Tuesday, December 23, 2014

Ho Chi Minh - Day 3

Day 3:
Departure

Our last day at Ho Chi Minh.
Our bags are packed..we are ready to go home.
Ambil teksi dari hotel je..



Q kat imigresen..long q sangat..
make sure u arrive here early.



boarding area..


lupa pulak..
this is the package we took yesterday..


Summary / highlights:
1) Tukar duit kat Ho Chi Minh airport lebih berbaloi dari tukar kat Malaysia.

2) Makan kat sini mahal harganya..sepinggan nasi goreng belasan ringgit..tapi sedap je :)

3) Tawar menawar masa membeli adalah wajib.. Tapi be careful..peniaga sini especially yg ladies macam agak bebal sikit kalau kita dok tengok barang dia..siap dia keluarkan macam2 siap tawar menawar tapi at last kalau kita x jadi beli memang dia sentap..terus muka berubah mulut boleh muncung sedepa..tapi tidaklah tahap bawa gaduh macam peniaga kat Beijing..haha

4) Tour package ada yg booking siap2 kat fb ke apa yg muslim tu ok la kot..
tapi if amek kat hotel macam kami ni..better prepare bekalan seperti roti dan biskut utk lapik perut sbb lunch provided is not halal..

5) kat Ben Than market tu actually tak semurah kat District 5 kot..kat situ yg org borong2 kain berkayu2..tapi kat Ben Than tu murah ler kalau nak banding beli kat Malaysia kan..

6) Org Vietnam memang cekap bawa moto..pandai jer diorang mengelak org yg tengah melintas..
yang penting korang jgn teragak2 masa melintas..jalan jer..nanti pepandai la depa adjust and mengelak..hahaha

7) Tips jangan lupa..bagi pada driver dan tour guide. Sini sama macam Indon..nak tips je..masa pergi tour pun jgn lupa bg tips yg dok buat persesmbahan tu..agak2 la nak bg berapa..aku selalu basic kiraan..tips total 5 USD..standard la mana2 negara..3 USD for Guide and 2 USD for driver Per Day.


Thursday, December 18, 2014

Ho Chi Minh - Day 2


Day 2:
Delta Mekong Day tour
Night market


We have decided to join Delta Mekong Day tour..booked at the hotel receptionist only.
tak sempat ke Cu chi tunnel sbb pi pun 3 hari 2 mlm je kan..mana sempat..

hotel with breakfast..
roti dgn buat saja la yg boleh makan..
yg lain tak jamin la...hahaha



dining area..


tunggu kat lobi hotel for pick up

our group sangat colorful..
there are some from indonesia,
Israel, errkk...lupa dah..mostly not Asian.
ada English speaking tour guide..

our journey to Mekong jetty took around 2 hrs drive.


on the way tu..
noticed this..


rest for a while here..
beautiful place
mana R&R kita cantik macam ni ha





i'm not sure this is room for rental or spa?



at the end of the area..
ada tmpt kraftangan..
buat dari kulit telur..glued and painted..
sangat berbakat kan diorang ni..


dah tu kita sambung perjalanan ke jeti


nak naik bot seberang sungai Mekong..
bot pun sempoi jer..
gila sempoi bot letak kerusi macam ni hihi




macam Penang bridge pulak

sungai Mekong ni lebar..tak macam sungai..macam laut pulak..

first stop ke bee farm

di jamu kerepek pisang manis dan ranggup..
kacang brittle kah itu?
limau kot yg kuning tu..
sedap


they are promoting their products here...
this lady preparing us
Honey + bee pollen + limau kasturi + warm green tea (if not mistaken)


it tasted good
i bought the bee pollen because of my stock is almost finish.
but their bee pollen is not like the one that i took..
their's harder and have strong smell that i could not stand..

masa diorang bancuh air tu x rasa sbb dah ada limau madu semua..
kalau letak bee pollen tu byk..mmg rasa tak boleh nak telan..
bee pollen Canada lagi best kot..lembut gebu je..

next stop..
fruit orchard..
best aunty ni rehat..


ikan keli


tourist di bawa ke sini utk menjamu local fruits
sambil didendangkan oleh nyanyian penduduk tempatan..
paham2 la kena letakkan tips dlm bekas yg disediakan..


this is the performer's group..





then...
experience naik bot kecik ni haa..

kuat nya pompuan dayung bot woii

we are keep reminded not to rest our arms on the egde..
tangan kena masuk dlm bot..
jgn letak atas tepi bot..
sebab laluan anak2 sungai ni agak sempit..
memang bot2 lain senang2 jer bergesel kat tepi..
takut tangan kita cedera pulak..


each of us was given this cone hat..
haha

cute apa


next industry..
coconut candy

notice this kukur kelapa..
percaya tak aku dulu masa umur 6-7 tahun cekap gila kukur kelapa..


their coconut candy kalau tengok ingredient almost similar to our dodol

i love our dodol more sbb liat2 lembut gitu..
candy depa liat2 keras macam coklat sugus gitu..

semua proses pakai tangan...
memang industri desa sungguh ni..


Lastly..
kami di bawa ke tempat makan..

apa yg menarik tentang day tour ni kan..
we experience naik bermacam jenis pengangkutan..

awalnya naik bot besar..
then naik bot kecik


ni naik kereta kuda  pulak ni nak ke tempat makan..
see..tak banyak berjalan kaki..
so tak ler penat kan..hahahah


kami cepat2 naik satu group kecil..
takut lak nak naik dgn mat saleh..
risau kuda tu pancit..
depa kan besaq2 belaka..hahaha


turun tepi jalan..
kena masuk dlm sikit jalan kaki



restaurant ni ada menyediakan basikal kalau nak round keliling kawasan..
tapi tak well mentain..
tak pam angin kat roda..
berkarat.
berat..

earlier..
the guide told us that the menu mostly not halal..
so he suggested that we have rice with tofu and vege..
something like that..

so..bila bukak menu...
OMG..
tak jadi nak order terus sebab nmpk ada lukisan menu2 eksotik..
we saw snake in the menu..

terus potong mood..
at last..
we requested for coconut drink only.
nasib baik bawa bekal roti dan biskut..

while waiting others to finish their lunch..
they had pork,vege..tofu kot

kami ronda2 sekitar kawasan..
ada byk anjing around here..

the indonesian and israelis
had rice and vege..



after lunch..
naik another boat to our big boat..
see..byk kan naik transport berlainan...
bot pun berjenis2..hahah



our main boat parked at the left below picture..


baru la naik bot utama ke jeti balik..
end of our day tour.
arrive hotel around 3-4 pm.


disebabkan tadi tak lunch..
maka lepas solat dan rehat sebentar kat hotel..
mari kita cari makan..

ada org suggest makan kat sini


saja nak try their signature dish..
vietnamese beef noodle..
sup diorang tak sama macam kita..
macam ada rasa manis2 gitu..
tapi ok la..not bad..


ni nasi ayam kot..


well..
seperti biasa..
tempat makan halal byk sekitar Ben Tahn market..

tapi sbb dah lepas pukul 6pm mana market bukak..
nite market yg bukak..
mari kita round sekali lagi..


balik packing dan tido..
esok dah nak balik