Wednesday, February 16, 2011

Khabsa Rice & Black Pepper Grilled Chicken


Mentang2 la cuti panjang...asyik post gambaq makanan jer..
tak per..time ni aku rajin sket...

tapi paling tak tahan tu..ada satu pagi celik2 mata tiba2 hubs cakap nak makan khabsa rice...
dah ler baru 2 days before dah makan nasi kat Arabic cafe..even the next day pun aku dah masak briyani...isk...penat jogging dah tambah kalori balik...ceit..

but on Sunday...aku wat jugak la nasi khabsa ni...resepi dapat dari dalam buku..harap maaf saya adalah seorang pemalas nak salin balik resepi...kalau leh cut and paste tak pa jugak..bila dalam hardcopy..ampun...gi salin sendiri..hehehe..
dalam resipi ada pakai apa kebenda nama syibah kot..aku tak sempat google...but aku gantikan dengan sedikit rempah briyani..tomato dalam nasi ni tak hancur sangat...kalau hancur lagi elok...sepatutnya khabsa ni masak sekali ayam/daging dalam nasi ni..tapi aku kureng gemar makan lauk ayam camtu..

so aku tukar wat ayam panggang black pepper...resepi mudah > perap ayam dengan bawang putih, halia, lada hitam yang ditumbuk, madu dan sos tiram..then bakaq..takmo bakaq? goreng pun sodap..

ha ni..lagi satu selalu kalau makan nasi arab ni sekali dapat pakej dengan pes tomato yg diorang wat sendiri..
serius..ni pun aku tak sempat google makan aku try hentam buat sendiri saja..seb baik boleh tahan la..tak ada la mneyimpang jauh dari yg selalu makan..

konon api besaq..nak buat ala2 ayam goleh la pulak....kerja bakaq membakaq sudah sejak azali keja en. suami...awak requested nak makan..sila panggang sendiri...

hasil bakaran...



2 comments:

  1. ringkas dan sedap...cubala...kalau malas bakar..goreng pun ok..but elok rebus sikit dulu ayam tu before marinate dan goreng..

    ReplyDelete