Saturday, March 5, 2011

Sejenak..

      Sempena ulangtahun kelahiran ni..kena merenung kembali diri sendiri..
    ops..sebelum tu nak ucap dulu Selamat Hari Lahir kepada AM dan Emma juga...


   Sebelum aku ada blog..aku start dengan fotopages…sebab aku suka amek gambaq..banyak jer nak 
   upload..masa tu tak berapa suka nak menulis sangat..

   Pastu..makin lama makin malas amek gambaq..sebab malas nak upload kalau gambaq tu banyak sangat..

   Then baru aku menjinakkan diri tulis blog..tiba2 rasa nak membebel jer lebih dari nak upload gambaq..

   Mostly aku tulis hal diri sendiri..kisah family..kawan2..pasal makanan..yer la..anak belum ada lagi..kang
   muntah ler semua aku asyik tulis pasal anak jer..

   Aku tulis blog sebab nak luahkan apa2 saja yang terlintas..my thoughts..or kalau bengang jugak..
   Sometimes aku luah perasaan kat sini..aku tak suka pendam..karang otak mereng..
   Kadang2 saja nak bagi suami paham..yer la..dia pun kadang2 baca jugak blog ni bila ada masa..

   Tapi kadang2 tu tertulis jugak hal orang lain..yer la..orang yg cari pasal dengan kita..
   Tambah2 bila orang wat aku bengkek..selamba jer aku tulis..nak kata direct to face kang putus
   sedara..putus sahabat..sentap..masam muka…tambah kalau kita lagi muda, mereka lagi tua..kang kata  
   kurang ajaq..isk..sakit jiwa hokey..jenuh tahan mulut ni..
   Sebolehnya aku tak nak la tulis benda yang negative kat sini..
   Biarla benda2 yg molek..atau yang berilmiah sket..

   Tapi yer la..
   Aku manusia biasa..
   Ada kalanya terikut perasaan..tapi seb baik aku masih boleh kawal dari direct hentam tulis nama orang…
   masih guna si fulan..si A atau si B..
   Aku tulis  sekadar nak lepaskan perasaan..

   dan harap ada benda yang aku tulis dapat jadi pegajaran untuk orang lain sama..
   bukanla aku tulis dengan niat nak menyakitkan hati orang..
   bukan nak memalukan orang..

   benda yang aku tulis selalunya ada kaitan dengan diri aku..
   contohnya pasal isu kucing tu..
   aku tulis untuk buka minda kita pasal haiwan yang kita sayangi..
   tapi kita dah buat jiran sakit hati..
   laman dia jaga elok2 dah dicemari dengan najis haiwan kita..

   aku tulis hal ni sebab aku pun tak suka kucing sesiapa mencemari kawasan umah aku..
   hal ni juga la aku kerap cakap pada PIL..
   sebab mereka sayangkan haiwan ni..asyik bagi makan pada kucing yang tak bertuan..
   sampai kucing tu dah menetap kat belakang umah pastu mencemari laman jiran sebelah..

   tapi tu la..
   kadang2 mata pena lagi tajam dari mata pedang..
   mungkin ada yang terasa..
   aku minta maaf if ada orang terasa dengan kata2 aku..
   kadang2 orang salah paham dengan soalan aku..
   yer la..sometimes aku tanya straight to the point..takdak kias2..tapi takdakler berniat buruk..
   bendul lak kadang2 tu aku ni..
   aku cuba untuk jadi lebih baik lagi..dan lagi..dan lagi..
    kena banyak muhasabah diri lagi..



No comments:

Post a Comment