper dia sebut manis?
tapi aku tanya ada beza ka vanilla dgn cookies n cream ni?

bezanya yg tu ada cookies la kot...aku tak dengar apa dia cakap..hahaha

nak isi dalam cup ni akak pegang cup ni kat bawah..tarik handle dia turun..nak stop angkat ke atas balik...

terbaiklah adik ni...

tapi..tangan aku sebelah dah full pegang purse,hp dan plastik kasut..

dik..tolong jap...

ok...saya pegangkan cup..akak tarik...

ok...tq...

akak taknak campur flavour ker?

ermm..boleh lah..sket jerla...

then..ni topping kita semua dari ujung ni sampai ujung ni...akak pilihla...

ok...tq dik...

lepas bayar...

terima kasih kak..datang lagi... :)

on da way balik opis..panas terik...nak mencair dah ekrem aku ni...
tapi nak makan nasik dulu ni..maka terus masuk freezer yg tak berapa nak function betul..


hah..tengokla...tetap cair jugak sket eskrem aku..yang beku hanyalah buas raspberry dan strawberry....isk...
aku pilih flavour cookies n cream..pastu campur sket royal red velvet..

patutla..cookies and cream tu manis sket..
red velvet tak manis sangat..
topping aku amek buah raspberry, strawberry, serbuk oreo dan caramel syrup...

ok la...sedap gak..tapi mahal...
Rm11.65 untuk yougurt ice cream ni...
haishh...bila la kelas buat ice cream nak bukak ni Teh...i nak attend...


* yang..sorry..bukan i tak nak share makan dengan u...tapi kan..eskrem tu dah mencair..kalau i tunggu u balik alamat dah tak sedap..i makan dulu yer...lagi pun i beli mahal bismillah..... ;p


Monday, June 20, 2011

Aroma Ikan Bakar - Pantai Jeram

Sampai sini ngan2 time orang azan Asar..
Air surut jauh...
Kami pilih tempat kat atas jeti ni..


view dari atas jeti..


di sebabkan masih kenyang pas makan kenduri..
kami just nak jadi pengkritik makanan pada hari ni...

nasi sepinggan share berdua..
orang juice - air i tak abis separuh gelas...rugi2...gara2 lalat/langau hinggap tepi gelas belah dalam..i nak kuis bagi dia terbang but instead..dia jatuh terlentang kat tengah2 air oren i..sedapla kau buat kuak lentang dalam jus...ppfffftttt....
starfruit juice


menu dipilih...
udang kertas 5 ekor - butter prawn

review tekak I : tak sure dia letak susu ke apa..ada cecair putih..owh..maybe tu kesan daripada butter kot..tapi buatkan rasa dia off sebab letak serai...better la makan butter prawn kat Restoren Cheng Ho lagi ok...


Ketam bunga 2 ekor - masak cili

review : erm...kuah dia tu ok la..but i rasa terlebih sos tiram sebab rasa ada pahit sket masam terlebih seasoning...kuah pekat sebab taruk tepung jagung/ubi kot..i cari ketam yang betul2 masak bersalut cili..bukan berkuah pekat macam sos ni...ketam bercili mak Amzatul masak lagi sedap berganda2...ehh..Am..minta sket kalau mak hang masak ;p


sotong panjang setengah kaki kot.. - goreng tepung

review: ok la...tapi berminyak ler...memang serap minyak...tak leh lawan sotong goreng tepung kat Bagan Lalang..tu memang terbaik..tepung putih jer cam kaler keropok sayur...tapi ranggup..tak berminyak..rasa pun sedap...


ikan pari seketul - bakar

review : dia bakar perap kunyit garam jer kot...dah macam percik lak..bakar pun lite2 gitu jer..isi pari tu basah...lembut...ada 2 jenis sambal...satu kicap..satu air asam kot..
but both aku tak berapa sangat...pari pun aku tak suka bakar lite2 camtu..suka yang bakar bersambal..biar hitam2 terbakaq sket...kering...ikan pari aku buat ritu sedap lagi...ikan bakaq kat restoren Cahaya Gembira, Kulim tu jauh lebih sedap..air asam dia pun sedap... 


so...maybe ni pilihan ketiga familly aku kalau nak mai sini...

1st - semestinya Bagan Lalang , tapi jauh...huhu
2nd - restoren Din Tomyam - kami suka makan siakap 3 rasa kalau makan kat sini, dekat pun dekat..
3rd - Aroma, Jeram.. - if rasa jauh nak gi Bagan Lalang..sini pun jadi la..kena pilih menu betul2 la kot..



owh...lupa lak..total makanan di atas RM52..

Friday, June 17, 2011

Jeram - salah jalan :(

pengalaman pertama aku naik keta jalan ikut estet kelapa sawit...
betul2 ikut estet yang jarang2 ada kenderaan lain 1 km depan dan 1 km belakang keta ko..

hubs gerun...takut sampai berpeluh kaki tekan minyak...
aku?
relaks jer..sebab hubs ada kat sebelah..
pastu komen..luasnya negeri Selangor ni kan..kawasan luas sangat...banyak tanah lagi sini rupanya..
padahal tanah ladang kelapa sawit...

motif?
sebenarnya aku rasa dah salah jalan...
konon pas kenduri nak gi mencari tempat ikan bakar kat Jeram tu..

maka sebelum gi dah google siap2..print lagi..tapi tengok patut ada include large map...
aku tak perasan tak ada map pas print..
garmin?
aku la garmin tu..hehehe...

asalnya aku rasa aku silap google dari Slim River..
padahal kami kuar ikut tol Behrang baru masuk PLUS...
so jarak dah lari la kiraan nyer...isk...
at last..kami exit kat Bukit Tagar...

ni patutnya map yang aku ikut...yang kaler biru tu...
tapi aku dah ikut laluan estet...masuk jalan yang kaler merah tu...

ko tau naper hubs cuak?
dia kata dah ler kat Batang Berjuntai..
black area ni..kawasan pembunuhan jer...isk...
yang..u jangan mulut capoi time2 ni boleh?

dah ler tak der orang...sekali2 baru ada keta lalu..lori lalu...
sib baik siang...kalau malam?
mau aku berzikir, mengaji bagai...
sib baik dah baca doa naik kenderaan ;p

bila dah lalu kawasan ada penempatan sket baru lega sket..
adalah umah orang sebuah..jarang2 sangat..
bila nak sampai pekan baru ada kampung...
tu pun masa dah masuk area Jalan Raja Musa...



sila bandingkan...kami salah jalan jadi lagi jauh pusing...
patut ikut short cut...
mujur akhirnya jumpa jugak tempat yg di tuju...

tu pun sebab i janji nak banjer makan kat sini..kalau hubs..mesti cancel balik umah terus dah...huhu



 Isnin i review yer tempat tu...

Thursday, June 16, 2011

Wedding - Che Yan & Fairus 22 Mei 2011

Rupanya kawan2 yang lain tak dapat kad..tak sempat di pos kot..
Disebabkan I dah bagi alamat punya awal kat Che Yan...
i sajalah yg dapat kad yer...hehe...

kengkawan nak konvoi...
i cakap kita tunggu kat tol Behrang jer yer..

semua follow i jer la..sebab ada map ;p

tema purple auuwwww..

sib baik hubs kasi can lepak lama sket dgn kawan2...
yer la..semalam i ikut gi kenduri kawan u...i kasi can u lepak...

antara gambar yang ada...

sebelum masuk...sama time lak sampai dgn pengantin...ehehe


ada kompang dan silat...


hai...selesa sungguh che yan duduk..


bogus n bug


x-housemates

anne with Eshan..anak Ida..

mama Eshan kat sebelah..


anak yg merenung mummynya dukung anak orang lain ;)

anak yg merenung nasib yang sama dgn si adik...hehe


baby bertukar tangan....


semua ala2 tak ready jer...tapi cer tengok pengantin lelaki kat gambar bawah ni... :)


apa yg nak di kepohkan tu?


kawen juga akhirnya....kita tunggu last housemate kawen lak pas ni...

ehh...ni bukan..ni dah kawen..ada sorang lagi tak datang...

gambaq kek blurrr..harap maap


patut tutup jer la lampu kat pelamin tu..abis blurr gambaq semua orang...isk...


ladies and children only...



Selamat Pengantin Baru to both of u..
semoga berbahagia selalu...