Friday, January 7, 2011

Korea Day 2

Day 2: 27 Dec 2010
-breakfast
-skiing <optional>
-lunch
-kimci class,hanbok costum,organic strawberry farm
-dinner
-accomodation at Seoul


well..disebabkan join tour..kita kena la ikut jadual yer..dah macam dok hostel dah aku rasa..siap si Jenni wat wake up call at 5.30am korean time..means that 4.30am Malaysian time..huhu..usually Jenni akan inform esok gather kat mana pukul berapa..kita spend masa kat sini berapa jam..perjalanan ke sana dalam berapa jam/minit..memang dia dah cekap bab kira masa..hehe..sapa lambat kena nyanyi lagu atau bagi dia 5 usd haha..but kira bagus la team ni..punctual jer.. ;p
we had our breakfast in a japanese restaurant..sebab tu tak dak coffee..usually korean restaurant akan ada free coffee..makan udon mee, tempura fish and kimci..sedap la udon mee sini..aku pernah try kat satu hotel in Penang..gila tak sedap udon mee dia..kena makan yang original baru leh judge..hahaha..mee dia macam laksa but bukan tepung beras kot..sup dia rasa macam letak serbuk perasa ala2 maggie gitu..mostly semua sup dia macam tu la kot..tempura fish itu pun sangat sedap..

ni la pemandangan tempat ski pagi2 buta..

ni dah cerah sket..suhu around -11 degree..ok than nami island -17...ggrrrrr..


nak main ski kena sewa baju dan peralatan..50USD/50k KRW/150 RM ..mahal..aku teringin but mengenangkan lutut yang tak stable..lupakan ajer angan2..nanti tercabut lutut jenuh nak kutip..

size ski board dan kayu pacak dia tu kena ikut saiz kaki dan ketinggian kot

aku pakai boot ni jer aku rasa cute jer boot ni..ok la..but sejuk gak jari kaki kebas although pakai stoking tebal..sebab cuaca kat ski resort ni sejuk gila dengan angin kuat..

ada satu family tu tak main jugak sebab they said setakat berapa jam belajar tak boleh nak master..dia pernah ikut kursus seminggu belajar ski tapi still tak pandai..memang susah la nampaknya..so,tak yah membazir di situ..hihi..si Jenni pun kata dia belajar main ski sebulan baru ok..isk..

comel jer adik ni nak main..akak dia tak berani turun lagi sebab takut jatuh

tak main pun tak per..janji pose jer pakai orang punya ;p

dah macam taliban dah aku bertutup muka..gila sejuk..angin kuat..beku pipi aku.patutla org main ski semua mostly pakai penutup muka macam perompak bank tu..harapkan biji mata dan lubang hidung jer nampak..serius..kebas pipi aku..dah kaler merah tak payah pakai blusher..kalau pakai spec mata main ski memang naya..kena sewa goggle..kalau tak..pecah spec woo..very dangerous sport la..

best jer budak2 korea ni..cekap gila..dari kecik dah latih..

si jenni yg jadi cikgu ski kat diorang nak berminat..kena wear ski suit..baru tahan sejuk..no jeans kay..tak flexible..aku gi menumpang dengar..dapat ler ilmu sket..

of coz..kena pakai ski gloves..takat pakai glove leather or wool..sedialah untuk merasa pembekuan tangan..extremely cold..

 sapa confident cekap..lepas belajar leh amek cable car tu naik atas..nak turun kena ski kat slope tu..serius budak2 muda tu confident gila..maybe kat mesia dah biasa main roller blade kot..pandaila balance badan..jenni pun sgt impress..
orang jakun harusla bergolek atas salji..pastu cepat2 bangun dan lompat2 sebab tangan kaki semua dah kebas dah nak beku..

akibat angin makin kencang dengan tak berpakaian ski..cepatla lari cari tempat perteduhan..serius..tunggu lama kat situ..ko jadi la tugu iceman

nak balik bilik..masyaallah..tengok angin kuat gila..sejuk lak tu..
aku bersyukur gila yang aku beli winter coat ni..beli long john..beli boot..beli glove..beli mafla..semuanya aku pakai.tak membazir..kalau ikut cakap hubs..adaka patut dia soh aku pakai jaket kulit yang macam jaket moto (adik aku yg cakap) jer aku nengok..konpem dia jadi duda awal...hiks..pastu cakap dia tak sangka sesejuk ni..dulu ok jer..banyak la dia punya ok..kalau wife mati beku baru tau...nanti ada masa aku snap gambaq jaket kulit moto tu kasi tayang kat sini..

by 11.30am semua dah gather kat lobi sebab nak check out..1 nite jer kat sini..
tengah excited salji turun before balik..bergambaq la dulu puas2..nampak tak salji turun?


orang yg tak berapa jakun ni pun excited terlebih juga jumpa salji

the whole day korang tengok tudung aku buruk gila sebab kat dalam tu aku pakai snow cap wat anak tudung..hehe..gila tebal...side effect of the extreme weather ni..mata akan berair macam menangis sebab bila terlampau sejuk..angin yg bertiup sebenarnya kering ibarat di gurun...sila tengok NATGEO.maka air mata bagi lembap sket mata..mata aku pun bengkak macam baru lepas menangis akibat putus cinta..serius nampak bengkak..macam over sepet dan rasa berat macam nak tidoq...ke sebab rasa macam nak demam ekk? kaki tangan semua rasa macam bengkak jugak..sebab banyak berjalan kah? terus rasa macam jadi makin gemok dok sini..huhu..pipi pun konpem bengkak membeku juga..lepas tengahari mula rasa lemah badan tak larat..bila nak malam..dah nak tido rasa ok sket..bangun pagi ok banyak..but nanti akan rasa kembali perkara yg sama..kesimpulannya..sepanjang kat sana mata adalah sepet dan bengak macam menangis..ada beberapa orang pun demam lepas dok kat ski resort ni...tapi klau nak pi sopping jer..terus sihat  ;p



we had our lunch on the way to the next destination..sedap woo grilled tuna and mackerel ni..korang tengok orang korea letak nasi dalam manguk besi bulat bertutup tu..nak makan baru dia bukak dan tuang dalam bowl putih besar sket tu..seriusla diorang makan semua dalam piring kecik..mangkuk kecik..patutla kurus...kita nak makan sebesaq2 pinggan kalau boleh...eheh..aku rasa ikan tu grill biasa jer..tak tau la kalau depa perap dulu..sebab best ja walau bakaq kosong..kimci adalah satu kemestian..after a few times makan kimci...aku surrender la..kena stop..sebab kobis ni angin...jenuh weh..asik rasa nak kentut banyak jer...patutla hubs malas makan kimci..sebab dia pantang benda2 angin ni..ohh yaaa...kat kawasan lunch ni terkenal dengan penanaman beras raja..beras ni the best quality la..sebab tu tak export..for local consumption jer..beras dia kan jenis berkanji banyak..nak macam pulut but tak serupa lak beras pulut kita..dia masak nasi kadang2 letak red bean kot...

standard diorang makan mesti banyak lauk kan? ada telur dadar,kimci,sayur hijau tu tak sure bayam kot...lupa nak tengok..ada ikan bilis..cendawan..sup seaweed..udang goreng manis..fish cake slice nipis2..selalu time makan mesti hidang with plain water..bagus..just after meal jer leh pekena kopi secawan kecik..

solat kat tingkat atas umah kedai ni..ni umah persendirian yang dia jadikan kedai..kat luar tepi tu ada tempat jual kete rasanya..

kat atas tu la kami solat..lantai sejuk gila kat atas tak pasang heater..

pas lunch gi belajaq buat kimci..true story, if korean lady tak reti wat kimci tak boleh kawen woo..that's why jenni tak kawen..umur 37thn..tpi dia nampak muda kan..kan..rasanya dia tau buat kot..just tak sampai jodoh..kat bawah ni kubis tu dah perap dengan garam around 17 jam..pastu sambal dia tu dah dicampur 12-20 jenis ramuan..


cikgu ajar buat kimci mudah..sebab dia dah prepare semua..kita buat final step jer..hahah


antara ramuan untuk sambal kimci..cabai,garam,bawang putih,halia,fish sause etc..

sapu sambal pada setiap helai kobis tu

ambil daun paling luar yg paling panjang untuk bungkus..

tadaaa..siap..tapi buruk gila aku buat..no..no..tak aci.kubis aku kecik jer..tak cukup panjang daun dia..so, tak leh wrap cantik2

try la ada banyak jenis kimci..kobis..lobak putih etc..ni rasa lempeng kimci..ada ubi..yang putih tu macam tepung pulut ja..diorang bagi cuba dengan air susu campur ginseng dan madu..sedap lak rasa air tu..

kimci rasanya ada history around 1000-1500 tahun..banyak jenis

owh..aku nak makan lempeng kimci tu..hubs langsung tak makan sebarang unsur kimci..

sebelah kelas kimci tu..kami pi pakai pakaian tradisi korea..hanbok..kostum ni yg khas untuk raja jer..sebab ada embroidery..untuk servant selalu plain takdak sulam2..made from cotton..raja slalu made from silk..macam kat zaman dulu2 lak tengok..

hubs pakai dengan winer coat dia skali tak bukak..

coat aku besaq dan tebal..maka aku bukak jer..but mujur tahan jer sejuk..diorang kena cover tangan..cuba korang tengok citer Jewel in the palace..nampak kan changjin dan semua court lady sembunyi tangan bawah baju (yg macam apron tu) atau dalam lengan baju..

ewah... ;)

kimci jar /fridge


teringat cerita jewel in the palace..macam bangsawan dalam citer tu lak adik ni pakai

lepas tukar baju..cross jalan gi organic nyer strawberry farm..bila oranic maksudnya tak perlula basuh buah tu sebelum makan..takder racun perosak..

patutla jenni kata korean nyer strawberry sangat besar dan manis..betul..betul..betul..ada sorang aunty tu..dulu masa student kat New Zealand dia pernah keje kat ladang strawberry..dia pun cakap memang diorang kat sana pun tak der buah besar camni..manis lak tu..sekotak untuk 2 orang..

wat iklan strawberry lak.. ;p

on da way nak balik ke tempat bas..

hubs suka gila tengok pokok bersalji ni..

aku lak sebok jer nak amek dahan pokok yg bersalji..

besaq kan strawberry dia..besaq dari mulut aku..
then kami bertolak ke Seoul...but singgah makan kat Itaewon..well..itaewon ni banyak kedai muslim..mostly pakistan..indian..geng2 tu la..barula aku tau Indian food kat sini kira high cuisine gak ler..mahal..maybe sebab rempah semua import India mari kot..serius pedas lain macam dhal curry dia semua..serbuk cili dari India kot depa pakai..lain tak macam kedai mamak kat tempat kita..

ni kedai Maharaja Restaurant..

hubs cakap dhal dia ceroi tapi licin gak aku tengok..

model roti naan ;p

ni student mesia kat u korea..keje part time kat restaurant ni..org klate kalau tak silap..

pas dinner terus gi check in kat To Be In hotel,gil-dong.. aku try google hotel ni tapi tak jumpa la..dia register guna nama in korean nyer spelling kot..best gak weh..


tv lcd besaq..minibar..siap ada sterilizer untuk mug..paling tak tahan..desktop dengan free internet..muahahahah..

yukata pun ada..hanger baldu lagik..

ni paling besh...3 in 1 shower..atas skali head shower, then hand shower yg sangkut kat tepi tu..then korang nampak bulat2 besi kiri kanan ada 6 bijik semuanya macam dragon ball lak yag tu adalah body shower..serius air akan memancut kuar kat situ direct ke badan..wahahaha...jakun...sebab tu ada 3 tombol nak control ko nak pakai mana satu..or nak pakai semua pun boleh..kata jakun kan.. ;p

toilet besaq weh..ada bath tub..korang tengok dia letak semua botol besaq shower cream,shampoo dan conditioner..tapi towel besaq dia bagi selai jer..towel kecik sampai 3 4 lai..malas nak minta bogel pun takpa..guna jer apa yg ada..

ni pun best..kat sinki dia..berus gigi ada..ubat gigi besaq lagi dia letak..shaver ada..sabun dettol tu memang ada 2..satu kat 3 in 1 shower dia letak..shampoo paket kecik ada..pencuci muka paket kecik pun ada!!



ada satu remove jer nak control tv.econ segala..aku tak duduk pun atas kerusi ni..buat letak baju jer..almari takdak la..

pintu bilik..belah kiri tu pintu toilet..kat ruangan tu memang lampu pakai sensor..asal lalu jer baru nyala..memang kat tangga masjid pun lampu pakai sensor..jimat tenaga sungguh..ni dalam bilik tau..ada separate pintu bilik tidor dan toilet dan pintu kuar bilik.aku berdiri kat pintu bilik tido mengadap pintu kuar bilik masa amek gambaq ni..sebab tu ada kasut kat tepi dinding tu..

ha..tengok..terbaik ah..dressing table mmg utk dressing..mencantikkan diri budaya depa ko..dah ada hair dryer..dia bagi skali styling mousse sampai 3 jenis..ada toner and moisturiser botol besar..siap ada cologne..cotton bud sebekas..sikat 2 jenis..tapi aku tak pakai pun..guna hair dryer jer buat mengeringkan boot lepas main salji..hihihi

tengok atas meja ada kettle..sterilizer..tv besaq..mujuq time capture pic ni tengah tengok citer senonoh kat tv..  ;p
uiks...aku ada rahsia nak gitau...shuuuuuhhh..senyap2 ekk..aku terkejut gila bila hubs buka tv ada citer luc*#...
baru dia explain kat korea kadar pertumbuhan penduduk sangat rendah..satu family dalam sorang anak jer..max 2 org..yer la..macam jenni kata..average age kat sana kawen umur 35thn..kita around 25thn..
pastu living cost tinggi..tambah nak sekolahkan anak2..masuk u lagi..mahal sangat..sebab tu tak beranak pinak la depa sangat..
jadinya..gov diorang nak galakan pertumbuhan penduduk macam ni la..kol 10pm ada la specific channel yg akan tayang citer ni..tak perlu nak sembunyi2 beli cd haram kat belakang kedai..huhu..eh..ye ker beli cd haram camtu?
tapi sebabkan orang asia ni sopan dan pemalu..part bawah tu dia tak tayang pakai spender jer atau di blurkan ..atas jer nampak..huwahahah..kantoi aku tertengok jugak..ops..malu...malu..tapi tak best pun..no feeling..pelakon mat salleh lagi ok kot..
pastu sengaja bagi alasan mata aku sakit bengkak sebab tertengok citer tak senonoh...mujur tak naik ketumbit..uish..pastu terus concern kat budak2 muda yg dok bilik sendiri tu..kalau diorang tertengok..abishla...rosak..rosak...bukan takat kat tv jer...ko on jer pc..kat desktop tu ada window kecik tulis cine apa tah..kira macam koleksi video kot..serius aku tak tau itu pun seangkatan dengan yg tayang kat tv..sbb aku tak bother window2 kecik ker..pop up window ker..aku tau bukak ie jer nak check email ka..blog ka..macam innocent di situ kan..kan..sapa nak tau tv tu channel berapa leh email aku wakakakakakaka..nanti aku refer pada pakar ;p
patutla dalam bilik dia letak sekotak kondom..isk..nak tambah zuriat camner kalau berkondom?
aku tak ler melayan citer2 tu sgt..sbb aku sebok masak brahim la malam2..kang tak masak sapa nak usung balik bekalan makanan tu?
siap bawa bekas plastik leh masuk microwave  siap sudu garfu aku bawa..
abis tu tetiap malam kemas barang buat kira2 beli apa tulis mengalahkan tokei kedai wat balance sheet..hubs lak layan fesbuk jer..tetiap malam dia yg konker desktop ;( tak kasi chance langsung aku nak fesbuk ka baca blog orang ka..

ok dah..penat berjalan arini..jom tidoq...zzzzzzz



2 comments:

  1. Laser number :All HSRP have a laser identification number etched on the surface, which cannot be erased and is unique for every HSRP throughout India.

    ReplyDelete