Monday, March 14, 2011

Sejarah Pengasas Facebook

Hello everybody!!!
Dah baca cerita pasal Lamborghini kan? ala..kat entry sebelum2 ni...gi cari sendiri..
Nak dengar pasal Facebook lak tak?

well..kan aku dah cakap sebelum ni yang adik aku ni suka google benda ntahpape...
pastu dia cerita kat aku...so, kalau cerita aku ni tak betul..maksudnya adik aku yang salah cerita..wakakakaka..


nah..korang tengok dulu gambaq pengasas Facebook ni..nama dia Mark Elliot Zuckerberg, lahir tahun 1984..muda lagi..


al kisahnya satu cerita masa di Harvard University...
Mark ni student Harvard uuuooolllsss...
dia ni minat programming..selalu tulis coding bila2 masa idea dia terlintas..

kena satu hari tu..dalam kelas yang of coz bukan programming class la..dia macam buat hal sendiri...tak pay attention kat lecturer..subjek tu agak berat sket..
lecturer tu pun macam kureng jer..dia noticed mamat ni macam di alam fantasi sendiri jer..ewah..ayat..

tiba2 si Mark ni dapat idea baik punya nak create Facebook..terus dia bangun nak kuar kelas nak tulis coding...gila berani siot depan lecturer wat perangai macam tu..

so, lecturer yg sinis itu pun macam bagi la sedas dua..konon dia cakap ada la bunyi cam gini..
"saya faham subjek ni berat..mungkin ada yang tak dapat bawa..tapi bagus la kalau dah tau dan rasa tak dapat bawa boleh quit awal2.."

fuhhh...ayat menikam kalbu ko...macam nak kata kat si Mark tu yg dia bodolembap la kot..baik ko blah jer kalau rasa2 tak boleh nak catch up study kat sini..

tapi kan sebelum tu... lecturer dia ada bagi 3 soalan kat kelas tu soh student jawab..well..kata subjek susah..
semua student senyap jer la menikus..tak tau jawab..

si Mark ni pulak..sebelum kaki melangkah keluar kelas...ceh..macam citer hintustan lak..
dia siap toleh belakang...tengok lecturer dia and jawab ketiga2 soalan lecturer tu...

fuiiyyooo...tabik aaa...mesti malu lecturer tu kan..

tapi serius...Mark tu tak abis kan study kat Harvard...sayang kan..
tapi tak abis study pun dia dah kaya raya lebih dari lecturer yang mengajar dia la kan..

Sekian, knowledge sharing dari saya...  ;p


No comments:

Post a Comment