Wednesday, January 12, 2011

Korea Day 5

Day 5 : 30 Dec 2010
-breakfast
-namsangol traditional korean village
-ginseng outlet
-amethyst showroom
-cosmetic duty free shop
-lunch
-myeongdong, namdaemun
-dinner

kan aritu gi Namsangol Traditional Korean Village dia tutup every Tuesday...makan..kami pi lagi sekali arini pas bekfes...disebabkan aritu dah bergambaq kat luar..maka..terus proceed kat dalam jer..nk tangga ni sangat..amek...pose la kau kat situ...

ice sculpture for new year 2011...

sukanya dia..hehe

i pun nak sini gak..

nak sangat beruang..amek seorang sekor..beruan kecik dan beruang besar...

tak abis2 dgn beruang..dalam gambaq tak nampak sangat rupa beruang tu kan....beruang 'coklat' tepi tu yg nampak clear ;p

rumah sapa la ni...

ni menara apa tah?


rumah dolu2

kimci fridge dolu2

wedding costum diorang kot..depa 2 kali kenduri gak..satu pakai traditional cam ni..satu lagi gaun putih tu..

Seoul tower nampak dari sini tapi tak pi pun..huhu

ni rumah keluarga maharani dulu kot before dia kawen dgn maharaja...

bergambar disekitar..esok balik dah takdak dah salji2 ni semua...ko main air ujan jer la..






moh...berangkat kami ke ginseng outlet..kat sana tak leh amek gambaq..sebab tu semalam aku amek gambaq ginseng dari dalam mangkuk sup ayam tu jer ;p
ginseng korea terkenal dengan kandungan saponin yg tinggi..iaitu 37 berbanding us around 14 kot..china around 17 kot...molekul saponin ni pula kita boleh tengok tergolong dalam molekul/sebatian cold or warm...ginseng US kategori cold...china nyer warm..patutla makan ginseng china panas badan...tapi korea punya warm and cold balance...sebab tu sesuai dimakan oleh semua golongan umur..ginseng ni berbeza mengikut cuaca, latitud dan tanah yg digunakan untuk menanam..hanya kawasan tertentu jer yg sesuai..ginseng korea ni berbentuk seperti human body..but please..ginseng tak ada gender male atau female...sebab ia adalah tumbuhan yer..walaupun ada yg nampak macam badan lelaki..ada yg nampak mcm badan pompuan yer..but not good for your eyes to see it lama2...hahahah..tipu jer..kalau ginseng china ke US tak lebih nampak bentuk macam halia jer...see..rupa ginseng berbeza yer..ginseng paling best quality adalah yg berusia 6 tahun...di korea ia dinamakan taeguk ginseng..time ni zat paling tinggi la...tapi..ia tak boleh dipasarkan ke luar..no export..for local consumption only..macam exclusive kat korea jer jual...memang mahal weh....ada dlm bentuk extracted essense..powder..tablet..ready to eat root with honey...ikut jenis keperluan memasing...camner nak bezakan ginseng tu usia berapa tahun..tengok daun pokok yang tumbuh ada cara nak kenalpasti..tak susah...selalunya diorang advise makan ginseng konsisten selama 10 bulan paling lama..then kena rest for around 2 years sebab body dah nutritious enough...gila ko...satu kotak tu around USD429 kalau tak silap aku...memang 400++ USD tau...aku hanya try sample sahaja...malas nak beli..sedangkan tongkat ali >>jenni sebut tongkali  dan kacip fatimah pun tak makan kat mesia...sebok nak makan ginseng pulak...huhu..alasan jer lebih..hehe

abis ginseng..kita gi amethyst showroom lak..ni pun tak leh tangkap gambaq...ametyst ni pun kira top 5 gemstone yg glamer..1st, of coz la diamond..pastu ada lah ruby sapphire semua tu...kiranya amethyst ni no. 5...ada gred A, B dan C..gred A paling dark kaler...B grade cerah sket...n so on...kat show room ni kita tengok la amethyst nyer jewelry..selalu gred A dia ikat dengan gold la...yg gred B dgn sterling silver...mujur aku bukan jenis kedai emas bergerak....tak berapa nak minat kalau orang bagi free atau hadiah kan terus aku jadi berminat sangat2 so..aku tengok jer la...last2 beli benda alah ni...ni kira tempat sangkut kat henpon..but dia bagi rantai skali..leh bukak amethyst gred C tu tukar jadi loket untuk rantai tu...berbaloi la jugak sebab 2 in 1..tapi mahal beb...kalau ko convert duit la..kalau tak nak convert..tukar dolar sign kat tepi jer..ko rasa murah la kot...KRW10 000 or USD 9..bayang kan aku beli 6 pieces utk mama dan adik beradik aku..huhu..angap jer la ni hadiah untuk tahun 2011 nyer bday korang yer..pastu dok senyap2...shuh..shuh..pi main jauh2.. diorang kata amethyst ni bagus utk blood circlation..release stress..sapa susah tidoq malam...tapi utk yg gred A dan B la..gred C macam tak dak effect kot..janji ko akin..everything boleh jadi kan...try ler letak kat kepala korang if takleh tidoq..heheh

tapi serius...sapa yg membeli belah di kedai ginseng tadi memang aku cop depa orang kaya..memang ada 3 orang yg membeli..kena pulak org yang sama beli kat amethyst showroom ni...memang konpem org kaya..hahahah....aku jer yg miskin..huhu..kalau aku tak beli keychain hp ni 6 bijik..sure aku guna duit tu beli cincin sebentuk yg gred B pun jadi la..tapi i kan pemurah..ingat kat adik beradik..huhu...tembos poket coat sekejap..

org korea ni memang pandai promote barang la..cara diorang explain memang buat kita nampak macam barang depa bagus sangat...semua the best la..ginseng the best la..amethyst the best la...sampai la ke skin care ko....pandai si Jenni terang dalam bas pasal org korea jaga kulit..sampai 4 krim diorang pakai...sebab tu depa nampak muda jer..kulit diorang tak sesuai suntik botox..sebab tu diorang lebih ke skin care atau wat plastic surgery terus...ni gara2 ada makcik sorang tu yg minat gila tengok drama korea tanya pasal BB cream la ni..terus dapat kelas penjagaan muka free dari jenni..  ;p

lepas makanan kesihatan..ginseng..lepas nak berhias diri dgn barang kemas amethyst..dia nak kopakkan kita lagi dengan bawak ke tempat duty free cosmetic shop..dia promote kata barang ni belum export lagi..that is why harga masih murah..tak lama lagi nak export..sure harga naik...macam the face shop la..dah export..so, dah tak murah...cuba ko convert...mahal jugak ler...but tak ler semahal shiseido..lancome...dan yg sewaktu dengannya..
kat sini...aku jadi orang KAYA!  HAHAHAHAHAH...gila gelak setonnirrajim...sebab org yg borong kat ginseng dan amethyst tak beli sangat kat kedai ni...aku jer borong over..sebab aku save duit tak beli sgt kat tempat tadi..well.ni pun aku menjadi sangat pemurah atas pesanan adik beradik yg over tak nak keychain..kami nak skin care atau set mandi > kata mereka..banyak cantik hampa na..ni anggap jer hadiah besday tahun 2012 ok..well..aku tak tangkap gambaq semua...ni diantara yg aku beli..brand The Odbo..dalam kedai ni The face shop nyer brand pun ada..dalam gambaq tu ada BB krim...4 cream in 1 if not mistaken..ala2 macam simply 5 cream SimplySiti tu..pas balik Mesia tengok dah banyak pulak iklan pasal BB cream..siap ada orang jual 8 in 1 BB cream lagi...isk...product in ada insurance by Samsung..if pakai jadi apa2..leh claim kalau tak silap...total aku beli product ni dah boleh bayar complete set SKII nyer product dah..iskk....mujur i takleh pakai SKII..sep...

lepas habis buang duit..kita isi perut kat restoren sotong..teringat kat Paul the octopus..

redha jer la dgn gambaq goyang2 ni...makan bersila atas lantai...tapi best depa kalau dok lantai ada lapik kusyen



org Banting ni..dok dekat Sijangkang..

standard nasi dlm mangkuk..pesen aku makan mesti campur semua lauk sekali satu bekas..tapi mangkuk depa kecik jer..tak macam kita pinggan besaq..leh susun lauk keliling pinggan..patutla aku leh jer makan nasi gaul diorang...memang suka campuq pun..


sup octopus...tak banyak pun..aku tengok janggut dia potong kecik2 jer yg ada...

ikan bakaq...

lempeng sotong dan udang dengan daun kucai..macam cucur udang kita just dalam bentk lempeng..


lepas makan solat..kami ke myeongdong dan namdaemun...seperti biasa..aku dan hubs menongkah arus..kami ada mision..jenni cakap jumpa kat situ pukul bla..bla..sapa nak ikut dia jom gi myeongdong dulu sebab tu kawasan high street fashion..erti kata lain..fesyen muda mudi..namdaemun lebih kepada traditional market..kalau kat mesia kita panggil pasar malam jer... org pi myeongdong..kami pi gagau namdaemun dulu...
bukan namdaemun..tapi turun laluan bawah tanah ada banyak kedai2 kat situ..then kuar dekat Shinsigei..shopping mall yg ada banyak designers boutique..sempat la aku masuk jap kedai chanel,lv etc..ground floor jer...tapi kuar tanpa beli apa2 sebab harga lebih kurang kat mesia jer..diorang pun ada tax mahal gak..better beli kat europe..sapa nak pi?
pastu aku tanya org nak ke namdaemun..belasah jer kami jalan..harapkan hubs...hampeh..ingat dulu dia pernah mai senang la jalan..tapi..better aku jer yg gi round...aku sempat beli seluaq winter...macam track biasa but kembung macam winter coat sebab ada nilon ker bulu2 itik didalam..esok nak balik napa arini baru nak beli? takpa la..esok2 ni kot2 jalan lagi ke tempat sejuk...lagi murah beli kat sini dari beli kat universal traveller...


part paling tak tahan...aku malu bila sebutan hubs dibetulkan oleh ajuma =aunty yg jual suar tu..hahaha..nak tanya harga hubs sebut tak betul..better aku yg sebut..apa daaa..dok  jer lama kat sini tapi tak pandai2 gak...pastu semua gelak sebab aku minta size suar besaq...ajumma tu kata aku kecik jer...padahal yg tengah tengok tu suar size XL...dia kata aku patut amek L..aku kata tak..pungkoq punggung aku besaq...dia tak percaya..aku dah gelak2..dia siap amek tali tape nak ukur...aku tunjuk size punggung aku kat tali tape tu before dia ukur..dia terkejut gila sambil gelak2 tak percaya...aku pun gelak2 juga..tapi nak percayakan dia..aku biar jer dia ukur..baru letak measuring tape nak ukur punggung...dia tahu kata2 ku itu benar belaka..terus dia gelak2 siap cakap kalau camtu bukan kata size XL..size XXL dia amek bagi kat aku...hampeh tak..hahahahahah...malu..takpa..aku syukur jer ada aset kalahkan Kim Kardashian ni.. ;p


kat sini kedai menjual ikut musin..disebabkan skarang winter..mostly 90% barangan yg dijual adalah winter clothings..harapan nak cari brooch macam tipis jer...hubs takut jalan tak tentu hala..nanti lost lak tak reti ke tempat yg jenni tunggu..akhirnya..dapat beli brooch habuan meniaga balik Mesia nanti...pastu cari jalan..mujur aku cekap..ehehe.. kami ke myengdong..
on da wey ke myengdong kamilalu balik bawah tanah..ada jumpa geng2 se tour..diorang dah balik dari myeongdong..aku sempat beli topi kat sini..so far..2 topi aku beli kat korea..satu ala2 Angelina Jolie pakai dalam filem Salt...satu lagi yg ada awning kat depan..masa kat Shincon ladies street tu aku dah jumpa topi yg hampir sama tapi takleh diskaun sgt..aku tak beli..kat sini lagi murah sket..aku terus beli..

aku dan hubs masuk kedai berasingan..jumpa depan Giodarno...tapi nothing to buy la kan..mostly for winter nye season..even kalau ko masuk kedai adidas ker..giordano ker..tiada utk summer kay..

kami sampai on time jer naik bas...jalan laju gila sebab takut lambat..
malam dinner briyani lagi...seperti biasa kat area Itaewon before balik..
malam ni kena pack barang2..esok awal2 pagi nak bertolak ker airport..huhu


3 comments:

  1. ooo patutla kaktek nampak muda... ada darah koreawa...korean jawa.... jawa kat mak ayah..koreannya kat great great great great great... entah.

    nanti kaktek cari ginseng kt amazon.com...yg sale ler.. boleh ler try ..

    ReplyDelete
  2. hahaha...koreawa....baru tau...selamat ber amazon..kot2 ada jualan murah kat situ...bertambah mudalah kaktek ;p

    ReplyDelete
  3. I suggested to Tom that after the fist fight at the end of the movie, 'you do the triple jump in the air,' so he can jump in the air and do the double kick on Dougray's chest and face. [url=http://www.mulberryhandbagssale.co.uk]Mulberry outlet shop[/url] As with the previous releases, it all comes down to viewer preference as to which cast you prefer despite the casting changes. [url=http://www.goosecoatsale.ca]canada goose outlet[/url] Shzcejtba
    [url=http://www.pandorajewelryvip.co.uk]pandora bracelets sale[/url] Gyyqjjvbz [url=http://www.officialcanadagooseparkae.com]canada goose chilliwack[/url] gcxfqsukt

    ReplyDelete