Tuesday, January 11, 2011

Korea Day 4

Day 4 : 29 Dec 2010
-breakfast
-national folk museum, gyeongbok palace drive pass the blue house
-lunch
-digital pavillion
-shinchon ladies street
-dinner
-nanta show

dah masuk hari keempat...serius..kat sana langung terlupa hari apa..berapa haribulan..tak ingat nak balik pun..hehe..pastu kan..aku paling suka part Jenni kejut bangun tidoq...masa day 1 dan 2 la....perjalanan jauh sket nak ke nami island la..ski resort la..around 1-2 jam..so, most of us mesti akan tidoq dalam bas..tak tertahan letih dan mengantuk..dah tak peduli ko rugi tak tengok pemandangan sepanjang perjalanan...jadinya..bila dah dekat sampai destinasi ni..Jenni akan kejut kan semua dalam bas..kan dalam bas tu ada microphone yg selalu dia guna nak cerita history dan announce apa2..cara dia cakap tu..macam serba salah nak kejut..tak sampi hati nak bangunkan..tapi kena bangun gak..nanti dia akan cakap "bangon..bangon.." slow, teragak2 dan lembut jer...setiap kali aku dengar mesti nak gelak jer...bangun terus dengan senyuman..pastu..sampai skarang aku kejut hubs ikut intonasi sama..dia pun asyik tersengih jer bila bangun..baru tak tensen..hahaha..kalau perjalanan sekejap..dia akan bagi tau tak sempat tidoq..  ;p

pagi ni lepas breakfast kat Itaewon..kami gerak gi National Folk Museum..sejuk...but aku jarang pakai gloves..selalu letak dalam poket jer..susah nak amek gambaq wearing gloves ni..cantik nampak gunung kat blakang..



ni mungkin binaan zaman dulu kot..

nampak cam terik kan...tapi sejuknya....


kat dalam folk museum...jenni siap bagi tau floor plan museum..exibihition hall mana nak spend more time..mana yg so-so jer..hahaha..senang nak budget time..

ni hubs yg rajin dok tangkap gamabq dalam museum ni..

aku suka tengok patung2 dia..comel sangat...pipi kembung..

see...comei tak?

patutla duit dulu berlubang kat tengah...senang nak ikat bawa pi mana2 rupanya...teeheehee

ni tempat makan diorang rasanya..kalau kita..dah macam nak jadi papan rehal dah ni..

on da way gi Gyeongbok palace..istana raja Joseon Dinasty 1392-1910.
kalau selalu tengok cerita cina or korea lama2 dulu..mesti perasan kan istana depa sangat besaq..kawasan luar gila dah macam bandar...kawasan gyeongbok ni actually dah terbakaq during japan invasion dulu..habis semua building..yg ada ni diorang buid semula..but not all building la..yg important saja...kalau tak silap zaman raja ni dulu ada 5 istana..yg dia tinggal hanya 3 jer..dulu kan banyak concubine..around 1000 ke 3000 aku tak ingat..dan kalau tak silap jugak..Gyengbok tu bermaksud shining happiness...even 'the blue house' which is their president/prime minister's office tu pun actually dalam lingkungan kawaasan istana..orang dulu2 kan ikut feng shui..location tu cantik..dekat bukit..dekat sungai...terus la bina istana..pastu banyak ikut pengaruh cina..sebab tu tu kat istana depa banyak tulisan cina..


ni istana maharani..tengok tulisan cina kat atas tu..

ni kat bawah umah diorang letak arang kayu untuk panaskan lantai time musin sejuk..patutla depa suka lapik lemek tido kat lantai..lantai panas rupanya...zaman skarang dah ada contoller...tak perlu bakaq2 dah..

bilik mesyuarat dengan pembesar

tempat keraian..if ada majlis apa2..tiang banyak sgt..keliling ada kolam...

istana utama..tempat og datang mengadap..

4 segi atas lantai tu tempat diorang duduk...macam bantal nipis..

dari atas istana mengadap pintu gerbang..ramai kan orang..

before turun ke bas...

lunch time! hari ni gi Taj restaurant...so far..the best indian cuisine yg kami makan kat sini..kari..dhal..tandoori chicken..amba ada..noodle pun ada..dessert suji..pastu aku terus solat kat kedai tu...yg lain gi masjid..aku tak larat nak naik bukit dah..ada bilik solat kecik..muat sorang jer..aku abis makan dulu terus cepat2 guna..hehe..nak tunggu sorang2 solat takut lambat..so,diorang gi masjid la..tak jauh...just penat sket.. pas solat..ada masa sket..aku gi round kadai2 sekitar Itaewon..sorang2 ok..hubs gi solat..bila dah berkumpul balik...rupanya hubs pun gi round sorang2 gak lepas dia abis solat..hahah..aku tengok yg lain macam baik jer tunggu kat dunkin donut tak gi memana...
lepas tu moh kita ke digital pavilion...bersemangat aku ingat ala2 digital mall kat pj or maca kat low yatt..hihi..baru berangan nak beli memory kad...sebab space limited ni..gambaq dah amek banyak sangat..kat dalam ni takleh amek gambaq..kat luar jer la...actually..digital pavilion ni just tempat yg diorang bangunkan utk tunjukkan esok ni camner kehidupan kita..hi-tech la konon..siap ada virtual doctor..kat umah macam mana tengok tv semua la...pastu ada 4-d nyer movie...sweet sangat..citer katun..i liiikkeee..buat malu jer aku terjerit dalam tu sebab terkejut..part saspen tu siap dengan angin and wap air sekali dia pancut kat muka ko...mana tak jerit..

budak2 main salji kat luar

pastu kami pi shinchon ladies street..jalan ni terkenal sebab dekat dengan Ewha Women University...kira among the top U kat korea..diorang nyer 1st lady pun study sini dulu..education memang sangat mahal kat sini...tu yg anak tak ramai...pastu diorang cakap..semata2 nak masuk u ni..budak2 asik belajar jer..tidoq paling lama pun around 2.5 jam...gila weh...patutla depa asyik makan ginseng jer..nak beri tenaga balik..sebab once u r in the U..memang konpem la ko dapat keje..sure Samsung ke..hyundai ker akan amek ko..kat sana..the most popular occupation adalah plastic surgeon ok...second adalah dentist..bagi pompuan, cikgu kot..korea terkenal dengan plastic surgery...plastic surgeon memang kaya..leh buat banyak duit..banyak artist depa wat plastic surgery..dan ada juga org datang korea untuk plastic surgery semata2..

kat area ni banyak kedai2 if nak shopping..

sekiranya ko bukan plastic surgeon..bukan dentist...kalau ko keje samsung pun cukup dah glamour..samsung sangat besaq kat sana..siap ada kereta samsung jugak..just tak market kat luar...pakai dalam korea jer...kat samsung diorang dapat gaji tinggi...padanla kat seoul living cost tinggi...tiba2 hubs aku jadi glamer lak sebab dulu dia keje samsung..haha..terus dapat gelaran samsung man...hahaha...now..he is my man na...>> aku warn jenni..  ;p acah jer...jangan nak ngorat lak...

ni kete samsung...design ikut jepun..enjin renault kalau tak silap..sebab tu ada agreement tak leh market kat luar..sebab amek design japan car..


ni la university tu...ujung skali...naik bukit jugak.. 
pastu malam tu kami dinner ginseng chicken...ayam yg dimasak dengan nasi dan ginseng...ada mee boleh masuk skali dalam bowl tu...ni baby ginseng jer..berusia setahun jagung..hehe..macam halia lak aku tengok..
ehhh..ni kimci dulu...lobak putih kot..

kimci apa tah ni...aku tak makan dah kimci..

tu ginseng nya...panas gila sup tu..aku makan paling lambat...

lepas makan..kami nak gi tengok nanta show...or in english known as 'cookin'..show ni a nonverbal musical show...ala2 teater muzikal la..takleh amek gambaq masa show..so, kat luar dan kat dalam masa before start..

mula2..hubs ngantuk gila..lepas makan ginseng ingat dah boleh pulih tenaga...rpanya perut kenyang, mata dia macam kena gam lak..show  kol 8pm..kol 7.30 kami dah masuk duduk kat seat..hubs terus...zzzzzz...aku dah get ready dah..by the time kalau show start hubs tak bangun...memang aku dah plan nak sigong jer dia...mau malu aku kalau tengah show tiba2 dengar kuat jer ada orang berdengkoq..no..no.

masa mula start...dia turunkan skrin putih untuk projektor tu..dia tulis storyline...semua orang baca..masa tu dah aku sigong hubs sket...dia macam dok laloq2 lagi tu...
pastu..masa dah betul2 start....amek ko...tak dan nak tidoq walaupun sesaat....best gila..gila..gila...tak ngantuk langsung..gelak sampai nangis....sangat2 berbaloi.....memang professional la performance dia..performers dia memang kena master music,dance,act,nyanyi,acrobatic and potong sayur..hahahah..cekap pakai pisau...terbaik ah..salute sangat...pulang dengan kenangan manis :)
setting stage before start..

mimpi indah malam ni...hahaha...senyum jer nak tidoq teringat nanta...





4 comments:

  1. brape hari pegi korea nih?bestnyer pegi jalan2...

    ReplyDelete
  2. 6 hari kat sana..best sangat2..rasa malas nak balik..hehe

    ReplyDelete
  3. waaa... kusyuk kaktek telek gambar... cantik..cantik.... bestnya jalan berdua-duaan.. bilalah kaktek dpt peluang camtu lagi....

    bila ada peluang nanti, jalan pun dah tak larat kot..huuuu..

    ReplyDelete
  4. ala..tara berdua ni la nak jalan2 camtu kaktek..esok dah bertiga..berempat..ntah sempat lagi ke tak gamaknya...

    ReplyDelete