Tuesday, May 10, 2011

On Loan Maid

gurau2 adik beradik..nampak kasaq janji mesej sampai...
kami biasa begitu..tak perlu terkejut dengan dialog di bawah..ini dialog biasa kami..
haishh...setelah bersusah payah..
berpenat lelah menguruskan loan agreement untuk adik akunyer studies...

hanya ni lah sms aku hantaq kat dia..

akak:   pejabat hasil (dekat stadium MPAJ, Kelana Jaya) yg dekat opis k.aida dah pindah..rugi duit teksi
          11.20. la ni kat LHDN kat Wangsa Maju..tak pasal tuang keja lari mai sini naik lrt.
           hang tak belajaq betul2 siap! aku soh jadi maid aku 10 tahun..

adik:    pungkoq hang jadi maid...huhu mahalnya duit teksi..

akak:   tu tak kira duit teksi pi lrt and tambang lrt lagi..baru lepas cop. dah setel hang nyer agreement.
           aku nak pi jusco pasni..lapaq tak breakfast..lunch terus..

by the way...pi balik lrt naik teksi kena rm 10.10. tambang lrt Kelana jaya - Wangsa Maju aku tak kira sebab pakai topup card tu..maybe around 4.80 hinggit kot pergi balik...cer kira berapa aku abis untuk transport jer arini?
tak termasuk semalam (Khamis) hubs gagah balik keja dari Jalan Mahameru tu gi Bangi semata2 nak amek surat perjanjian dari adik aku..
oh ya...pi cop pesuruhjaya sumpah rm5.00. tu pun aku jalan kaki dari opis jugak..
mujuq pejabat pos dekat dgn opis..
mujuq pesuruhjaya sumpah pun dekat dengan opis..
cuma pejabat hasil tu ja pi pindah kat damansara perdana...
aku tak dak transport nak pi sendiri..sebab kete hubs yg bawa gi opis..cer pikir?

awat pulun sangat?
tu la hangin aku dengan depa yg berkaitan tu..
rabu baru bagi document...nak hantar by thursday minggu berikutnya..

korang tau tak Isnin tu cuti?
korang tau tak tempat adik aku belajaq tu transport susah gila..
korang tau tak jadual kelas dia pack gila...macam mana kawan tu nak pi keluaq uruskan semua tu?
mujuq aku yg jadi penjamin..hubs yg jadi saksi...

jenuh aku kejaq nak dapatkan pengesahan majikan aku...
sebab start may ni dia bukan lagi bos aku..kira ni macam minta ihsan jer soh dia tolong sahkan jer slip gaji dan ic aku tu..kena kalau dia cuti...haru aku...

adik aku hanya dapat mai umah aku petang Jumaat-Isnin..kalau boleh setel awal senang terus Isnin tu dia bawa balik kolej jer...tak perlu aku gi hantaq atau pos..

then Rabu aku dah nak balik Penang...
if tak setel jumaat...aku hanya ada masa hari Selasa..tapi nak kena pass balik doc tu kat adik aku kat Bangi nun..

jenuh aku jogging pi pejabat pos pakai baju kurung hari khamis semata2 nak beli stem hasil 4 keping rm10 setiap sekeping..
hah? jogging?
yer..aku kuar opis kol 8.50am jalan kaki laju gila sampai ada 2 org aunty yg tengah jogging...ehh..dia tak lari..tapi jalan laju gak la..yang memang pakai pakaian bersenam tu pun aku berjaya memintas dari belakang sampaila meninggalkan mereka beberapa meter ke belakang aku...around 9.10am aku berjaya sampai meja aku balik...sebab nak kejaq ada meeting kol 9.30am boleh? sakit kaki aku sebab jogging dengan sandal yg asyik nak terkeluar time aku laju2 tu...jenuh nak control...

patut bagi la masa 2 minggu utk org setel dengan aman...
dahler semua benda tu kena buat time opis hour..mana ada time weekend leh buat..
ingat senang2 ko nak minta cuti kalau tak kena gaya tengah sebok kat opis?
cer kena org yg tak cari lagi sapa penjamin..sapa saksi..nak yg pegawai kerajaan gred A lak tu..haru..

mujuq hubs sudi menolong...cian dia sangkut jam..pastu nak amek aku lak..
balik malam tu flat terus dia terus tidoq...

owh...entry ni cerita dah lepas...baru post arini..hehehe..

so adikku...belajar lah molek2...biar result cemerlang...
berbaloi sket pengorbanan kami 2 hari ni...
jangan jadi kacang lupakan kulit..aku siat kulit hang kot nanti...  ;p


No comments:

Post a Comment