Monday, February 7, 2011

Pemantauan Kesihatan?

Kadang2 susah nak mengakuinya tapi itulah yang sebenar…

Intro tak hingat…korang jangan pikiaq lain..
Actually aku nak share some story la..somewhat macam ada unsure political dan perkauman sket..

Ingat tak dulu heboh2 pasal kerajaan runtuhkan stall org meniaga kat tepi pantai area Batu Ferringhi tu?

Kalau ikutkan naluri kita..macam kesian jer..orang meniaga..mesti sayu tengok tempat cari makan hari2 kena roboh camtu jer kan?

Aku ada sembang dengan mak aku pasal hal ni..then what my mom said really made me think differently…actually, what my dad told her la..

They said…orang tu dah meniaga bertahun2 kat situ free jer kaut untung beribu2 tak bayar langsung cukai kat kerajaan…kerajaan dah sediakan tempat untuk berniaga..dah tentu tempat tu selamat untuk berniaga..tak simply tepi jalan..kang accident la apa la..diorang tak nak pindah/ikut..lagi pun..if diorang tak register berniaga..kementerian kesihatan tak dapat nak pantau gerai diorang tu bersih dan terjamin tak makanan…

Please note that ni bukan memihak kepada mana2 kerajaan yer…ni pasal kesihatan dan kesejahteraan rakyat..so..biarlah orang nak kata ni sengaja nak jatuhkan org @$#$ ka..saja nak tunjuk kerajaan tak bagus ka...itu hal lain..

Yes..my mom agreed on that..sebab dia staff nurse..so, dia ada member kerja as Inspektor Kesihatan (IK). IK ni la yang selalu check kedai2 makan…surprisingly..memang dia cakap mostly kedai mamak mesti ada letak kas2/ganja ke apa tah yang sewaktu dengannya dalam masakan..sebab tu kita asyik ketagih jer nak makan nasi kandaq…huhu…


Renung-renungkan…



No comments:

Post a Comment