Saturday, April 30, 2011

Labour Day

Selamat bercuti semua....
best gila cuti Sabtu sampai Senin..yey!
Happy Labour day yall!

Friday, April 29, 2011

Mari mengira

Alhamdulillah..
rezeki kurniaan Allah..
mari kita bersyukur..

:)

 

Thursday, April 28, 2011

Tak Sabar

Selalunya awal tahun mesti dapat organizer..kalender..company bagi..
tapi tahun ni budget ciput..
maka tiada kedua2 mende alah itu..

terpaksalah guna jer kalender kuda kegemaran ramai iteww...yeah...
organizer pakai jer yg tahun lepas, tak abis conteng pun..

sebenarnya aku nak cakap setiap kali dapat mende alah tu apa yg aku buat mula2
adalah tengok bila cuti sepanjang tahun...
pastu mula la plan nak cuti bulan berapa dan berapa haribulan...
kena time yg boleh sambung cuti panjang sket pun dah happy gila..
tambah2 cuti raya..kena lak tahun ni turn raya belah aku..yeaahahahaha!
siap plan nak buat apa utk raya nanti...hover kan?

bila dah plan cuti..mula la pikiaq nak jalan2...
pastu pikiaq duit..hehehe
kalau ada rezeki lebih boleh la kita gi holiday...

aku kena plan untuk holiday next year ni..isk...ada duit ka?

Wednesday, April 27, 2011

Start fresh!

Rasanya May ni aku akan start keje kat Department baru...
yer..sejak masuk 16 Aug 2004 until April 2011...
aku belum pernah tukar bidang kerja...
belum pernah tukar unit..hanya bos saja yang silih berganti masuk unit aku..

This is my opportunity...
tak perlu aku apply nak keluar susah2 macam sesetengah orang...
aku terima dengan hati yang terbuka..dengan semangat baru yey!

Even boss lama pun kalau boleh nak aku stay..but the new boss dont want to let me go back...
eh...bukan aku minta tak nak pindah..dah carta organisasi baru letak aku kat tempat lain..aku ikut jer...

no worries...aku masih akan kerap bergandingan dengan team lama...
cuma job function dah berubah...aku jadi consultant korang lak yer..hehehehe

cumanya...loksai opis bau jer aku kurang pasti di mana...
KL or Selangor?

Tuesday, April 26, 2011

Green Day

Sempena menyokong green day yg dilancarkan di kompeni...
hari Jumaat aritu kami memakai baju kaler ijau...
mari kita bergambaq..
macam tak best amek gambaq kat sini...

moh ler kita amek gambaq outdoor...
tu dia..semangat...mujuq semua sporting...
cuma malu2 nak posing over...
canopy walk kenagan tul...laluan wajib nak ke kantin...
terik nya....


tiba2...idea...ting!

weh...ada moto hijau...moto sapa la ni...
tuan punya moto...kami tumpang amek gambaq na....dont worry..tak nampak nombor plet....
yeahhh.....gambar terbaik setakat ni dari kami...

Happy Green Day!

dah...banyak keje...cepat naik....teehee...



Monday, April 25, 2011

Bomba

Tajuk tak bleh blah...

ikuti dialog berikut...

mak: ma dah cerita belum pasal pak hang?
anak: blom..awatnya?
mak: pak hg dah wat hal lak...baru pindah sini abis gamat...
anak: dia buat apa?
mak: dia tepon bomba panggil mai umah kita...
anak: BOMBA?!? pasal apa?
mak: kat setor luaq tu ntah macam mana ada kucing bleh lak pi masuk situ abis dah tersangkut kat mata kail dia...
anak: PASAL KUCING JA? kakakakakakakaka
mak: tu la..mula ma ingat nak pi tengok..tapi pak hang tak bagi..

anak: awat pak tak bagi pi tengok..

mak: mula dia memang nak pi tolong kucing tu..then pikiaq balik..dia kata baik panggil bomba..binatang kalau tengah sakit dia memang aggresif sket...pastu dia tepon operator tu..rasanya 999 la kot..

anak: rasanya mesti bomba pun nak gelak bila dapat call bapak tu..

mak: agaknya la..dia pun mula pikiaq nak sambung call kat mana..pastu dia cakap dia nak pass kat jabatan haiwan...pak tanya kat mana jabatan haiwan tu? kat kuala muda nun...mak aihh...jauhnya..last skali pak kata takpa la..pak pi sendiri..kan umah kita dekat jer dengan balai bomba..

anak: tudia..pak pi balai bomba....hahahah...pastu bomba pun mai la?

mak: a ah..lori bomba tu mai..tapi tak bunyi siren la..ma malu la..mesti jiran2 seua heran pasal apa bomba mai umah kita..tu yang ma tak keluaq umah...ma maluuuuuuu...satu malu kat jiran...satu lagi malu kat bomba tu pasal setor kita semak sangat...hahaha

anak: bertuahnya...tak keluaq sebab malu......isk..isk..abis tu pak wat apa?

mak: dia pun tak keluaq...dia biaq je bomba tu pandai2 sendiri cari..

anak: hahahahaha...

mak: kak hg ja yg kebetulan baru balik keja dia tengok dari jau ja la..dia tak la pi tunggu lama..tapi betul la kata pak hg...sebab tu pepatah kata umpama melepaskan anjing yg tersepit..kucing pun sama la spesis tu..kalau tolong nanti dia bantai kita pulak..ya la..binatang tengah sakit..rasa unsecured kot..tu yg aggressive terlebih...abis menjerit kuat gak la bomba tu..glove dia pakai pun koyak...sure kena cakaq dgn kucing tu...seb baik pak hang tak pi tengok..dia tu ada kencing manis..tak pasal susah nak baik luka lak nanti...

anak: kira pak ni bijak aaa...dah leh agak dah binatang akan aggressive..pandai dia lepas kat org lain tolong settle kan...hahaha..haish..pak ni macam aida lak...main tepon bomba lak...kurang2 org tepon pasal paip bomba..dia pasal kucing...isk..isk..

mak: kira bomba ni memang serba boleh la..terbakaq ka..tersangkut ka..apa2 saja la...hahaha

kesimpulan: jangan melepaskan haiwan tersepit.....   ;p


Friday, April 22, 2011

SOTHI

Agak2 korang SOTHI tu apa?
aku first time dengaq pun heran...
serius..tak pernah dengaq...

hubs la ni...hari tu dia email cakap ada pameran sajian 1Malaysia kot...ala2 nak masuk dalam Guiness Book la ni..diorang kena atuq satu Malaysia punya masakan susun panjang...jadila pameran makanan terpanjang kat dunia kot...tu tujuannya la..

apa kaitan dgn hubs?
dia kena sediakan masakan India...nama SOTHI tu la...
sib baik ada en. google...

rupanya SOTHI tu South Indian curry..
tapi bukan kari kapla ikan tu..
ni kuah dia ala2 masak lemak sayuran...
tapi tak ler macam kuah lodeh yang makan dengan lontong...
kalau nak resepi sila google..tak larat aku nak tepek sini..

dipendekkan cerita..mari kita cuba masak dulu...
bagi aku jadi la..
kena cari South Indian people tuk judge ni..ahaks...





oh yaa..aku masak telur bungkus sekali sebagai lauk...
kebetulan mak aku kat kampung sana tu pun masak telur bungkus jugak...
like mother like daughter tul la...


Thursday, April 21, 2011

Akibat over excited...

Sorang member ni beriya-iya ajak gi Empire Shopping Galery..
semua gara2 teringin sangat nak try macaroons..eh..betul ker spelling?
sebelum ni dia pernah try buat sendiri tapi tak jadi..
so, just for the sake of nak tau the taste...gagah jugak..

sampai2 jer terus terpa kedai ni..

beli la mende alah ni..

aku lak teringin nak makan pavlova..

singgah kedai ni dan beli..

balik opis..
share kedua2 makanan yang berasaskan telur putih ni....

komen i...
naper rasa macam ada kelapa jer macaroons ni...
macam tak sangka rasa dia cam tu jer...
ermm...kalau camni..tak buat pun tak pa kot...
tak teruja macam makan red velvet...
tapi mlm tu i ada singgah makan kat Serai..bungkus lak s
Serai nyer macaroon sebijik..size besar sket dari Whisk..rasa pun better lagi kot..

pavlova ni ok la...
but tak crust yg hujung tak terkena cream tu...ada over cooked sket macam hangit2 tu betul2 mengingatkan aku pada biskut kering yg keras bentuk dia panjang macam pak tongko tu yang beli kat kedai dekat market Taman Tun Sardon yang dulu nenek aku rajin makan cicah ayaq kopi...

Wednesday, April 20, 2011

Puzzle

Dah lama sangat aku peram buat pekasam..
tapi tak dak hasil...

bila dah terpaksa kemas 'harta karun' tu...
dah alang2...mari kita buat aktiviti baru...

dah tua usia mende ni weh...
kotak pun dah bertitik2 kuning dah...
mujur takdak anai2...
kalau dah selamat berlubang2 jadi peta dunia...

aku rasa usia dia dalam 6-8 tahun kot...
dari mula aku beli..pernah try buat...
tapi fed up...tensen...terus malas...

natijahnya...mende ni tak pernah aku buat dah..tak pernah siap...
so, aritu try buat sikit2..memang pening kepala terus..ingat senang?
susah gak sebab ada 500 pieces yang lebih kurang jer bentuk dan warna...
jenuh aku 'mengira' bintang2 untuk make sure the exact piece for that place...

kena lak minggu tu adik ada kat umah..dia pun tumpang pening sama buat sikit2..

malam2 time aku free aku buat sikit2..now..dah much more easier bila dah almost complete...
bila dah siap...ni la hasilnya...


owh..i piece missing somewhere...


jenuh aku tolak katil berhabuk tapi tak ada..

akhirnya..jumpa the missing piece kat bawah katil bilik sebelah..



yer..aku bawa merata puzzle ni..
dari bilik sebelah..masuk bilik aku..masuk bilik satu lagi..then masuk bilik aku balik...
dah..siap aku lekat pada brown paper...but then tak tau nak wat apa dah..adalah malas nak frame...
wat menyemak jer kang ni..



ops..lupa nak habaq..sebenarnya..aku beli 2 set..ada satu set lagi tu aku tak buat lagi..huhu...


Tuesday, April 19, 2011

Hilang Ingatan

Zaman sekolah dulu..aku ingat ramai jugak kawan2 yang hilang ingatan..
Yer la…rasanya gara2 bersukan…sebab stress…
saspen jer kan bila tiba2 terhilangan ingatan…

Dalam banyak2 kawan..adala sorang kawan ni pompuan yg hilang ingatan..yg selalu hilang ingatan adalah pelajar lelaki…

Jenuh malam tu dia tiba2 nak minum jus durian..gila ko mana nak carik?
Gi beli air gas kat vending machine la kami...tiba2 leh lak cakap..eh..ni bukan jus durian..air ni tajam la...hahahahaha...
Banyakla dia merepek pasal kawan dia nama biskut jagung la...blaa..bla..
Rupanya..sebelum kejadian...siang tu dia plan nak gi outing nak cari durian...
Memang semua makanan yang dia nak beli tu dah bertukar jadi nama kawan2...hahahahah
Akhirnya..warden bawa gi spital..gi cucuk ubat..aku pun tak tau ubat apa depa bagi...


Pastu..bestfren lelaki aku sorang tu pun pernah hilang ingatan jugak...
Tu la...orang tanduk bola sepak...hang pi tanduk kaki orang sapa suruh...tak pasal kaki org tu patah dan hang hilang ingatan...
Masa tu aku ada nampak dia balik prep malam kat dewan makan..
Dia tengok aku semacam jer...eye contact beb...
Aku dapat rasakan dia macam cuba nak cakap sesuatu..berfikir sesuatu...
Yer la..dia macam kenal sangat muka aku ni..tiba2 macam tak leh recall kot sapa la minah sorang ni...aku agakla...
time exam terus tekno hang score full marks...hebat2...

ada sorang lagi ni..pak lob namanya..ceh..tetiba baru nak letak nama…
dia ni pun pernah hilang ingatan jugak..
ni gara2 main ragbi...ntah macam mana depa tarik baju dia..mamat tu terpusing2 lalu jatuh kepala hantuk kat tanah dulu...
hat ni siap..abis penolong kanan pun dia maki tengah dok ilang ingatan tu...isk..isk..isk..
sib baik time tu ilang ingatan..kalau tak..mau kena lempang...

paling aku nak gelak...time pak yeh hilang ingatan...ni pun main ragbi jugak kot...
kawan2 memang tak boleh blah...
ada ka patut member hilang ingatan korang leh tanya kat dia “harnida hang ingat tak?”
mentang2la time tu kome gossipkan dia dengan aku…itu soalan pertama hampa tanya…cess…tak patut..tak patut…
kami yang pompuan ni tau dia ilang ingatan pun masa prep petang kot…
aku siap tanya kat depa dia ingat tak mak bapak dia?
Alih2 ada pulak tolong jawab “ tapi dia ingat hang weh…” cakap dengan muka penuh serius dan meyakinkan…
Geleng2 kepala aku sambil gelak….

Antara semua yang hilang ingatan…ada sorang ni la yang paling menyentuh hati kecil ku..ewahhh…
Dia ni senior aku..masa tu aku tingkatan 2..dia form 4..ehh..ke aku form 3 dia form 5? Lupa lak...hmmm
Almaklum..masa tu hanya 4 pelajar form 2 (2 lelaki dan 2 perempuan) dan 4 pelajar form 3 yang dapat jadi pengawas pelapis..sepatutnya..hanya student form 4 dan form 5 sahaja yg boleh jadi pengawas..
So, kami sangat rapat and geng dengan pengawas form 4 time tu..
Brother ni memang kamcheng la dengan aku and Ila…nama glemer dia abg abott..

Sebenarnya aku tak tau dia hilang ingatan…sampaila suatu hari time hightable....
Oh ya…hightable adalah makan malam beradap setiap khamis malam..
So, pengawas2 on duty jaga dewan makan time tu..
Masa tu aku kat belakang dewan tempat tong air sirap tu…tengah nak cedok air dalam jug….
Tiba2 dia ada kat area situ datang tegur aku…
“ni Harnida kan?”

Aku pun pelik...kenapa dia tanya macam tu...terus aku jawab “ ya la..kenapa?”

Dia ulang lagi..”ni harnida kan?”

Aku pun ulang balik...”yer la..kenapa?”

Pastu dia tanya aku.. “oo..tak tahu ker?”

Aku jawab “ tak tahu apa?”

Pastu..aku pun blurr sebab ramai kakak2 pengawas batch dia dah kerumun dia pakat semua soh teka sorang2 nama depa…

Pastu aku dok kat meja makan..time tu aku dok sebelah kak Ju..
Barulah kak Ju cerita kisah abg abott hilang ingatan..sangat kesian ok…
Time tu jugak merambu-rambu air mata aku keluar time dengar cerita dia..
Macam mana diorang cerita dia nak balik umah..diorang dah tulih siap2 nombor tepon dia kat kertas...lepas turun bas dia tekan sebijik2 public phone tu ikut nombor yg depa tulih...
Dia pernah tanya kenapa kaler tie dia tak sama dengan kaler tie kawan dia..sebab dia pengawas..tie kaler biru tua..kawan dia kaler meroon...
Time kelas kimia...dia macam sedih cakap kat cikgu..kenapa dia tak ingat..tak pernah belajaq pun subjek tu...mujuq cikgu azura time tu gila supportive...siap cakap kat dia..ala..kawan2 kamu pun semua tak tahu juga...punyala tak nak bagi dia down sebab tak ingat apa2 subjek tu..respect aku kat cikgu Azura time tu...
sedih aku dengar citer pasal abg abott ni...

tapi..paling aku terharu sebab malam tu aku orang first dia tegur..bukan awek dia yg di tegur dulu..hehehehe
tak taula memang time tu dia baru mula nak ingat kembali atau memang dah lama ingat...
apa pun..aku still terharu sebab dia ingat aku..
sib baik ingatan dia dah ok...kalau tak..jenuh nak SPM...isk...tak terbayangkan...

tu la antara cerita kawan2 yang hilang ingatan masa kat skolah..
kat sekolah aku jer ker jadi camtu ekk?
Sekolah lain ada gak ker kes hilang ingatan ni?


Monday, April 18, 2011

Hantu Tetek

Apala aku merepek pagi2 ni….hehe...
Bukan aku la..ni pestaim aku dengaq ada hantu tetek...

Sebenarnya..aku selalu main sorok2 dengan hubs..teeheee…malu ai nak citer…auuuwww

Kalau tak main sorok2 pun..time kita tak sedar or tengah kusyuk wat keje..tiba2 datang senyap2 dari belakang bagi terkejut org...isk...sib baik aritu tak kena penendang...kejutkan org lagi...ingat perompak ke nak main tendang2 orang lak ni...

Balik keje selalunya hubs suka mandi kat bawah...
Aku lak naik atas mandi dan kemas apa yg patut…

When i heard he is coming upstairs...
Aku kekadang tu sesaje sorok belakang pintu ka….
Tepi dinding ka…tepi lemari ker..
Atas lantai tepi katil pun pernah….hehehe
Cuma dalam lemari jer belum..tu kompen lemari aku boleh roboh...hahahah

Kena semalam tu...
Time dia naik..masa tu ai dalam bilik air baru nak letak showercream nyer refill..
Bilik air yg kongsi dengan bilik sebelah..so, ada 2 pintu la kan...
Lampu toilet tak bukak sebab both doors are open halfway...
Apa lagi…ai pun terus berdiri kat dinding antara 2 daun pintu tu..yer kawan2..pintu tu penjodoh bilangannya daun yer..hehehehe…kalau tak silap…tok non..minta tolong betulkan yer… ;p
Showercream refill pack tu terus ai letak atas bekas sabun serbuk ai tu la…

Dengar dia masuk bilik..ai pun move sikit2 ke sebelah pintu bilik sebelah..takut dia jenguk bilik air kat pintu belah bilik ai…
Dia macam pelik..aik…mana ai ni…dia macam nak tengok kat bilik sebelah…
Ai move pelan2 ke pintu bilik air belah bilik ai lak...

Tapi tak dengar suara dia..ni mesti dia pun saja nak kasi ai saspen ni…
Tiba2...
”aaaaaaa....abg dah nampak.....hehehehe.....mainla sorok2..nanti HANTU TETEK sorok betul2 baru tau”

Hah? Hantu tetek? Waddehel?

“masa kami kecik2 dulu..mama selalu pesan..jangan main sorok2..nanti hantu tetek sorok...hantu tetek tu kira besaq la..nanti dia sorok celah ketiak dia..tu yg nanti orang cari tak jumpa...”

Erkk....

Pastu dengar gedebomm!!!!!!
Alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....
Abis sabun ai lagi...terbalik lagi sekali......aiseyman...kali ni mujur atas lantai....
Kutip simpan balik.......

Dah...pasni takleh main sorok2..bukan takut kena sorok la..tapi kang kata derhaka tak dengaq cakap suami lak...hihihihi...


Friday, April 15, 2011

Cemerkap

Tu la...bila dah letih sangat...macam2 leh jadi kan..kan...? waddehel?
hihii..
malam tidoq lewat gagah wat cuppies...
abih bila bangun pagi...
time nak basuh kain dalam baldi..
malas nak angkat punggung besar nak amek sabun serbuk dalam bekas tu...
main capai jer.. bajet tangan panjang la konon..

amek kau..terlepas sudah dari tangan gedebum masuk baldi air...arrrgghhhh...
nasib baik masuk baldi...abis sudah separuh bekas sabun aku tongap...
tensen mak....SEPARUH bekas beb...ko ingat sikit?
tu bajet aku leh basuh kain hari2 selama SEBULAN SETENGAH!!

dah ler aku pakai sabun mahai...huhu...sabun Amway tu....
untuk tak nak membazirkan sabun yang masuk baldi tu..
ceh..macam bagi isyarat jer kat aku soh basuh tangan jer semua...

baju aku basuh sket...telekung...CADAR...TOWEL...aku basuh tangan ok....
mujur baju lagi sebakul tu aku dah tak larat nak basuh...

sampai licin toilet aku silap aribulan boleh terjatuh..dah gara2 macam buble party dah ni...
aku rasa kalau basuh baju umah jiran2 pun boleh ni dengan sabun banyak tu...haisshh..

akibat keletihan..
konon nak bawa telur dalam bekas gi sinki cuci before masuk peti ais la..
akibat bijak...sambil jalan sambil bukak bekas telur...
natijahnya...
2 biji telur melompat keluar landing atas landai....prappppp...

enufff...semua benda pegang asyik nak terlepas jer...
dah la..baik kita tido jer la...rehatkan diri...hehehehe

Thursday, April 14, 2011

Cookin'

Lepas baca blog Aunty Nani...terus teringin nak makan mee rojak...
tambahan FIL memang suka makan mee..
apa lagi..meh try...

cucur udang sedap...tapi terlebih garams lak....hiks...
mujur lepas campur dengan kuah semua not bad la..



kuah dia ok la...but maybe ada yang kurang sket..i don't know what it is..but not bad la...




Wednesday, April 13, 2011

Cobaan..

Cobaan untuk menyiapkan cuppies yg jiran order..



Tuesday, April 12, 2011

Chicken rice

sebelum ni masak nasi ayam time hubs gi training..
pastu dia dengki kami makan sedap2 kat umah time dia tak ada..

tetiba ada la pulak aunty Nani Rostam ni post resepi nasi ayam dia..
mari kita cuba...

sambal pedas tak kaler merah sebab cilipadi hijau jer ada..tu pun tambah cabai merah biasa sebiji kasi kaler merah tu ada..
sos kicap ni sedap...hubs makan separuh mangkuk..


nasi ayam ni memang sedap..kata pakai susu fullcream..tak sedap tu tak taula...ops..nampak lak daun pandan disitu..daun salam pun ada selai..


sup ni tak pakai kobis jeruk..tapi i pakai carrot jer..owh...serdak kat bawah..


kacau sket tengok..tudia...melemin minyak dari lemak ayam...isk....banyak lemak betulla..



alamak...gambaq ayam tak dak..lupa snap..tak masak seekor ayam..semua siap dipotong dah...
so far..sedap la...kena wat sos kicap tu lebih sket....


Monday, April 11, 2011

Cool..

Korang ada gambaq kelas gaya bebas camni?
dulu semua selalu cakap kelas Sarjana budak2 skema...
amek kau skema betulla gambaq rasmi depa wat lagu ni...
kurusnya aku time tu..hiks..



Friday, April 8, 2011

Cembeng..

Gila ganas gambaq ni...nostalgia betul...selalu orang amek gambaq best2 jer..happy2 jer..
jarang orang amek gambaq time gaduh kan?
ni mujuq ada sekeping..

taken masa adik2 gaduh dulu...tak sure aku snap ka bapak yg snap..hehe
tak ingat gaduh pasal apa..tangan siap pegang kertas..
tengah main conteng2 ka?


bila dah marah...ada lak orang snap pic..amek kau..siap dengan penyapu hang nak bantai orang...
hana gaduh dengan hang ka hani?
< peace no war >  :p

Thursday, April 7, 2011

Comel


Kemas album lama..jumpa gambaq ni...
this girl masa kecik dulu bukan main hepi jer tangkap gambaq..
mesti sengih although gigi rongak..

rasanya this pic masa catched her mula nak punggah almari baju mama..tengok...
dah bukak pintu lemari dah...boleh sengih tanpa rasa bersalah lak...
now...
bila dah besaq panjang..
malu-malu jer tangkap gambaq..
ala tersipu-sipu tanak tayang gigi walaupun dah tak rongak..
kalau tak tersipu-sipu...mesti moncong nak masam jer muka..

hey! where's your smile sis?


ps: kena sensored kan bahagian tertentu karang ada yang sentap kata aku post gambar luc*h  >_<

Wednesday, April 6, 2011

Chocolate..

Akhirnya tercapai jugak hasrat nak belajar buat coklat sendiri :)
serius...kalau takat copy resepi jer..belum tentu coklat tu jadi..sebaik2nya pergi la belajar sendiri..
nota yang diberi belum cukup lengkap..kita kena catit apa yg chef cakap..tu yg tunggang langgang kertas nota penuh conteng2...kena tengok betul2 apa yg dia buat..baru senang paham..u can't simply do with the recipe only...

belajar couverture choclate dari Chef Eric Kwan...sedap sangat...tapi mahal bahannya..huhu..nanges...
kalau pakai compound choc memang murah..tapi tak sedap...
chef ni baik sangat..ada akak tu dari Ampang semata2 sebab nak belajar kelas chef ni..
nanti nak kena beli termometer la pulak..digital scale pun teringin nak beli...isk...one by one ok...

ada 6 org pelajar..ada checf buat..ada yang kami buat..campur semua bahagi sorang sikit...
gambar bawah ni..jongkong emas guna edible spray gold..then tepi dia kali belajar wat truffle..ujung skali tu mesti tau..rocher...

 kulit dark chocolate..inti ada yang chocolate ganache filling..ada yang nutty praline fillling...
i wat yang line tengah bentuk empat segi garis2 tu...

ni bawa balik sorang satu plus ada lagi satu kotak...tak muat dalam ni..hehe
ada satu tu guna transfer sheet..not in the pic..sebab last sekali buat...

owhh...lupa nak cakap..sangat surprise masa kelas tu sebab ingat lunch diorang tapau nasi ayam ka..
rupanya chef masak sendiri pizza kat situ..owner kedai dah buat roti wholemeal for pizza base siap2...chef bawa base plain..topping buat kat situ jer..terus bakar..sedap giler makan panas2...
chef tak kedekut..dia siap bagi resepi doh pizza lagi..hehehe

Tuesday, April 5, 2011

Calar


Baru2 ni hangat diperkatakan tentang pemandu wanita kebanyakkannya memandu dengan merbahaya…sampai parlimen nun…
Kat dalam radio pun ada cerita gak…aku ni selalu dengar HotFM time gi keje..
Bak kata Fafau..cuba bagi statistik..jangan main cakap jer kalau takada statistik...
Kurang2 kena ada nisbah berapa banyak pemandu lelaki dan perempuan dan berapa ramai yang terlibat dengan kemalangan…baru fair kan?

Esoknya…ada lak topic yang pemandu wanita tersinggung dengan kenyataan yang dikeluarkan semalam tu…
Pas tu apa lagi..topik aritu terus jadi topic ‘tersinggung’..
Ada sorang pendengar ni sms...lelaki tau...dia tulis dia tersinggung dengan wife dia...
Sebab wife dia calarkan kete..sedangkan dia yang bayar...
Aku agak konon tu nak nunjukkan pompuan kalau bawa kete mesti langgaq sana sini la tu…

Tiba-tiba..suami kat sebelah pun buat2 la macam si mamat yg sms tu…
“I pun tersinggung jugak.uwaaa....ada orang tu calarkan kete senyap2 jer...bagi tau lambat2 jer...bukan nak inform cepat2..”

I pun tersengih sambil jawab..
“yang…kita kena pandai psychology..takkanlah syg baru balik training tengah penat2 tu terus nak cakap kete calar sebab I gi sagat besi pagar umah tu?..konpem u stop kete kat situ jugak gi check…kita kena ada tempoh bertenang..yer…tempoh bertenaaaaaaaanggg…”   hehehe 

> u sayang I ke sayang kete lebih ni?  Ok tipu..i tak tanya soklan tu..dulu dah pernah tanya dah…



Monday, April 4, 2011

Cair..

Main tajuk pendek2 start urup 'C' lak skarang ni ekk.. ;p


haritu balik keje entah macam mana boleh dok sembang pasal lagu2 dengan hubs...
kata baru balik teambuilding..apa lagi..dia bukak ler citer pasal diorang kena karaoke...
lagu2 yang menjadi pilihan..hubs tak nyanyi sebab dia dah start tak sihat..batuk2..
pastu tiba2 dah gian nak nyanyi lak..arrrgghhh...sabaq jer la..abg ni suara tak sedap pun sebok nak karaoke jugak ker? kureng punya isteri...hehehe
yang penting..nyanyi biar konfiden..itu kata hubs...hahahaha

aku pun baru nak belek lagu apa dalam henpon yg aku simpan...
aik...awat sikit jer? mana pi semua?
iskk...

baru nak cari lagu Ungu - Larut..macam senang nak nyanyi...
tapi tak dak pulak dalam henpon..
yang ada lagu Tercipta Untukku..
aku siap cakap kat hubs kalau u nyanyi lagu ni kat I sure I terharu giler..heheheh

tiba2 aku notice ada satu lagu ni dalam henpon aku...
terus aku cakap..i love his voice...suara jantan...angelic voice...ehh..lelaki pun angel gak ker?
tapi serious...dalam banyak2 penyanyi yang aku jarang dengar la..tapi mamat ni memang boleh meremangkan bulu roma aku kalau dengar dia nyanyi...
aku boleh cair kalau dia nyanyi kat aku...wakakaka....verangan...



no matter what song he sings..i only care bout his voice only..not the songs..not the lyrics...
Josh Groban.

Friday, April 1, 2011

Curang..

Lately banyak terbaca dalam akhbar pasal kes kecurangan dan perceraian di sebabkan oleh fesbuk…

Kadang2 terfikir jugak kenapa?

Mungkin sebab tekanan , kekurangan kasih sayang dan perhatian dari pasangan masing2 menyebabkan mereka mencari ‘tempat’ untuk melepaskan kesunyian itu..

In the first place, why u need to add your ex in your friend list?
Itu mengundang bencana tau tak?

Hal yang lepas usah dikenang2..
Sekalipun kita dilanda masalah…please try to avoid contacting the ex..or someone with different gender..
Mula2 jadi tempat meluahkan perasaan..lama2 cinta dahulu kembali berputik…
Tak pasal2 kita merosakkan rumahtangga kita dan rumahtangga dia juga..isk...
dah..malas nak kupas lebih lanjut..paham2 sendirila...

This is just my personal opinion..bukan nak tuju kepada sesiapa..secara general sahaja..

Mujur aku ni bukan selalu online fesbuk..dan kurang berminat..
Same goes to my hubs…
Harap2 peristiwa demikian dijauhkan dari kami…amin..