Thursday, February 17, 2011

maths everyone?

Dah lama aku tak wat keja gila camni...
Ingat otak dah berkarat..tapi boleh tahan juga...perlu asah sikit jer lagi...hahaha

adik aku mms gambaq cuppies nyer tempat ni..dia baru beli..
the reason mengapa dia mms kat aku adalah untuk soh aku budget berapa biji cuppies leh letak kot..
well..sebab aku yg akan kena sponsor the cuppies nanti..harus la aku buat perkiraan yang sepatutnya..

cuppies aku order..tak sempat nak wat sendiri...
well..nak tahu berapa biji cuppies pakai...aku buat kira2 maths sekejap...
aku tanya diameter setiap tier...pulun ko aku kira  < pai *J kuasa dua > dan <2* pai * J>...
kena pulak cuppies yg aku nak order tu in 2 boxes...one box diameter cuppies 2 inc another box diameter 1.5 inc...

so, from the calculation..aku kena dapatkan how many large cuppies needed for the lowest tier..
how many needed and cukup for the middle tier and how many needed for the upper tier...
sebab kat middle tier tu akan ada campuran large and small cuppies...

as the large cuppies hanya ada 25 pcs in a box while the small cuppies contains 36 pcs in a box..

macam penyelesaian masalah dalam latihan matematik sungguh...but i manage to calculate it...bangga siot...
tunggu hari jer nanti nak arrage tengok accurate tak...hahahah





2 comments:

  1. selamat berjaya buat cuppies!..ada lebey bawak opis...ekekeke...:)

    ReplyDelete
  2. mana buat..beli jer..
    konpem takdak lebih..hahahah

    ReplyDelete