Wednesday, May 4, 2011

Jaga Hati or jaga Relationship?


Dulu ada seorang teman tu pernah cerita
ada kawannya tanya macam mana nak maintain relationship?
Tambah kalau yang long distance relationship la kan
Ni kira cakap orang2 bujang la..

Dia jawab..ko nak jaga hati ker nak jaga relationship?

Of coz la kalau boleh nak jaga kedua2nya la kan
But what if we are facing the situation that require us to choose?

Dia kupas jawapan dia macam ni…
Sometimes kita ada benda tak puas hati kat pasangan..nak bagi tau takut si dia kecik hati..kiranya kita nak jaga hati pasangan langsung kita berdiam diri...pendam sorang2..

Dalam tak sedar..lama2 banyak yg kita pendamkan dan akhirnya akan effect kepada relationship kita...tambah teruk lagi..abis boleh putuskan hubungan…

Soalannya..kita sayang relationship kita tak?
If sayang…better kita ketepikan seketika bab ‘jaga hati’  tu..better kita jaga relationship…

Maksudnya..ada kala kita perlu berterus terang dengan pasangan although akan menyakitkkan hati pasangan kita..tapi, kena la dengan cara yg baik..
Lambat laun..pasangan akan paham dan hubungan akan lebih kukuh dengan adanya persefahaman dan bertolak ansur…

Ehh..sebenarnya aku yg terkupas lebih…dia cerita pendek jer..ahakss..

Apa yg aku nak gambarkan disini...
Perkara ni berlaku depan mata aku..
Yes..real life nyer contoh...

Contoh paling senang..antara aku dan family aku la…
Kami ni memang kalau org dengaq cara cakap memang kasaq..
Karang ada salah paham kata kami anak kurang ajaq lak sampai dgn mak bapak pun cakap cam kawan jer…ayat lebih kurang jer..kadang2 cakap bunyi macam nak bergaduh..

Tapi apa yang aku perasan..kami sangat bebas nak luahkan perasaan sesama kami..
Main cakap direct jer kalau tak puas hati..tak dak nak pendam2..tapi kami tak bermusuhan…sangat rapat sesama kami…

Contoh: nak balik Penang lepas Jumaat tapi kebetulan adik aku ada kelas abis petang..patutnya aku hanya pick up dia dari KL Sentral jer..now..tak pasal kena pi amek dia kat Bangi and patah balik Penang

Selamba jer aku cakap “awatla hang ni menyusahkan orang...tau tak time tu jam gila…time orang balik keja..dah la nak pi sana ke selatan..pastu patah balik ke utara..memang peak hour la..tak boleh ka hg naik ja komuter ka…orang nak balik cepat..tak mau sampai lewat sangat…tak boleh ka hang ponteng ja kelas? Hang punya pasal abis drag orang lain punya timing..”

Tu la contoh ayat paling real..memang time cakap tu nada bengang hahaha..walaupun tak boleh nak salahkan adik aku tu pasal kelas tu bukan salah dia..tiba2 jer last minute lecturer wat kelas ganti…siut betul…

At the end, we have mutual understanding
Dia paham if nak mai..or nak pick up dia tanya and inform awal2 set date and time supaya tak menyusahkan aku dan dia di kemudian hari..dia sendiri akan cuba elak dari menyusahkan orang..yes..that’s good beb…ada give and take..

So next time..bila2 nak minta tolong..depa akan tanya dulu kita free ke tak..boleh ker tak..
Dan aku tak akan la nak kata boleh jer although hati berat..aku akan explain aku nyer situasi dulu..let them understand..baru senang nak kaw tim…

Sebaliknya..

Untuk family satu lagi..aku perhatikan diorang lebih menjaga hati dan tutur kata…takut ada yg sentap..
Memang sejuk la jugak hati bila tengok anak2 bila cakap lembut jer dengan mak bapak..

Tapi sesama adik beradik asyik ada yg tak puas hati dan asyik melepaskan perasaan yang tak puas hati tu kat belakang jer…
Depan orang tu tak berani sound direct pun nak kasi orang tu sedaq yang dia tu tak dak akai ka asyik nak menyusahkan orang….tak sensitive dengan persekitaran…tak memahami situasi orang lain…pentingkan diri..blaa..bla…bla…

Akhirnya..mesti setiap kali orang tu nak mai ko rasa menyampah..mesti ko rasa malas nak jumpa..mesti ko akan rasa dia ni menyusahkan..kalau boleh ko nak keluar gi memana time orang2 camni datang…kan dah effect korang nyer relationship…bak kata Nabil..lu pikir la sendiri…

Haish…kalau adik beradik aku..dah lama aku sound direct jer….biar dia sentap sat..tapi jangan la sampai putus sedara..nanti minta la maaf balik kalau dah sakitkan hati orang tu..bagi la reason and explanation..later on..dia dah paham sikap ko..

Kadang2 elok juga kasi smash kalau masih tak paham2 bahasa kiasan…yer la..asyik kita yang sakit hati..orang tu tak rasa apa2..tak tau apa2…tak sedaq apa2..isk…

Apa-apa pun..kalau korang boleh jaga hati dan relationship tu adalah yang terbaik..
itu bergantung kepada sikap masing2..character diri sendiri..dan character org terbabit..
sekian.



2 comments:

  1. certain org mmg dibesarkan utk menjaga hati org lain terutamanya saudara mara.tp aku sgtlah kurang setuju kalau nk menjaga hati sekalipun,xkan sanggup menanggung dosa dgn bercakap bohong..yg org melayu suka sgt ckp..."bohong sunat"...asalkn pihak yg dibohongi tu xterasa hati...

    ReplyDelete
  2. ermmm..tu la pasal...kalau bohong kelak makan diri sendiri..sapa yg susah? kita jugak....

    ReplyDelete