Wednesday, April 6, 2011

Chocolate..

Akhirnya tercapai jugak hasrat nak belajar buat coklat sendiri :)
serius...kalau takat copy resepi jer..belum tentu coklat tu jadi..sebaik2nya pergi la belajar sendiri..
nota yang diberi belum cukup lengkap..kita kena catit apa yg chef cakap..tu yg tunggang langgang kertas nota penuh conteng2...kena tengok betul2 apa yg dia buat..baru senang paham..u can't simply do with the recipe only...

belajar couverture choclate dari Chef Eric Kwan...sedap sangat...tapi mahal bahannya..huhu..nanges...
kalau pakai compound choc memang murah..tapi tak sedap...
chef ni baik sangat..ada akak tu dari Ampang semata2 sebab nak belajar kelas chef ni..
nanti nak kena beli termometer la pulak..digital scale pun teringin nak beli...isk...one by one ok...

ada 6 org pelajar..ada checf buat..ada yang kami buat..campur semua bahagi sorang sikit...
gambar bawah ni..jongkong emas guna edible spray gold..then tepi dia kali belajar wat truffle..ujung skali tu mesti tau..rocher...

 kulit dark chocolate..inti ada yang chocolate ganache filling..ada yang nutty praline fillling...
i wat yang line tengah bentuk empat segi garis2 tu...

ni bawa balik sorang satu plus ada lagi satu kotak...tak muat dalam ni..hehe
ada satu tu guna transfer sheet..not in the pic..sebab last sekali buat...

owhh...lupa nak cakap..sangat surprise masa kelas tu sebab ingat lunch diorang tapau nasi ayam ka..
rupanya chef masak sendiri pizza kat situ..owner kedai dah buat roti wholemeal for pizza base siap2...chef bawa base plain..topping buat kat situ jer..terus bakar..sedap giler makan panas2...
chef tak kedekut..dia siap bagi resepi doh pizza lagi..hehehe

4 comments:

  1. Wow.... Bestnyaaa... Rajinyaaaaa... Mana hg belaja ni amie, berapa rate dia? More info..

    ReplyDelete
  2. mekap dia sibuk nk belajar..buat cekelat pun dia sibuk belajar..... lepas ni kaktek ramalkan ko join kelas menjahit, kelas mekanik, kelas potografi....kelas buat wideyo (ni paling laris lepas kuar wideyo jaman p.ramlee bebaru ni)..

    ReplyDelete
  3. nuha: sedap sampai kedekut nak bagi org..hehehe

    Ida: belajar kat area umah jer..mostly semua kedai baking supply ada buat kelas..rate berbeza..

    kaktek: hahaha...kelas menjahit pernah join..tapi belajar dari mak sendiri..malas nak jahit..tudung ala ariani tu rajin la jahit...kelas mekanik tu rasanya tak kot..kureng minat..kelas photography for beginners dah pernah join...tapi biasalah..amek gambaq time ada mood saja...video class kena gi menuntut dari datuk 'T' dulu..ahaks...

    ReplyDelete