Monday, January 31, 2011

Boljari anyone?


Asyik tayang gambaq makanan jer kan
Nak tayang jugak…
Ni nama dia nasi Boljari…pelik kan nama…
Sedap...dap..dap...



Ni masa lunch kat Subang Parade...masuk kedai Penang Nyonya kot namanya..
Nasi ni macam nasi ujan panas jer..nak kata briani macam bukan..dia serve dengan sambal tumis…ada kacang tanah goreng tu..ada sotong but bukan masak dengan sambal tu..masak apa tak tau..kaler macam ada kunyit2 sket..then..ayam deep fried tu ala nyonya…ada telur rebus..macam nasi lemak la pulak just nasi lain tambah ayam nyonya dan sotong..hehe

Apa pun..yg penting sedap..harga? erkk…mahal la sket kan dah makan meriah camni…kalau tak silap around rm15..makaih…mahalnya aku makan tengahari!!! Insaf…insaf…phew…


Friday, January 28, 2011

Not ordinary chicken rice..


Nampak nasi ayam ni macam biasa jer kan..
Masa hari tu nak buat jamuan perpisahan untuk opismate..ingat nak order jer nasi ayam...
So..kami ni gi la food testing dulu kat satu cafe ni...
Kang tetiba main order jer..kena tak sedap mampos…mula ingat nak order bungkus dalam polisterin jer semua…lepas gi test makan…hmmmm…ada perubahan perlu dibuat….

Pengkritik makanan telah sepakat membuat komen2 berikut….

Nasi ayam ni sedap la…
Sup dia tak macam sup lain yg rebus air letak ajinomoto jer lebih..
Sup dia siap ada carrot...
Macam sup kat umah...
Serius...sambal dia pun ok...
Memang rasa macam makan nasi ayam homemade...
Harga pun ok..rm 4.50 jer..
Diorang lak provide catering..leh hantar ke opis dia caj rm 4.70 jer per person..2 kupang je delivery///
Tak perlu bungkus...dia set kan  buffet atas meja...
Nak order kuih pun ada…air pun boleh juga order..

Tengok menu makanan dia siap ada western food lagi…nasi campur pun ada ler…tak ler mahal pulak..
Rasanya café ni baru bukak…

….

Then, masa nak bayar nasi kat kaunter..tanya kat mamat cashier merangkap waiter juga…
“ada contact number tak?”

Mamat tu tanya balik… “nak nombor saya ker kedai?”   ;p  lol….hahahah


Salah paham disitu…tadi kami tanya dengan akak yg serve nasi ayam..dia kata bisnes card takder lagi..nanti dia tulis no. tepon..so, mamat tadi tak tau kisah sebenar...




Thursday, January 27, 2011

Tak mengaku anda seorang kaki paw? Ayat 2nd last skali kat bawah ni sesuai untuk anda gunakan..


Seorang adik membuat laporan terkini pada kakaknya…

Adik:  Kak A..aku beli henpon baru….

Akak: over la hang..asik tukaq tepon ja..

Adik: tepon aku rosak aa…aku beli guna duit sendiri la..

Tetiba ada suara sumbang kat belakang menyampuk >> “mama tolong bayaq sama la kat dia..”

Adik:  ma bagi seratus jer la..yg lain aku bayaq…

Akak: hang ni memang la..suka betul paw orang..

Adik: mana ada..dah ma nak bagi..aku terima jer la….

Akak:..ya ka ma nak bagi…tak percaya…hang ni memang kaki paw la…

Adik: aku bukan kaki paw aa…tapi aku pandai cari SPONSOR..  :p

Akak: banyakla hang punya SPONSOR…ceit…


Wednesday, January 26, 2011

A-merican?

Situasi pertama..si anak sedara bertanya pada pakciknya..

Neece : uncle..nenek moyang kita dulu ada keturunan orang putih tak?

Uncle: errrmmm..ada…hang kan A Merican’s..  ;p
 (ni bukan orang Amerika na…)

----------------

Situasi kedua disuatu hari si adik menelefon kakaknya…kring..kring…


Adik: kak A..u know what…? S dah google Merican.u know what I found out?

Akak: what? Google Merican…hahaha..so what’s your finding?

Adik: Merican ni ialah nama keturunan Raja Arab..pastu dua beradik tu gaduh and sorang tu lari pi India…

Akak: So, hang nak kata hang ni keturunan Raja Arab yg lari pi India tu la? ;p  hahaha

Adik: hahahaha…

Akak:  part ni hang mengaku lak ada darah India tu..lol


Tuesday, January 25, 2011

This one really make my day :)

Walaupun busy dan pening sekejap kat opis...
Bungkusan yang dinanti sampai petang tadi...

Haruslah aku tersenyum lebaq...
mood terus bertukaq...
Really make my day...
apa kata malam ni terus belek balik semua hasil kerja tangan sendiri ni..
dah ada koleksi sendiri...hmmm....




Sempoi tak?

Kadang-kadang aku rasa bersalah sangat....
especially kat MIL dan adik beradik belah hubs...
family hubs ni jenis yang soft spoken..jenis cakap berlapik la..

tapi aku ni kan jenis cakap straight forward...selamba badak jer..kekadang tak terfikir yg pertanyaan aku ni buat orang terasa ke tak...aku tanya or cakap selalunya straight from my heart...tanpa niat nak singgung sesapa..tapi mana la tau kan..kot2 ada yang terkecil hati...>> kalau sesapa nak tanya pendapat, meh tanya aku..aku jawab ikhlas nyer dari hati..hehehe

dulu before kawen pun..aku dah kata kat mak aku...mampos la diorang terkejut badak dengan perangai aku...hopefully diorang leh terima aku seadanya...

sangat kontra dengan perangai family aku..jenis cakap loqlaq..drama lebih...cakap direct jer takdak lapik2..uish..cakap dengan mak bapak macam cakap dengan kawan...tapi takdaklah sampai orang kata kurang ajaq..memang kalau cakap lebih kurang tu adala yg nak kena laser...

kira no hal la ko nak kutuk sesama adik beradik...contohnya seperti >>
 hang ni bau busuk la..cuba mandi boh sabun wangi2 sket...hish...awat  mulut bau teruk sangat ni?...sapa tepon tu? budak gemok tu la....bla..bla..bla...

tapi kan..aku rasa antara dialog yang paling sempoi la...adalah kejadian  yang berlaku baru2 ni...
.....

di suatu malam seorang bapak menelepon anaknya..kring..kring...ceh..ada bunyi lak ;p

bapak:  bapak kat KL ni...kat RnR Sungai Buloh...

anak no. 2:  aik...pak mai dengan sapa? buat apa mai tiba2?

bapak:  saja mai..pak ikut bapak kawan hang tu..bapak Y...

anak no. 2:   aik...camna lak pak leh ikut bapak Y? jadi pekerja tambahan ka? ;p

bapak:  hahaha..tak la..saja..dia nak amek barang kat sini...nak hantaq barang kat Ahmad Nawab...

anak no. 2:  pak tidoq mana nanti?

bapak: kat chow kit kot..ikut bapak Y...

........

lepas perbualan tersebut si anak gi mandi..tengah mandi dengar bunyi tepon lagi..tak pa lah..kemudian jer jawab...

......

ingatkan missed call dari umah..rupanya dari kawan, N.. terus call N balik....kring..kring...

anak no. 2 tadi   : N, hg call tadi ka...aku mandi...
N:          ha..tu la..aku nak habaq aku nampak bapak hang kat RnR Sg. Buloh...dia dengan sapa tah..ada sorang laki tu aku tak perasan...

anak no. 2 tadi:  eh..hg cuti lagi ka..baru balik ka? a ah...memang pak aku tu...dia baru tepon tadi...hang tau tak sapa sorang lagi tu? tu pak Y la...

N   :    ooo...pak Y ka...aku tak cam la pulak...awat hari ni aku asik jumpa bapak kawan ja..tadi selisih dengan bapak P...kat sini jugak..

anak no. 2 tadi:   hg nampak pak aku berdua jer ker?  (dah macam mamarazzi jer soklan)

N :  a ah..depa dua orang ja...

.............

lepas tepon N...anak no. 2 terus call ibunda...kring..kring...

anak no. 2 : ma...ma tau tak bapak kat mana skarang?

mama: ntah...tak tau lak...

anak no. 2: tu la..apa ma dah buat sampai pak lari dari umah ni.. ma tau tak dia kat na skarang? (ayat harus dramatik hokey..)

mama:  tak tau lak..sat ma tanya depa.... (sambil pusing belakang dan tanya anak no.1,3,4 dan 5 >>> hampa tau tak pak hampa pi mana?)


anak no.1,3,4,5 :  ntah..tak tau..hmm..kami dari pagi tadi tak jumpa bapak.. (inilah part yg aku rasa paling tak bleh blah)


mama:  depa pun tak tau..

anak no. 2:  tu la..pak merajuk..lari dari umah la ni...dah kat Sungai Buloh dah...ma tau dia mai dengan sapa? dgn pak Y..

mama: eh..macam mana lak dia leh ikut pak Y? mesti dia kelam kabut pi tadi...tak dan balik umah..depa tak nampak dia amek kain baju pun...tak pa..esok dia balik la tu...org tak dak keja memang lagu tu..bosan..tu yg dia ikut pi sana tu..

anak no. 2: tu la..tadi dia tepon..dah agak dah dia tak habaq sapa mai sini...si Y tu pun sure tak tau bapak dia mai  KL dgn bapak kita...sat nak tepon dia la..

.......

anak no. 2 tadi tepon kawannya si Y...kring..kring..

anak no.2 tadi  : Y...hang tau tak pak aku mai KL dengan pak hang?

Y:  aik...camna depa leh mai skali lak? aku memang tau pak aku nak pi sana..tapi patut dengan sorang lagi tu...kot ada kawan dia sorang lagi pi sama...

anak no. 2 tadi:  tak aih.. N kata dia nampak depa berdua jer (bunyi dah macam spy..) dia nampak depa kat sana terus tepon aku...

Y:  hahahaha...ni mesti kawan dia tak jadi pi tu...tu yg pak hang leh ikut...pak aku mana mau pi sana kalau sorang...mesti mak aku pun tak tau ni...takpa la..esok pak aku balik mesti dia cerita kat aku ni...nanti aku update hang...

anak no. 2:  tu la..mak aku pun tak  tau...aku saja kata tadi pak aku lari dari umah..mak aku tanya adik2 aku hg tau depa jawab apa? "hmm..kami dari pagi tadi tak jumpa bapak..."

Y:  hhahahaha..hampa ni..memang la..kalau pak hang kena culik pun macam tak dak perasaan jer..

anak no.2:  tu la..silap haribulan depa leh cakap..culik sajala..kami tak kenal orang ni...hahahahaha..

---------

see..bapaknya tak tau anak2 sudah ada networking baik punya...tak payah tweeter...ni namanya 'mobile broadband' ;p

keesokkan harinya..si anak no. 2 tepon bapaknya ptg tu..kring..kring..

anak no.2 : pak kat mana? dah balik ka?
bapak: kat PJ ni..nak balik dah la..tengah jam ni..
anak no.2: pak dok mana smalam? dah pi hantaq kat kat Ahmad Nawab tu? dia dok mana?
bapak: dok belah gombak..dah hantaq la...umah dia kat Taman XXXX..

....

Sebelah malam nya si Y tepon anak no. 2 tadi..kringg.kringg...

Y:     weh..pak hang dah on da way balik umah dah...

anak no.2 tadi:     tadi ptg aku dah tanya dah..depa balik ptg tadi..

Y:     tu la..pak aku habaq tadi dia pi dgn pak hang..aku saja buat2 terkejut macam tak tau lagi...hehehe..tadi depa balik asing.asing..pak hang bawa balik keta volvo...

anak no.2 tadi:    aik...? bawa balik keta....? ooo..ni mesti dia ada mission amek keta utk kawan dia yg jual keta tu la...patutla leh ikut bapak hang...dia pun nak amek barang jugak..memang padan la...

Y:     aku rasa pas ni..alamat la akan kerap la depa pi sekali lenkali...

..........

eh...aku dah terkeluar topik ka?







Monday, January 24, 2011

Make Your Day!

Did someone ever make your day just by a simple thing, act or words they/he/she do?

Yes…I’ve experience that…


It was during my trip to Korea. On the way we were walking to the entrance of  Namsangol Traditional Korean Village, we passed by a hawker stall.

Usually..hubs is the one who likes to greet others in Korean language..
But this time..I did…

I said “annyionhaseyo” with sincere smile on my lips and bow a little bit with my right hand placed on my tummy to the ajuma (aunty) who is busy preparing something at her stall..

The ajuma seems touched by the simple greet from a tourist and laugh while saying “ooowhhh…annyionhaseyo”
She looks so happy like I have made her day that morning…I felt it too…I could see it from her eyes..

Then I said to hubs..  “See..if u want to greet people..please do it properly and sincerely..u always greet them but it does not look like u say it from your heart..”




Friday, January 21, 2011

Mimpi hebat ;p

Pernah tak anda mimpi yang hebat2 belaka?
hahaha...aku pernah...beberapa kali....
mimpi apakah tu?  ;p
jeng..jeng..jeng..
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.


Mimpi 1:

Aku mimpi masuk butik Prada round2 last2 beli spender Prada…apekejadah mimpi beli spender…Prada ada jual spender ker?


Mimpi 2:

Aku mimpi borong kasut Aigner...beli juga walaupun ada size besar dari kaki..konon2 nanti leh jual kat orang...dia jual kasut tu macam longgok kat tepi koridor depan kedai2 jer...gila ke hapa ni?


Mimpi 3:

Aku mimpi gi bercuti dgn sorang kawan..jiran bilik hotel sebelah pun datang berdua..kawan2 pompuan jer..kena sorang kawan tu tertinggal handbag Gucci yg dia baru beli siap ada tag harga lagi kat dalam bilik....aku jenuh nak cari balik orang tu sebab diorang dah blah dan pemilik bag tu tak dok mesia..dia menetap kat US ke Jepun tah..so, dok try contact kawan dia..tapi dalam hati berharap kot2 dia ni kaya dan baik hati...harap dia hadiahkan je lah beg tu kat aku...coi...



Aku  dah gila ke apa asyik mimpi designer’s brand jer ni....haish...meroyan mak oooiii...



Wednesday, January 19, 2011

Celebrate Again?

MIL dah rekues semalam nak nasi ayam..dia ingat adik aku akan stay sampai Ahad..rupanya Sabtu jer..tapi tak sempat la nak masak2 Sabtu..mood pun tak dak..malas sebenarnya..alasan jer banyak..hihi

hubs pun eksaited jer nak masak ayam percik..instead of ayam kicap dan sos tiram...ikut suka la labu..janji ko yg panggang...i wat nasi ayam..sambal kicap..sup ayam..and ayam perciknyer kuah...hubs yg dok panggang atas dapur arang kat belakang umah...pastu sebok cakap esok2 ni kita kena wat sate lak..dia nak sate..amboi2...sapa nak siat isi ayam semua? baik buat sate ayam version ayam seketul2...macam yg percik ni...just ramuan jer macam sate..ok tak?

pastu petang hubs tak sabar nak makan kek aiskrim yg aku wat..

mlm sebelum tu gagah aku wat coklat cake..then...frosting dengan ice cream...ni inspired by Aunty Nani Rostam ler ni..anak dia ygwat frosting eskrem tu..i terliur..
so, sempena bday hubs..i wat la..cian dia tak merasa kek bday yg wife buat kan...tabur oreo hancur...

mengada..hubs nak ujung..bahagian luar..sebab situ yg paling banyak eskrem...




Tuesday, January 18, 2011

What we all need now is a profile test to determine what we need to improve.

Vegetables? Tofu? Wholemeal bread? What we all need now is a profile test to determine what we need to improve. Thank you, #NestleProfiler!

I need a cup of #MiloFuzeJamPack!

I wonder which of my friends would be the geek or the health fanatic but what I know is I need a cup of #MiloFuzeJamPack to start tagging my friends on FB. FUN!

Baju Nikah abang?!

Hari Sabtu..
Setelah menghantar adik ke KLSentral..kami terus ke PKNS..owh..hubs drop aku jer kat situ..
hubs gi mana?
dia gi lepak dengan kawan dia kat SACC Mall..
takper...kasi peluang....lagi pun kawan dia nak pass kad kawen next week kenduri..then ajak hubs teman dia beli sikit2 barang...best fren hubs la katakan...

yg aku ni gi PKNS wat per?
aku pun ada mission sendiri...tapi kan..aku dah berkenan satu baju la...
pejam mata beli jer la...

on da way pulang....

isteri: nanti kan baju tu ingat nak pakai time kenduri kawan abg tu..then pakai time nikah adik la....

suami: abis tu abg nak pakai apa time nikah abg nanti?

isteri: sambil menarik telinga suami dan mulut senyum meleret >>  bila abg nak menikah lagi ni? naper tak cakap pun?ooo..sesenyap jer ehhh  ;p

suami: ehh..hahaha..bukan2...time nikah kawan abg..and nikah adik...>> sambil senyum meleret ke telinga...


*apekah memang ada niat disitu? jeng..jeng....sendiri jawab... ;p


Monday, January 17, 2011

Makan2

Korang pernah makan kat sini?
Sebuah restoran makanan timur tengah...baru bukak jer kat dalam shopping gallery yg baru bukak juga...
before this aku selalu makan kat Al-Diafah jer...ni first try kat T*...
adik aku baru jer banned yg cawangan Penang sebab dia hangin service lembap...
dia pernah makan kat al diafah..dia kata sana better than this..

my komen : i''ve tried lunch set chicken briyani >>
macam nasi briyani mesia jer..tak macam briyani arab nyer..biasa jer..takder yg hebat sangat...lemonade juice dia sedap....yes..al diafahnyer briyani sedap lagi...
maybe kena try set menu yg mahal sket kot baru sedap...teeheehee..




*Please note that definisi sedap adalah subjektif mengikut tekak dan selera masing2...mungkin sedap bagi aku tapi tidak pada orang lain...sekian






Friday, January 14, 2011

Birthday Celebration!

Setiap tahun dimulakan dengan menyambut tahun baru dan hari jadi insan kesayangan...walaupun penat baru balik berjalan jauh...ari Sabtu tu kak cik sekeluarga datang menyambut bersama...alang2 kami kuar jap tengahari tu..siap gi makan kenduri...balik terus singgah Giant beli la pizza dan kek..sorry..tak larat sangat nak buat...blueberry kek jer...


muka org tua...  ;p

muka budak nakal yg tak tahan dok tengok kek..aim baik punya...

bawa bertenang sat..makcik jenuh dok kepung dia dari menghampiri kek..

pizza ni mujurdalam koak..tu pun dia dah mula dok tekan2...muka nakal sangat time ni..

ala2 merajuk..surrender la konon...

3 kotak regular pizza..

at last..bday man terpaksa potong kek cepat2 gara2 dah ada budak kecik rosakkan kek dia..seb baik dpt snap gambaq masa tengah elok...

nampak tak kek yg dah comot tu?

ni haa...aku zoom...abis budak nakal tu cekau..

budak tecit ni tu terbeliak mata nak makan kek juga....lidah meleleh jer tengok...the cake is not good for your health ya..u should drink more milk....BM is the best...

Happy Birthday sayang...



Thursday, January 13, 2011

Korea Day 6

Day 6 : 31 Dec 2010
-checkout
-breakfast nearby airport > duty free shop
-departure

Jenni dah pesan..esok kol 6am berkumpul...nak ada kat airport by 9am...flight kol 11am kot...jarak perjalanan ke airport around 1.5 jam..breakfast kat dutyfree area nerby airport...spesis udon mee jugak..pastu turun bawah ada jual lagi barangan nak perabis duit..skin care macam2..pinggan mangkuk pan periuk semua ada...ceramic knife pun ada..di sebabkan aku dah perabis KRW aku tinggal syiling jer...dok ko senyap2 disitu..ni perabis beli brooch kat namdaemun semalam dan malam tu jenni bawa tokei brooch mai hotel kami pilih di situ...tapi aku rasa kat namdaemun lagi murah..kami pandai tawaq..kuikuikui..

lepas check in..masa untuk berpisah..sedihnya tinggal jenni...
masal last day ni la aku tanggalkan bahagian dalam winter coat supaya yg luar nyer aku pack sesiap dalam bag..yg dalam aku pakai..dalam bas aku buka time nak sampai airport soh hubs simpan dlm bagpack dia siap2..so, takdakla kami kena buka beg besaq nak susun balik..beg pun tak banyak..pandai jer arrange...macam tak shopping jer..  ;p

aku rasa sebab jenni pakai boot tumit tinggi la..boot aku flat jer...patutla..pastu kan mata aku still bengkak cam org baru pas nangis..sebab tu si Izura kata nampak aku cam nak nangis jer tinggal jenni..hahaha...

kat tempat perlepasan..sempat lagi aku tawaf kedai..gila..Tod's ada sale 30-40 %..macam nak rembat jer kasut..tapi tahan....sempat tengok gucci...padamkan hasrat..masuk salvatore..fendi..dior..miu miu...ko tengok jer la....at last..ko masuk digital shop...beli ni jer...USD17 apprx. rm 54 untuk 4 GB memory card for my camera..memang nak ais  space dah yg aku guna 2 GB jer..rasa berbaloi beli sebab aritu tengok kat usco 4GB around rm80..
terus try masuk dalam camera and snap...

sampai mesia around 5pm mesian time..gi solat dulu baru la nak naik erl then dinner kat klsentral terus...sajer banjer hubs sebab esok bday dia..beli 1 slice secret recepi cake...

aritu kan aku cakap nak tayang kat sini jaket yg hubs actually requested me to wear...ni dia...

eeeiii..kak aida..awat macam jaket moto jer...tu kata adik...aku pun rasa macam tu jugak...

dalam dia berbulu..tebal gak jaket tu...tapi aku was2 aku mampu tahan ker kalau pakai kat korea ni?
mujuq aku beli coat sendiri..lenkali kalau nak test cuaca..u pakai la sendiri yer syg....

memang satu kenangan manis jer..both of us memang asyik teringat jer percutian kali ni...terus hubs isytihar every year 25 dec-1 jan adalah cuti rasmi ujung tahun dia akan amek untuk gi jalan2 berdua...hmmmm....aritu bising jer bila i ajak gi jalan2..skarang..kalau tak gi jauh pun..gi dekat2 pun jadila...hny..tahun ni krabi nak tak? * wink ..wink..*

Wednesday, January 12, 2011

Korea Day 5

Day 5 : 30 Dec 2010
-breakfast
-namsangol traditional korean village
-ginseng outlet
-amethyst showroom
-cosmetic duty free shop
-lunch
-myeongdong, namdaemun
-dinner

kan aritu gi Namsangol Traditional Korean Village dia tutup every Tuesday...makan..kami pi lagi sekali arini pas bekfes...disebabkan aritu dah bergambaq kat luar..maka..terus proceed kat dalam jer..nk tangga ni sangat..amek...pose la kau kat situ...

ice sculpture for new year 2011...

sukanya dia..hehe

i pun nak sini gak..

nak sangat beruang..amek seorang sekor..beruan kecik dan beruang besar...

tak abis2 dgn beruang..dalam gambaq tak nampak sangat rupa beruang tu kan....beruang 'coklat' tepi tu yg nampak clear ;p

rumah sapa la ni...

ni menara apa tah?


rumah dolu2

kimci fridge dolu2

wedding costum diorang kot..depa 2 kali kenduri gak..satu pakai traditional cam ni..satu lagi gaun putih tu..

Seoul tower nampak dari sini tapi tak pi pun..huhu

ni rumah keluarga maharani dulu kot before dia kawen dgn maharaja...

bergambar disekitar..esok balik dah takdak dah salji2 ni semua...ko main air ujan jer la..






moh...berangkat kami ke ginseng outlet..kat sana tak leh amek gambaq..sebab tu semalam aku amek gambaq ginseng dari dalam mangkuk sup ayam tu jer ;p
ginseng korea terkenal dengan kandungan saponin yg tinggi..iaitu 37 berbanding us around 14 kot..china around 17 kot...molekul saponin ni pula kita boleh tengok tergolong dalam molekul/sebatian cold or warm...ginseng US kategori cold...china nyer warm..patutla makan ginseng china panas badan...tapi korea punya warm and cold balance...sebab tu sesuai dimakan oleh semua golongan umur..ginseng ni berbeza mengikut cuaca, latitud dan tanah yg digunakan untuk menanam..hanya kawasan tertentu jer yg sesuai..ginseng korea ni berbentuk seperti human body..but please..ginseng tak ada gender male atau female...sebab ia adalah tumbuhan yer..walaupun ada yg nampak macam badan lelaki..ada yg nampak mcm badan pompuan yer..but not good for your eyes to see it lama2...hahahah..tipu jer..kalau ginseng china ke US tak lebih nampak bentuk macam halia jer...see..rupa ginseng berbeza yer..ginseng paling best quality adalah yg berusia 6 tahun...di korea ia dinamakan taeguk ginseng..time ni zat paling tinggi la...tapi..ia tak boleh dipasarkan ke luar..no export..for local consumption only..macam exclusive kat korea jer jual...memang mahal weh....ada dlm bentuk extracted essense..powder..tablet..ready to eat root with honey...ikut jenis keperluan memasing...camner nak bezakan ginseng tu usia berapa tahun..tengok daun pokok yang tumbuh ada cara nak kenalpasti..tak susah...selalunya diorang advise makan ginseng konsisten selama 10 bulan paling lama..then kena rest for around 2 years sebab body dah nutritious enough...gila ko...satu kotak tu around USD429 kalau tak silap aku...memang 400++ USD tau...aku hanya try sample sahaja...malas nak beli..sedangkan tongkat ali >>jenni sebut tongkali  dan kacip fatimah pun tak makan kat mesia...sebok nak makan ginseng pulak...huhu..alasan jer lebih..hehe

abis ginseng..kita gi amethyst showroom lak..ni pun tak leh tangkap gambaq...ametyst ni pun kira top 5 gemstone yg glamer..1st, of coz la diamond..pastu ada lah ruby sapphire semua tu...kiranya amethyst ni no. 5...ada gred A, B dan C..gred A paling dark kaler...B grade cerah sket...n so on...kat show room ni kita tengok la amethyst nyer jewelry..selalu gred A dia ikat dengan gold la...yg gred B dgn sterling silver...mujur aku bukan jenis kedai emas bergerak....tak berapa nak minat kalau orang bagi free atau hadiah kan terus aku jadi berminat sangat2 so..aku tengok jer la...last2 beli benda alah ni...ni kira tempat sangkut kat henpon..but dia bagi rantai skali..leh bukak amethyst gred C tu tukar jadi loket untuk rantai tu...berbaloi la jugak sebab 2 in 1..tapi mahal beb...kalau ko convert duit la..kalau tak nak convert..tukar dolar sign kat tepi jer..ko rasa murah la kot...KRW10 000 or USD 9..bayang kan aku beli 6 pieces utk mama dan adik beradik aku..huhu..angap jer la ni hadiah untuk tahun 2011 nyer bday korang yer..pastu dok senyap2...shuh..shuh..pi main jauh2.. diorang kata amethyst ni bagus utk blood circlation..release stress..sapa susah tidoq malam...tapi utk yg gred A dan B la..gred C macam tak dak effect kot..janji ko akin..everything boleh jadi kan...try ler letak kat kepala korang if takleh tidoq..heheh

tapi serius...sapa yg membeli belah di kedai ginseng tadi memang aku cop depa orang kaya..memang ada 3 orang yg membeli..kena pulak org yang sama beli kat amethyst showroom ni...memang konpem org kaya..hahahah....aku jer yg miskin..huhu..kalau aku tak beli keychain hp ni 6 bijik..sure aku guna duit tu beli cincin sebentuk yg gred B pun jadi la..tapi i kan pemurah..ingat kat adik beradik..huhu...tembos poket coat sekejap..

org korea ni memang pandai promote barang la..cara diorang explain memang buat kita nampak macam barang depa bagus sangat...semua the best la..ginseng the best la..amethyst the best la...sampai la ke skin care ko....pandai si Jenni terang dalam bas pasal org korea jaga kulit..sampai 4 krim diorang pakai...sebab tu depa nampak muda jer..kulit diorang tak sesuai suntik botox..sebab tu diorang lebih ke skin care atau wat plastic surgery terus...ni gara2 ada makcik sorang tu yg minat gila tengok drama korea tanya pasal BB cream la ni..terus dapat kelas penjagaan muka free dari jenni..  ;p

lepas makanan kesihatan..ginseng..lepas nak berhias diri dgn barang kemas amethyst..dia nak kopakkan kita lagi dengan bawak ke tempat duty free cosmetic shop..dia promote kata barang ni belum export lagi..that is why harga masih murah..tak lama lagi nak export..sure harga naik...macam the face shop la..dah export..so, dah tak murah...cuba ko convert...mahal jugak ler...but tak ler semahal shiseido..lancome...dan yg sewaktu dengannya..
kat sini...aku jadi orang KAYA!  HAHAHAHAHAH...gila gelak setonnirrajim...sebab org yg borong kat ginseng dan amethyst tak beli sangat kat kedai ni...aku jer borong over..sebab aku save duit tak beli sgt kat tempat tadi..well.ni pun aku menjadi sangat pemurah atas pesanan adik beradik yg over tak nak keychain..kami nak skin care atau set mandi > kata mereka..banyak cantik hampa na..ni anggap jer hadiah besday tahun 2012 ok..well..aku tak tangkap gambaq semua...ni diantara yg aku beli..brand The Odbo..dalam kedai ni The face shop nyer brand pun ada..dalam gambaq tu ada BB krim...4 cream in 1 if not mistaken..ala2 macam simply 5 cream SimplySiti tu..pas balik Mesia tengok dah banyak pulak iklan pasal BB cream..siap ada orang jual 8 in 1 BB cream lagi...isk...product in ada insurance by Samsung..if pakai jadi apa2..leh claim kalau tak silap...total aku beli product ni dah boleh bayar complete set SKII nyer product dah..iskk....mujur i takleh pakai SKII..sep...

lepas habis buang duit..kita isi perut kat restoren sotong..teringat kat Paul the octopus..

redha jer la dgn gambaq goyang2 ni...makan bersila atas lantai...tapi best depa kalau dok lantai ada lapik kusyen



org Banting ni..dok dekat Sijangkang..

standard nasi dlm mangkuk..pesen aku makan mesti campur semua lauk sekali satu bekas..tapi mangkuk depa kecik jer..tak macam kita pinggan besaq..leh susun lauk keliling pinggan..patutla aku leh jer makan nasi gaul diorang...memang suka campuq pun..


sup octopus...tak banyak pun..aku tengok janggut dia potong kecik2 jer yg ada...

ikan bakaq...

lempeng sotong dan udang dengan daun kucai..macam cucur udang kita just dalam bentk lempeng..


lepas makan solat..kami ke myeongdong dan namdaemun...seperti biasa..aku dan hubs menongkah arus..kami ada mision..jenni cakap jumpa kat situ pukul bla..bla..sapa nak ikut dia jom gi myeongdong dulu sebab tu kawasan high street fashion..erti kata lain..fesyen muda mudi..namdaemun lebih kepada traditional market..kalau kat mesia kita panggil pasar malam jer... org pi myeongdong..kami pi gagau namdaemun dulu...
bukan namdaemun..tapi turun laluan bawah tanah ada banyak kedai2 kat situ..then kuar dekat Shinsigei..shopping mall yg ada banyak designers boutique..sempat la aku masuk jap kedai chanel,lv etc..ground floor jer...tapi kuar tanpa beli apa2 sebab harga lebih kurang kat mesia jer..diorang pun ada tax mahal gak..better beli kat europe..sapa nak pi?
pastu aku tanya org nak ke namdaemun..belasah jer kami jalan..harapkan hubs...hampeh..ingat dulu dia pernah mai senang la jalan..tapi..better aku jer yg gi round...aku sempat beli seluaq winter...macam track biasa but kembung macam winter coat sebab ada nilon ker bulu2 itik didalam..esok nak balik napa arini baru nak beli? takpa la..esok2 ni kot2 jalan lagi ke tempat sejuk...lagi murah beli kat sini dari beli kat universal traveller...


part paling tak tahan...aku malu bila sebutan hubs dibetulkan oleh ajuma =aunty yg jual suar tu..hahaha..nak tanya harga hubs sebut tak betul..better aku yg sebut..apa daaa..dok  jer lama kat sini tapi tak pandai2 gak...pastu semua gelak sebab aku minta size suar besaq...ajumma tu kata aku kecik jer...padahal yg tengah tengok tu suar size XL...dia kata aku patut amek L..aku kata tak..pungkoq punggung aku besaq...dia tak percaya..aku dah gelak2..dia siap amek tali tape nak ukur...aku tunjuk size punggung aku kat tali tape tu before dia ukur..dia terkejut gila sambil gelak2 tak percaya...aku pun gelak2 juga..tapi nak percayakan dia..aku biar jer dia ukur..baru letak measuring tape nak ukur punggung...dia tahu kata2 ku itu benar belaka..terus dia gelak2 siap cakap kalau camtu bukan kata size XL..size XXL dia amek bagi kat aku...hampeh tak..hahahahahah...malu..takpa..aku syukur jer ada aset kalahkan Kim Kardashian ni.. ;p


kat sini kedai menjual ikut musin..disebabkan skarang winter..mostly 90% barangan yg dijual adalah winter clothings..harapan nak cari brooch macam tipis jer...hubs takut jalan tak tentu hala..nanti lost lak tak reti ke tempat yg jenni tunggu..akhirnya..dapat beli brooch habuan meniaga balik Mesia nanti...pastu cari jalan..mujur aku cekap..ehehe.. kami ke myengdong..
on da wey ke myengdong kamilalu balik bawah tanah..ada jumpa geng2 se tour..diorang dah balik dari myeongdong..aku sempat beli topi kat sini..so far..2 topi aku beli kat korea..satu ala2 Angelina Jolie pakai dalam filem Salt...satu lagi yg ada awning kat depan..masa kat Shincon ladies street tu aku dah jumpa topi yg hampir sama tapi takleh diskaun sgt..aku tak beli..kat sini lagi murah sket..aku terus beli..

aku dan hubs masuk kedai berasingan..jumpa depan Giodarno...tapi nothing to buy la kan..mostly for winter nye season..even kalau ko masuk kedai adidas ker..giordano ker..tiada utk summer kay..

kami sampai on time jer naik bas...jalan laju gila sebab takut lambat..
malam dinner briyani lagi...seperti biasa kat area Itaewon before balik..
malam ni kena pack barang2..esok awal2 pagi nak bertolak ker airport..huhu