Monday, January 10, 2011

Korea Day 3

Day 3 : 28 Dec 2010
-breakfast
-namsangol traditional korean village
-cheonggyecheon stream
-dongdaemun>doota!
-lunch
-star avenue and lotte world adveture
-dinner


hari ketiga pagi2 dah berkumpul kat lobi hotel...7 am rasanya...pastu excited tengok snow kat luar..baru si Jenni tanya sapa tengok snow turun malam tadi? terus mode santa claus bila tengok salji tebal camni..hiks..kami kuar awal..jadi dapatla tengok salji yang belum disodok pekerja hotel lagi..masih gebu lagi saljinya..


ais kepal sapa mau?


aku rasa adalah dalam 5-6 cm tebal salij turun semalam..sukat ikut ketebalan salji yg terkumpul atas tebing pasu pokok tepi jalan tu

korang rasa apa menda ni? comel kan? ni macam gerai sorong org2 kat sini meniaga..ni tempat depa park simpan bila tutup gerai..ni kat depan restauran maharaja yg kami nak breakfast ni..dinner smlm pun kat sini juga..

makan roti dan naan..diorang mana ada roti canai...pastu diorang jenis ada mee macam maggie tu..but gemok sket dari meggie


lepas breakfast kami gi Namsangol traditional korean village...waaaaa....salji teballlll....besh....sejuk....
korang tau setiap hari Jenni mesti soh kitaorang hafal at least 1 or 2 korean language..siap masa 1st day tu dia dah bagi print out korean language sorang satu..sebab orang korea sini tak pandai english...better kita tau serba sedikit utk memudahkan shopping nanti...jenni tu pun boleh jugak bahasa melayu sikit2..dia pun hafal juga setiap hari 1 or 2 perkataan melayu..annyionhaseyo...

pahlawan mata rabun.. ;p


sejuk mata aku memandang gambaq ni...coi...

tiba2 rasa macam perfect couple lak...

ni memang honeymoon couple la..memang si jenni panggil kami gitu..dia bukan tau nama sorang2 sapa..mostly yg datang dengan keluarga..only aku ni couple dan ada sorang akak tu single..yang lain semua datang dengan anak beranak..


haish...tak yah suruh pun pandai jer nak posing peluk2 ni *wink wink*

see..kan dah cakap..

nampak macam klasik jer snpa gambaq kat phone booth...
perasan tak hubs pakai coat kaler hitam lak..before this caler ala2 coat aku tu..well...bukan dia bawa samapi 2 coat yer..winter coat dia ni boleh tanggalkan lapisan dalam dan pakai berasingan macam kaler itam ni ler..ni lapisan dalam yg warm kan badan..lapisan luar tu kurang tebal..just sekadar untuk tahan angin sejuk..pakai time tak berapa sejuk la...mula masa beli coat aku tu..aku ada tanya amoi tu leh bukak jugak tak aku nyer lapisan dalam then pakai asing-asing? dia kata leh bukak but tak leh pakai..boleh tanggalkan jer..dia tak membentuk jadi baju la kot maksudnya..alih2...esok nak balik mesia baru ari ni try bukak..boleh la pakai asing2...ces...sabor jer la..lapisan dalam tu la yg bulky sangat sampai menampakkan aku pakai baju banyak lapis...padahal tak pun..sendiri gemok salahkan baju lak...coi..

lepas ni akan ada orang jakun terabad ini..

ni orang yg menten vogue..

ni orang yg tak dapat nak menten cool...dah bertukar menjadi kanak2 ribena.sila scroll utk melihat rentetan aksi beliau ;p




abesh snow cap bersalji kemuadiannya..look at the smile on his face...priceless..

photo of the day..i love this pic!!! kalah aksi winter sonata ni..
dgn jenni and tour leader mesia-izura..beg purple hubs bawa tu beg tour company bagi sorang satu..buat aku isi cekelat time berjalan....kot2 lapaq nak ngunyah...patutla berat naik pas balik mesia..huhu


boot print..  :D  tebal kan salji?

gila penat posing sakan...tiba2 si jenni baru sampai kata tutup lak village tu arini..patah balik korang..tadi baru posing kat luar jer beb..huhu

nak balik ke bas la ni...sempat snap lagi..nanti akan datang sini lagi sekali..rupanya setiap Selasa dia tutup la..diorang mesti terlepas pandang bab operation time tempat ni..tak per...next day..

pastu terus si jenni bawa gi tengok chyeongyechon stream ni...sungai at korea ni sungai Han kot..sangat lebar dan panjang...patutla ada 27 bridge untuk ke utara dan selatan seoul..3 lagi dalam pembinaan..nanti ada 30 buah jambatan la semuanya..gila banyak...penang pun baru nak buat 2 bridge...memang patutla diorang mostly pakai gps..jalan bersimpang siur..bahagian selatan seoul mostly housing area...bahagian utara adalah commercial area..nak beli umah? gila mahal kat sini..sebab tu diorang sewa jer..stream bawah ni dulu kotoq jugak..diorang dah restore balik..bersih untuk diminum air tu..memang air sungai tu lah sumber air diorang...ni stream kecik jer..aku tak snap gambaq sungai diorang..sebab selalu lalu lintas bridge dengan bas..takkan nak stop amek gambaq? dari dalam bas? mimpi la...sebab cuaca sejuk kat luar..dalam bas ada heater..maka tingkap berkabus..kadang2 jadi bersalji...tak nampak luar sangat..sampai la aku kena lap tingkat buat macam wiper kete tu kalau nak tengok luar...
kat tebing tu laluan pejalan kaki..diorang kan suka bersenam..tu rajin jalan kaki tu..kat tengah sungai tu ada diorang letak besi yg kotak2 tu..sebenarnya sebagai platform untuk diorang letak lampu2 untuk sambutan new year nanti..so, biar jer kat situ..esok ada sambutan apa senang leh letak jer terus..cuba banding sungai depa dengan sungai klang/gombak kat area pasar seni tu? air kaler teh tarik dah aku tengok..sanggup ko nak jalan tepi tebing tu? sure tutup hidung sambil jamu mata tengok orang buat mural ntah pa pa
comel jer bila semua turun ikut jenni sebaris macam kanak2 sekolah beratur ikut cikgu..tu bendera 'Apple' dia bawa if kitaorang tertinggal tengok jer mana bendera tu ada...haha..siap kadang2 dia nak soh kumpul dia panggil "aple..aple.." comel kan....kan..aku pun siap tolong panggil sama yg lain.."apple..apple.."  hihi

tengok jap jer...pastu blah la....takkan nak soh jalan sepanjang stream ni kan..

jambatan tu jalan raya yer..

bersih jer air


orang last naik ke jalan...

aksi orang jakun nak main salji...

wild berries tepi dinding masa nak naik tangga..survive jugak buah ni tengah winter pun..ke dah kecut?


pastu kami gi shopping mall area dongdaemun tu.. Doota..hubs dah pernah sampai sini..
kat sini beli souvenirs for friends and family sikit2..tak banyak pun..kopak nak shopping sini..rate dia agak2 korang kena darab 3 kali ganda duit kita..dah dekat rate usd dah..naper beli kat mall? jenni kata ni macam whosale shop..dia jual in bulk..so harga dah fixed..no discount..kat tempat lain takut lagi mahal diorang letak..bagus la si jenni ni..dia bagi tau nak beli apa kat mana..boleh minta kurang ke tak..tempat ni fixed price ke tak..hubs pun gi tau jugak orang korea ni meniaga jujur sikit...kita takkan boleh tawar menawar rendah sangat sebab diorang tak mark up tinggi..dia akan kira ikut berapa percent jer dia leh bagi kurang..
patut la jenni kata sini tak macam kat china..leh tawaq sampai up to 50-70%..sini maybe around 10 % jer..
lagi satu pantang larang kalau membeli...ko jgn la tanya made in korea ke made in china..konpem depa marah..org korea ni semangat negara memang kuat..depa bangga dgn barang depa..yes..if korang beli barang tepi jalan tu banyak jer jual yg made in china..kena la pandai2 tengok label sendiri..kadang2 tak perlu kita tanya or belek barang..dia panggil kita siap cakap made in korea lagi..hahaha..tapi aku tak beli pun t-shirt yg tulis i love korea tu..owh..lagi satu tips membeli..sebelum beli ko kena la greet tuan kedai dengan senyuman manis sambil letak satu tangan kat peut dan bow sket sambil cakap annyionhaseyo...kot2 dia terharu dah kasi discount..kalau tak kasi discount..dia kasi kiss kat pipi...tu kalau dia nak kiss ko la kan...so far..nobody get that la..ahahah
bila dah dok kat seoul ni..everyday time lunch mesti solat kat masjid ni..satu2 nya masjid kat seoul ni kat area Itaewon..kan dah cakap aritu tempat makan pakistan..india banyak sini..kawasan banyak halal food la..itaewon ni ya allah..kawasan berbukit sikit..jalan kecik jer..tapi nak mendaki..semput aku yg dah lama tak bersenam ni...ketaq kaki lutut semua...masjid dia yang paling tinggi nun atas bukit aku rasa...mencabar keimanan nak beribadat ko...dah ler nak wuduk air macam ais..huhu..mujur aku bawa spray ayaq kecik...agak2 tak tahan sejuk..guna spray jer la..mujur ayaq spray tu tak beku macam air mineral dalam bas..

kat perkarangan masjid..nampak building sekitar kat bawah

kan hari tu aku cakap kenapa 3rd day baru aku tau why jenni cakap snow yg turun aritu snow flakes jer..sebabnya macam kita ler..hujan renyai2 jer..salji turun nipis2 kecik jer..kena hari ketiga time kat masjid tu..amek kau..snow kaw kaw turun macam ujan lebat..partikel snow lebih besar dan berat..mujur bukan ujan batu..mau aku lebam...ini la yg dia maksudkan snow rupanya...yg partikel besar macam tu..barula boleh tutup keta dan jalan macam ni lepas beberapa jam..serius..snow lebat dengan angin kuat..

ni toilet n tempat wuduk pompuan...aku tak sanggup tunggu..spray jer la...nampak tak salji dok turun tu..
ni lagi clear sket kot gambaq salji turun kat masjid..lelaki semayang kena naik tangga besar ke atas tu..pompuan masuk kot bawah pastu naik tangga ke tingkat 3..gila ko...nak ke masjid dah naik bukit..sampai masjid naik tangga lagi..phewww
budak2 main lepas solat...kata semua jakun kan..
time salji turun memang indah...tapi bila suhu naik sket..salji mencair terus buruk pemandangan...lecah..salji putih suci bertukar jadi ayaq acaq...tak bernasib baik siap busuk lagi bau dia...tapi lagi parah tengah salji baru cair sket..tiba2 suhu turun jadi sejuk..terus salji tadi jadi ais ketul...lagi licin nak jalan macam penguin..silap haribulan memang tergoleh jatuh..sebab tu la diorang sodok cepat2 salji tu kat depan laluan kedai/umah..bila dah beku jadi ais..jenuh nak ketuk ais macam ko nak pecahkan ais ketul letak dalam jus oren..tetiba..

kat sini kami makan..standard la kari dhal semua..



owh..popia pun ada..diorang memang standard kedai briani ni mesto ada naan dan sup ala macam sup telur jer aku tengok...

aku rasa jenni makan banyak la time ni...hahahah

lepas penuhkan perut...kami pi star avenue ni...ingatkan tempat gempak la konon..rupanya..just a small gallery for korean stars...kan dah cakap diorang ni sangat bangga dengan negara diorang..baik produk...food...entertainment...segala2nya lah..sebab tu diorang banyak sokong team bola MU..eh..tetiba..yer la..sebab ada Park Ji Sung  dalam team MU..hahaha..betul la..tak tipu..sila turun eskalator nak pi tempat ni..kat Lotte world nyer building gak


ewah..nak ada awek cun saja..

ala2 walk of fame kat hollywood lak..

siap ada cop tangan kay..

aku pun nak di keliling balak2 cute jugak ;p
nampak teruk kan muka..kan dah kata mata nampak cam baru menangis jer..

cubicle heroin winter sonata..lupa la nama..


cop tangan sapa tu sama besaq jer ngan akunya tangan?


around 15 min jer kami round kat star avenue..almaklum..aku dah lama tak tengok tv..drama korea dalam dah tak layan..so, tak dak la aku ingat sangat artist2 korea ni...pastu terus gi masuk lotte world nyer theme park...Lotte ni aku leh describe ala Berjaya nyer group kat Mesia la..ada hotel..theme park..mall..Lotte World ni indoor theme park cam kat Times square lebih kurang..ada outdoor jugak sket..disebabkan skarang winter..kena ler gi Lotte jer..kang beku lak main game kat luar lelama..if spring ker..leh ler gi Everland..lagi besaq kot..Jenni dah cakap kol 6.30pm jumpa kat south gate ni balik...amek 1 day special pass tu masuk main la korang ikut suka asal jangan sesat keluar takleh masuk balik udah...

tapi awal2 jenni soh masuk ikut dia gi naik train dulu sebab itu yg paling cepat untuk kita round dalam ni..tapi train tak kuar gi round yg kat luar lak kali ni..apsal tah..beratur jer panjang gila..sana pun musin cuti krismas dan tahun baru..so, penuhla orang walaupun weekdays.. 

saje soh hubs masuk dalam jail ni nak amek gambaq..hihi
aku amek gamabq kat sini jer lepas frust takleh nak amek gambaq sticker kat booth dia..satu sebab tak der duit tukar..satu sebab tak reti dan tak paham bahasa..cuba tanya budak2 muda..terus diorang lari bila dengar org cakap in english..apadaaa..
kat level 2 satu2 nya bridge yg ada nak connect ke game kat luar..so nanti kena patah balik masuk dalam building melalui bridge ini jugak..wah...naper kat luaq nampak lagi besh?


castle apa tah..

cantikkan...tak pernah gi disneyland lagi..huhu..ni pun dah excited dah ni..

percaya tak kami hanya naik train mula2 tu jer..then hanya round tengok pemandangan jer..rugi kan tiket?

macam solero shot kat genting..



setelah membelek..ni la dikatakan ride paling selamat untuk dinaiki..elok punya beratuq...tiba2 mamat tu cakap 'for baby' only...huh...malu siot...patutla yg dok beratuq semua dengan budak kecik...seb baik tak dak sapa kenal i..malu..malu..  -_-"
sebab tu langsung tak main..ececee..sebab orang ramai..i lapaq dan dahaga la..kaki penat jalan..



tadi dok dalam building ni la..skarang kat luar..nanti masuk balik..

rasanya ni kat tower snow white nyer castle kot..

gambaq paling ok yg hubs snap setakat ni..

i ajak hubs masuk building balik ..nanti kol 5pm ada show kat Garden stage tu..jenni yg cakap..sebelum tu jenuh nak cari  kedai lotteria konon hubs nak cari shrimp burger..tu kena kuar theme park la..penat aku round..macam lost gak ler..at last..aku cakap dah ler..beli hot choc kat atas tadi dan hubs beli pop corn..baik dok makan sementara show nak start..
rupanya show dia macam around the world in 80 days lak..maskot tu macam ada mission nak bawa benda apa tah..sampai merata negara pi..musical show..best tengok diorang menari..ni ala2 sinbad pun ada..but kat hawaii aku tak snap..pakai tempurung kelapa ko ;p

dah sampai ke mesir..ada cleopatra lak..

tapi dok tengok show ni..aku siap dok cakap..yg tu pondan..ni pun pondan..ko ingat semua tu pompuan tulen ka? boleh nampak muka 'rough' kat situ...huhu..ada omputih..ada macam korea gak penari2 dia..memang professional la..

blakang kami ada mak budak2 ni atuq anak2 dia berdiri atas kerusi belakang hubs..depa kan ketot..mana nampak kalau duduk..comei kan..kan..exclude mamat kat depan tu tak comey ;p

sapa yg lagi excited sebenarnyer? budak2 tadi patutnya kan?  aish...sempat lak mascot gigi jongang ni mai salam dengan 'budak besaq' ni

pastu diorang wat penutup show ramai2....

pas show tu ada masa lagi sejam before kumpul..ingat nak naik hot air balloon ride...mak aih..q mengalahkan apa..sejam mau beratuq saja..belum naik..dah la belon tu gerak slow ja..korang tengok hot air baloon kat ceiling tu..macam real jer..kol 6 dah gelap dah..rasanya maghrib kol 5 lebih...

at last kami merayau dari tempat beratuq tunggu hot air balloon ride tu sampai la ke folk museum...


tengok..ada orang seronok jumpa dinasour ;)
sempat pekena kopi secawan..banyak miniature building kat sini..ikut dinasti zaman dulu2..


mengadap raja
macam real kan..
teringat cerita jewel in the palace..changjin..
caantiknya musin luruh ni...




akhir sekali..jalan kuar tak sama dengan jalan masuk...kami dah terkeluar dari tempat theme park..exit terus dekat mall dia..gila laju jalan sebab nak kejar masa...lalu kat shopping mall dia tengah kalut tu sempat aku pandang winter jaket dia ada diskaun 80% ko....memang kaki shopping sungguh...tapi tak singgah..pastu siap tanya orang nak pi south gate kat ner...orang nak explain tu pun tak berapa boleh cakap english..the only word yg dia tau dalam english hanyalah 'go straight'..pastu bagi bahasa isyarat dengan tangan soh belok kanan or kiri gi balik kat star avenue...naik eskalator dan akan keluar dekat south gate..hebat tak aku translate bahasa isyarat dia? wakakakakaka..
mujur aku familiar sket kat star avenue..maka..kami sampai on time kat south gate..dari LUAR..bukan berkumpul kat dalam seperti yg sepatutnya..kan ada palang untuk insert tiket kalau nak masuk..ni dah kuar..tunggula kau di sana..hanya masuk sampai palang tu bagi isyarat kat lain yg bermaksud ..'kami dah kat luar..tunggu kat luar jer la...bagi tau jenni ya'..ceh..macam berlagak disitu..sebenarnya sesat sebenar tadi.. ;p
sementara tunggu yg lain...kami bergambar di luar..


actually..memang ada orang sesat selain kami..diorang ingat kami yg call kata sesat..tapi bukan kami..kami tak tepon pun..kami cari jalan sendiri..anak2 pakcik sorang tu sesat..2 orang anak muda lelaki...isk..isk...

supaya org lain tak tunggu lama..semua terus naik bas..si jenni pergi menyelamat budak2 itu...
kami yg lain makan dengan lahapnya korean bulgogi ni..sedap siot daging ni dia marinated pastu masak dengan ginseng etc...sedap weh...daging dalam tempat  barbeku atas meja tu..batu weh..bukan besi grill tu weh..



setelah puas makan..blah la..apa lagi..tapi hubs dari semalam asyik ajak kuar round kawasan sekitar..ok lah..kasi chance...sampai hotel jer terus letak beg dan kuar semula..orang lain semua konpem masuk bilik memasing tido kot...sebelum datang sini aku memang memasang target nak beli frame spec...dengar kata sini murah sket..elok tengah dok round...dapatla hubs melepaskan rindu dendam nak beli roti kat tous les jours..kedai roti peranchis kot..tapi peniaga korean la..hehehe..aku pun dapat la juga frame yg dihajati...siap minta kurang harga..pastu..baik punya pasal..soh hubs pilih satu untuk dia..kira hadiah besday terus..muakakakaka...peniaga yg baik hati..bagi diskaun..pastu siap bagi hand cream 2 tiub lagi kat kami...paling tak tahan..dia siap cakap kat hubs kata aku cantik..hihihi..takkan sebab tu dpt handcream kot ;p
ni spec aku..ada bling bling lagi...i loooiikke...nak beli dior mahal pulak..ni pun jadilah...
tapikan..part yg paling best...orang yg beriya2 ajak i kuar tu..confident gila nak round sendiri area tu..alih2..aku yg tunjuk jalan balik ke hotel...apadaaa..kat mesia jadi gps..sampai korea pun i kena jadi gps jugak ker?




No comments:

Post a Comment