Thursday, March 31, 2011

Kita tetap 'Bestfriend' sampai bila-bila...

Banyak jugak barang yang aku bawa balik dari Penang aritu...harta karun lama...
tu pun aku tak sempat mengemas lagi semua..
tapi kan..ada sehari tu aku sempat belek sket barang2..
aku terjumpa sekeping kad dalam sampul..ada sepucuk surat sekali dalam kad tu...


iya..kad dan surat tu ditujukan untuk aku..
tersenyum aku menatapnya...
tak sangka sampai skarang aku masih simpan...
surat tu ada la dalam 5-6 helai coretannya...
mesti korang ingat surat cinta kan?
no..bukan surat cinta...
tapi surat dari seorang sahabat baik..

aku masih ingat lagi aku terima surat tu di hari akhir persekolahan...
yer..selepas tamat exam SPM..
masa tu semua dah sebok packing barang2 untuk balik ke rumah masing2..
aku turun kat bilik gerakan pengawas untuk jumpa bestfriend aku sorang ni..
sebab aku tau..lepas ni mungkin kami tidak lagi akan rapat macam sekarang..
mungkin ni kali terakhir kami jumpa sebagai bestfriend..
masing2 sudah tau selepas ni kami akan bawa haluan masing2..

tapi pertemuan terakhir itu sangat beremosi...kalahkan nak berpisah dengan buah hati..
aku hampir menitiskan air mata..tapi ku tahan..
dia pun tak mampu berkata apa2..lantas menghulurkan sebuah bungkusan hadiah dan sekeping kad untuk aku buka setelah pulang...
kerana dia juga tau yang dia bakal menitiskan air mata lelakinya sekiranya bercakap lebih banyak pada waktu itu..
kerana itulah dia coretkan semua luahan hatinya pada malam itu..
dan kad itu lah yang aku baca semula setelah 11 tahun lebih berlalu..

lembaran demi lembaran aku baca sambil tersenyum dan tergelak kecil..
sedangkan suami di depan mata kusyuk membaca buku horoskop aku dari timbunan barang2 yang aku bawa pulang haritu..
aku siap offer lagi nak baca tak?  > tidak dilayan...suka hati la..

surat itu sangat bermakna untuk aku..
surat yang menyingkap rahsia disebalik keakraban kami...
mana mungkin seorang lelaki (tambah yg kontrol macho..ada ego sket) nak kawan baik dengan perempuan...
mungkin perempuan dikategorikan sebagai seorang yang agak leceh untuk dijadikan kawan baik bagi golongan lelaki..
ya..pada mulanya memang dia pun tak terfikir akan seakrab itu dengan aku pada masa dulu..
kami digandingkan secara kebetulan ketika sama-sama kena jaga check point untuk minggu orientasi adik2 junior kalau tak silap..

itula..kalau tak kenal maka tak cinta..
mulanya dia nak elak dari digandingkan dengan aku seorang perempuan ni..
tapi akhirnya..satu ruang persahabatan yang akrab kami layari..
setelah sekian lama mengenali aku..barulah dia tau apa itu erti sahabat..
itu yang ditulis..bukan untuk aku banggakan diri..
banyak coretan yang ditulis tentang perasaan yang dia rahsiakan dari aku..
perasaan sayang pada seorang sahabat..perasaan bagaimana dia menghargai seorang sahabat..
perasaan bagaimana membuang ego lelakinya bila sering merujuk pandangan aku seorang perempuan setiapkali berdepan dengan masalah...

itulah aku...
jika kau bernama sahabat..
aku tidak lihat kau lelaki atau perempuan..
aku layan kau sama rata...

aku doakan kau temui 'gadis kampung' pilihan hati kerana itula dulu impian kau untuk mencari calon penyeri hidup..
sedangkan aku impikan suami yang lebih tua dalam 5 tahun dari aku..tapi dapat yang tua setahun jer pun jadilah...;p

apa pun..ingat lagi tak tagline yang kau pernah tulis?

"Kita tetap bestfriend sampai bila-bila"


 

Wednesday, March 30, 2011

Terapi minda dan jiwa....

Hari tu en. suami kena gi teambuilding kat Terengganu…
Khamis malam bertolak..Ahad malam baru balik.

Aci tak aku minta cuti Jumaat sebab tak semangat nak gi keje bila hubs tak der?
Ceh..keji tul..hehe..tak la..sebenarnya letih kenduri aritu tak abis lagi..memang nak rehat..sabtu ada plan lain..

Wah...tetiba rindu sangat kat suami....
Nak basuh cadar..bau bantal busuk sangat ni...haih..tu la peluh orang laki..terus beli bantal baru..ucus sangat ni...teringat kat suami lagi..rindu la pulak...
Padahal dulu pun kena tinggal jugak...7 bulan..weekend jer balik..ok jer..

Seriously..bila hubs tak ada baru la aku nak berdikari..gagah nak bawa kereta sana sini..sampai ke Taman Medan aku gi...syukur tak sesat...
Kalau dia ada..harap...nak heret jer dia ikut aku gi mana2..
Aku lebih suka jadi penumpang..maam besaq dok kat sebelah jer..

Dah alang2 cuti Jumaat tu kan...
Dan kami bertiga yang tingal ni agak kurang selera makan..
Aku masak nasi ayam jer la…bosan lak asyik2 nasi putih…
Pastu aku amek la kesempatan keluar shopping sorang2…budget orang tak ramai la.tapi cuti skolah..still ada la orang jugak...

Korang ingat senang aku nak shopping lama2 belek satu-satu barang kalau en.suami ada?
Mimpila…mau dia dok buat moncong panjang sedepa..buat muka boring atau moody tunggu lama2..
Hah..kali ni leh ler aku apply hobi time aku bujang dulu..

Shopping therapy uuuu…
Kol 2pm aku kuar umah…kol 6.30pm baru aku sampai umah…puas hati…hati nanges duit abis…hahahah



Tuesday, March 29, 2011

Stylish Blogger Award


I jarang buat sebarang tag mat tag ni...
tapi kali ni try la sekali..

terima kasih Liza sebab sudi tag kan i ni..hehe

syaratnya kena tulis 7 and few things about me..
ni aku konpius.. nak seven ke nak a few thing only? hahaha

ok la..jom start...

1. aku suka pada seni...ni serius dari kecik lagi ok..dulu time skolah rendah subjek seni dan muzik my fav tau..sebab tu la kot aku leh masuk kelab kebudayaan..yes..i am one among the traditional dancers that represent my school at that time..team kami dapat no 2 beb! siap dapat buat show kat tv!
tapi tarian moden aku tak nah try la...

2. kata minat seni...tapi malangnya minat tu tak dapat diteruskan..aku rasa 2-3 tahun lepas adala saja2 nak try kat one of the fitness centre > class jazz for beginners..cian aku..injured..tak leh teruskan..from there aku terpaksa pasrah..aku dah tak boleh menari sebab tulang rawan aku koyak time bersukan dulu..ni la perkara no. 2 yg aku nak habaq...lutut kanan aku dah 2 kali tebuk atau doktor panggil autoscopy..sib baik ligamen tak putus..the only dance that i can do now is just..chicken dance i think...wuiks...hahaha...nope..ok serius..aku hanya boleh menari poco-poco jer kot ..ahaks.. ;p

3. dari cerita seni sampai cerita sakit...ni sambungan cerita sakit...last year 3 kali aku masuk spital...sekali masa tebuk lutut..sekali masa demam sebab tonsil..kali ketiga sebab nak operate buang tonsil...yes..aku seorang yang tiada tonsil sekarang...ishh...sudah cacat..sib baik dah kawen..kalau tak turun saham ;p

4. masa skolah menengah aku ada seorang bestfriend lelaki...tapi ramai orang ingat tu bf aku...apa da..mana main gf/bf time skolah..not so me la kan..aku kan suka lelaki lagi tua dari aku..tapi serius..memang close sangat..dia dulu pun ingat nak rapat ke dengan pompuan? apa kelas kawan baik dengan pompuan..ingat macam leceh la konon..amek hang..last kali baru hang tau erti sahabat..

5. ehh...tak abis pasal seni lagi la..aku realize memang aku cenderung ke arah seni maybe sebab bapak aku ada bakat seni..bukan menyanyi la..tapi pak aku pandai lukis..mak aku lak menjahit..so. aku pun dah start jahit menjahit sejak sekolah rendah..siap amek upah kat mak aku jahit silang pangkah ujung baju dan ujung tangan untuk baju yg orang tempah time raya kat mak aku..aku rasa aku dalam darjah 5 atau 6 time tu..dapat la sehelai baju aku jahit mak aku bagi seringgit..pastu bila lepas UPSR..aku dan kakak aku jual tudung wafer yang ada span kat depan siap jahit manik..menantu jiran sebelah gi bawa jual kat member2 kilang dia..kami beli tudung wafer tu, mak aku jahitkan span dan tali nak ikat belakang kepala..then, aku dan kakak jahit manik..buat duit sungguh..bila dah besaq ni..aku jahit tudung ala ariani tu pulak...hehehe..pastu jahit juga manik2 segala..

6. selain menjahit..aku minat masak memasak..tapi tak berapa minat masak laup pauk sangat..aku lebih suka baking..patutla aku sudah gemok skarang...ohh noo...sudah high colestrol skarang...kena reduce balik ni..makan oat la aku malam2 skarang..mana tak gemok..buat kek kerap sangat..yang ada kat umah berempat jer..2 warga emas mana leh makan banyak2..kang sakit aku yang susah...jadinya..terpaksa makan sendiri atau gemok kan kawan2 kat opis...hahahaha..

7. asyik cerita seni ja...takleh salahkan aku..maybe sebab aku kidal..sebab tu cenderung bidang seni..ehh..tapi aku tak fully kidal...ada benda yang aku guna tangan kanan...sebagai contoh, aku menulis tangan kiri..makan of kos la kanan..aku pegang pisau tangan kiri..tapi aku pegang gunting tangan kanan..aku main batu seremban tangan kanan..aku main sukan yang menggunakan raket aku pegang tangan kanan..cuma memanah dan baling dart jer aku konpius nak guna tangan mana...sebab dua2 aku try..samala macam pegang sudip..aku kacau tangan kiri pastu tukar tangan kanan bila rasa lenguh..dah macam main badminton pegang tangan kanan..tapi tak reti backhand terus sambil kejar bola aku tukar raket pi tangan kiri...sebab tu seimbang kot..hahaha..

8. aku suka try serba serbi..tapi mostly yang berkaitan arts..haish..nampak sangat aku silap amek course masa study dulu..ish..ish..aku suka gubah hantaran..aku suka make up..kecik2 dulu mesti suka tunggu tengok mak andam mekap pengantin..patut aku jadi wedding planner la..dan baru2 ni..aku sempat belajar make up dari seorang make up artist..yey!

okla..cukup dulu la lapan dah ni...
nak kena pass kat orang lain ker?
aku pass jer la kat beberapa kerat..harap depa baca blog I..
kalau aku tak pass tapi korang nak buat juga pun..silakan..  :)




 
 
 

Monday, March 28, 2011

Ayam Penyek lagi

Balik balik ayam penyet...isk..
tak plan ok...
actually nak try kedai ni..baru buka..dulu ni kedai Ani Sup Utara..
nampaknya terpaksa tutup kedai...
bukak pulak kedai Periuk Belanga ni..
rupanya ada branch kat Danga Bay..cuba tengok kat menu...ada gambar kedai kat Dangan Bay tu..

makanan ada macam2..
tapi tak sangka ada ayam penyet..
baik nyer waiter promote..so tryla ayam penyet dan air lai cee kang..
hiasan kedai nice sangat..barang baru semuanya..tema kaler hitam dan coklat gelap..sampai kipas pun kaler coklat gelap..hehehe..dinding jer cat kaler merah macam nak bata sikit..





bawah ni air lai chee kang..sedap gak..


menu...



muka depan menu..ada gambaq branch satu lagi..


nasi dan sup...sup dia sedap..


ayam penyet..sambal aku rasa macam sambal belacan jer..better lagi ayam penyet kedai sebelum ni...

so..next time kalau mai lagi nak try menu lain...



Friday, March 25, 2011

Akhirnya...

Dah lama teringin nak attend..
patutnya ingat ada last year..
but tak jadi..
tunggu punya tunggu...
last week baru tercapai hasrat..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
selamat dah menjalani kursus...
dah dapat sijil...
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
kursus make up bersama Lenny...  :)


Kalau nak tau Lenny ni la make up artist yg make up aku time kawen dulu...
aku kenal pun dari cik yam..sebab tengok dia make up cik yam time kawen cantik jer..

nak berguru dengan tok guru Lenny ni aku belum mampu...so, dapat anak murid pun jadi la dulu...
mana tau kot2 esok2 ni aku nak bergiat bidang seni lak ;p

nasibla adik and akak aku di make up sebelum aku gi kursus..kalau tak..sure lagi kebabom aku touch up...hehe

Thursday, March 24, 2011

Wedding Hana & Arie

Last 2 weeks wedding adik bawah aku...tapi tak dapat balik awal juga although cuti Jumaat dan Isnin gara2 kena amek adik bongsu dari Bangi petang Jumaat yg jam nak mampos tu dan balik ke Bangi Ahad before 12 o'clock...nak wat camner..Isnin ada kelas...adik sorang lagi tu pulak lepas subuh Isnin tu terus hantaq KL Sentral dia nak balik Melaka...ada lab...penat2 pun..redah jer la...mujur bukan aku yg drive...cian hubs...hehe

well..tugasan aku adalah siapkan hantaran yg tak complete lagi tu..disamping menjadi jurumekap untuk pengapit...selain jurugambaq tak rasmi..dan tengok2kan dewan..hubs dah ditugaskan awal2 jaga makanan...

ni hasil make up untuk pengapit yg bawa handbag tu ;)
agak puas hati bagi seorang yang beginner dalam make up world..
tambah gembira bila ada cousin tiba2 tegur si pengapit tanya dia pi make up kat kedai ka?
even mama dan adik bongsu pun aku tolong mekap kan lite2 jer..just nak cover cela di muka..
tu pun kawan2 mak aku dah tanya pi kedai mekap juga ker semua..hahaha..
paling tak boleh tahan..ada kawan lama mak aku ni...lepas 2-3 hari kenduri gagah tepon mak aku sebab nak tanya hal pengapit (akak aku) kata makin segak..comel..dulu kurus sangat..now berseri...nak tanya kat dia pada hari kejadian tak berani..gagah tepon ok..
dah...cukupla kakak aku kembang bila semua dok cakap dia lawa..ada sapa nak masuk meminang? contact me please...hehehe


cuppies ni aku dan hubs sponsored for my sis..bawa dari jauh...
meja ni kosong sangat..mujur ada balance bunga hidup..aku susunkan..kalau ada ros putih baru naik sket seri..ni dah sekaler dengan kain lapik..


our family..without me who took the photo..as well without the bride & bridegroom..


precious baby of my cousin... 

pelamin anganku musnah betul..aku tak puas hati dengan butik pengantin yg adik aku deal...dia pun tak berkenan..tapi bila pikirkan kos..terima ajer la...



ni gifts utk tetamu..macam kilang dok lipat kotak and ikat riben ni..supposely, this is not the box that my sis ordered...ni box adhoc beli...pity her..tau apa kat dalam kotak tu? ada 5 individual packed 'BOH' tea sachets in each box..


lolipop for children..but orang tua pun makan sama..selling fast kay...aku tak sempat makan..huhu..


tiba2 ada geng kompang 1 Malaysia lak...hehe..ni sebenarnya kelab kompang kat sekolah adik aku...anak murid dia offer diri nak main kompang untuk dia...saaaaayang cikguuuuu....


kan dah cakap tadi tak berkenan dengan butik ni..adik aku tempah sewa baju dia..but dia tak berkenan..at last..adik aku sewa baju gaun putih dia kat tempat lain...even bridal bouquet tu pun aku standby buat satu untuk adik aku takut2 kalau dia tak berkenan dgn yg butik tu buat..ramalan ku benar belaka..last skali adik aku pakai bunga tangan yang aku wat juga..just dia cabut butterfly dari bunga satu lagi gi tambah kat yg aku wat tu 


dewan ni kat dalam perumahan kastam..depan dewan ada taman permainan kecil kanak2...bagus gak..budak2 takdakla berlari2 dalam dewan, sebab semua sebok nak main kat taman..hehehe


aku lebih suka meja beradap hias dengan fresh flower..hishh...




Semoga berbahagia ke akhir hayat...



Wednesday, March 23, 2011

Hantaran

Nama pun tajuk hantaran..jadinya aku just nak paparkan gambar2 hantaran adik aku..
masa mula2 adik aku minta tolong gubahkan hantaran..dia siap tunjuk contoh 'base' yang macam dalam majalah pengantin..sebijik ala2 camtu..
kalau dah nak sangat tema silver black ni...dah..jom gi kedai hang pilih sendiri kain yang sesuai nak balut polisterin tu...

bawah ni sireh junjung..aku gubahkan sekali dengan pinang,gambir dan kapur..i like the red rose..nampak cantik sangat kaler merahnya...owh...tidak lupa..terima kasih kat mak che chah kita sebab tolong tebas cantas pokok daun sireh..amek kau sebungkus beg plastik besaq dia bagi..buat mandi sebulan pun cukup ;)


kalau korang perasan masa nikah hantaran cincin ni nampak simple giler..ni aku tambah sket kasi berseri..



aku suka gila kotak jam ni..kalau ko tutup tengok kat belakang dan susun kat rak buku...mesti ko ingat buku...hahahah..buku user manual...macam library lak..


naper wallet dan belt ni tak ada talam? sebab yg aku snap dalam talam adalah blurrr..so, yang ada gambaq tak blurr hanyalah di atas tilam mama yang very the colorful...hahah



ni part yg agak mencabar...dari saat membeli..aku rasa spend setengah jam kat kedai tu dok kira berapa bijik loose chocolate yg aku nak beli..untuk senang di atur..amek..letak..amek letak..mujur SA dia seyum baik jer..dok tengok aku susun macam buat jigsaw puzzle..sampai la saat nak gubah....mencabar sebab ramai yg suruh letak sikit udah..depa nak makan yang balance ;p
time display kat dewan pun seperti yang adik aku agak...asalnya, coklat yang bertaburan tu ada 10 biji semuanya (ayat macam dragon ball please..) bila petang sikit, aku tengok tinggal 8 bijik jer..maka, terus simpan semua hantaran dalam bilik...


ni pihak lelaki bagi..lawa kan tema merah hitam ni..


jamni pun takut hilang, terus adik aku pakai jer..





Sekian...

Tuesday, March 22, 2011

Pernikahan Hana & Arie



Atas permintaan adinda tercinta..kekanda tolong make up kan juga walau tak sempat menuntut dari puan guru..


tok imam dan ayahanda..apsal tiba2 feeling anak raja ni?  owh...raja sehari ;p

kena dok kat serambi jer...

tok kadi yang lawak...apsal time aku dulu dapat yang serius?

suka hati leh calling2 lagi..

macam tengah nervous jer adik ipar ni..

nampak dah macam bini shrek bila pakai baju ni..

cantik bunga tangan..mode dengki sebab hubs tak paham2 nak bagi kat I bunga..ahaks..
tolong watkan juga bunga tu..untuk mu dinda

macam salam time raya jer...

anak sepupu yg posing peace jer mesti letak kat mata..

dah sah jadi bini orang


rupanya ramai yg tanya pasal mini veil dinda ku ini..
kekanda mu ni baik hati tolong jahitkan..sapa nak sewa pasni leh contact I..
tudung tu pun sekali kanda tolong jahit dan ironkan batu2 tu..

masih jeles dengan bunga di atas...hish...

owh tudung...lalalalala...


kanda jugak tolong gubah hantaran...tie kenduri nanti topup sket..nampak kosong lak time bawa nikah ni..

owhh bunga....

mas kawen




 ayahandanya sudah hilang ke mana? sebok uruskan santapan tetamu..bondanya ajer yg ada..

some of the relatives from both sides

sedara mara belah lelaki

kawan2 dan mak kawan ;)

cute kan tido macam nak isap jari..tapi main letak celah mulut cam tu jer..  ;p

perkarangan masjid..

kenangan ni..pasni masjid kena roboh nak renovate..

adinda dan kekanda

dinda bongsu tak dapat pulang..ayahanda hilang ke mana..tinggal ini jer la..

semoga berbahagia selalu hendaknya..